Η θεραπεία του καρκίνου του στομάχου, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση για την απομάκρυνση κάποιου ή του συνόλου του στομάχου, συχνά επηρεάζει τις ορέξεις των ασθενών και τον τρόπο με τον οποίο αφομοιώνονται τα τρόφιμα.

 Πολλοί ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν κακή όρεξη, απώλεια βάρους, πόνο στο στομάχι και αίσθημα πληρότητας νωρίς, γεγονός που μπορεί να δυσκολέψει την τήρηση της κανονικής τους διατροφής. Παρακάτω, παρέχονται συμβουλές για τη διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής κατά τη θεραπεία του καρκίνου του στομάχου.

  1. Να κάνετε μια ισορροπημένη διατροφή!

Μια ισορροπημένη διατροφή είναι δυνατή για όλους. Μετά από χειρουργική επέμβαση ή κατά τη διάρκεια της θεραπείας για καρκίνο του στομάχου, η τροποποίηση ορισμένων χαρακτηριστικών μιας ισορροπημένης διατροφής μπορεί να είναι σημαντική. Για παράδειγμα, να λαμβάνετε χαμηλότερες ίνες, μαλακότερα φρούτα, μαγειρεμένα λαχανικά και λιγότερο ινώδεις λιπαρές πρωτεΐνες, όπως τα ψάρια αντί των οστρακοειδών, τα αυγά στη θέση της μπριζόλας ή τα καρύδια αντί για τους ξηρούς καρπούς.

  1. Ελαχιστοποιήστε τα επεξεργασμένα τρόφιμα!

Μειώστε τα κρέατα, όπως το μπέϊκον, το λουκάνικο, τα οποία μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Είναι επίσης έξυπνο να αποφεύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως η καραμέλα, τα συσκευασμένα σνακ, η σόδα και άλλα γλυκά ποτά, τα οποία παρέχουν λίγα διατροφικά οφέλη.

  1. Να τρώτε μικρότερα και συχνότερα γεύματα!

Πολλοί άνθρωποι με καρκίνο του στομάχου αισθάνονται απώλεια όρεξης ή γαστρεντερική δυσφορία και η κατανάλωση μικρότερων γευμάτων μπορεί να βοηθήσει. Αντί να έχετε τρία μεγαλύτερα γεύματα, δοκιμάστε να φάτε έξι μικρότερα γεύματα την ημέρα και να διατηρήσετε μια επαρκή πρόσληψη θερμίδων προσθέτοντας θερμιδικά πυκνά τρόφιμα. Δοκιμάστε το φυστικοβούτυρο στα κράκερ, προσθέστε το ελαιόλαδο στη σούπα ή βάλτε το αβοκάντο σε μια φέτα ψωμί.

  1. Δοκιμάστε υγρά σνακ!

Τα υγρά σνακ, όπως τα smoothies, μπορεί να σας βοηθήσουν όταν έχετε κακή όρεξη ή αισθάνεστε χορτάτοι γρήγορα και υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διαφοροποιήσετε αυτές τις συνταγές.

  1. Περιορίστε τα ερεθιστικά τρόφιμα!

Ο περιορισμός της πρόσληψης αλκοόλ, καφεΐνης και πικάντικων τροφών μπορεί επίσης να βοηθήσει στον περιορισμό των παρενεργειών της θεραπείας.

Πίσω →