Καμία τροφή δεν προστατεύει πλήρως τους ανθρώπους από τον καρκίνο. Ο όρος «τρόφιμα καταπολέμησης του καρκίνου» αναφέρεται σε τρόφιμα που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου εάν ένα άτομο τα προσθέσει στη διατροφή του.

Τα τρόφιμα που περιέχουν φυσικά συστατικά που έχουν ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες είναι:

  • Τα μήλα

Η φράση «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα» στην πραγματικότητα ισχύει. Τα μήλα περιέχουν πολυφαινόλες που έχουν πολλές υποσχόμενες αντικαρκινικές ιδιότητες. Οι πολυφαινόλες είναι φυτικές ενώσεις που μπορούν να αποτρέψουν φλεγμονή , καρδιαγγειακές παθήσεις και λοιμώξεις. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι οι πολυφαινόλες έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Για παράδειγμα, η πολυφαινόλη φλορετίνη αναστέλλει μια πρωτεΐνη που ονομάζεται μεταφορέας γλυκόζης 2 (GLUT2), παίζει ρόλο στην ανάπτυξη των κυττάρων σε προχωρημένο στάδιο σε ορισμένους τύπους καρκίνου.

  • Τα μούρα

Τα μούρα είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και διαιτητικές ίνες. Οι επιστήμονες έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για τα μούρα λόγω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων τους και των πιθανών οφελών για την υγεία.

Η ανθοκυανίνη, η οποία είναι μια ένωση στα βατόμουρα, μειώνει τους βιοδείκτες για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

  • Τα σταυρανθή λαχανικά

Τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λάχανο , περιέχουν ευεργετικά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη C, βιταμίνη Κ και μαγγάνιο. Τα σταυρανθή λαχανικά περιέχουν επίσης σουλφοραφάνη, μια φυτική ένωση με αντικαρκινικές ιδιότητες. Η σουλφοραφάνη αναστέλλει σημαντικά την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων και διεγείρει τον κυτταρικό θάνατο σε καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου. Επίσης η σουλφοραφάνη σε συνδυασμό με μια ένωση στη σόγια, μπορεί να αναστείλει σημαντικά την ανάπτυξη και το μέγεθος του όγκου του καρκίνου του μαστού.

  • Τα καρότα

Τα καρότα περιέχουν πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη Κ, βιταμίνη Α και αντιοξειδωτικά. Τα καρότα περιέχουν επίσης μεγάλες ποσότητες β-καροτένιου , η οποία είναι υπεύθυνη για το ξεχωριστό πορτοκαλί χρώμα. Το β-καροτένιο παίζει ζωτικό ρόλο στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος και μπορεί να αποτρέψει ορισμένους τύπους καρκίνου. Επίσης το β-καροτένιο έχει δεσμούς με τη μείωση του κινδύνου καρκίνου του μαστού και του προστάτη .

  • Τα λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια, συμπεριλαμβανομένου του σολομού, του σκουμπριού και του γαύρου, είναι πλούσια σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη Β, το κάλιο και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

  • Τα καρύδια

Τα καρύδια περιέχουν μια ουσία, την οποία ο οργανισμός μεταβολίζει σε ουρολιθίνες. Οι ουρολιθίνες είναι ενώσεις που συνδέονται με τους υποδοχείς οιστρογόνων και μπορούν να παίξουν ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

  • Τα όσπρια

Τα όσπρια, όπως τα φασόλια, ο αρακάς και οι φακές, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου ενός ατόμου.

Πίσω →