Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή και ΥποθυρεοειδισμόςΤρόφιμα που φροντίζουν για την υγεία του θυρεοειδή σας.

Ο θυρεοειδής σας είναι εξαιρετικά σημαντικός για την καθημερινή σας υγεία - ξέρατε ότι αυτά τα τρόφιμα μπορούν να φροντίσουν για την υγεία του θυρεοειδή σας;

  • Φύκια

Τα φύκια είναι το rockstar εδώ! Μόνο ένα ξηρό φύλο φυκιού, περιέχει ποσότητα ιωδίου μεγαλύτερη από τη συνιστώμενη καθημερινή πρόσληψη. Το ιώδιο είναι ένα σημαντικό θρεπτικό ιχνοστοιχείο απαραίτητο για τη βιοσύνθεση των θυρεοειδικών ορμονών.

  • Καρυδιά Βραζιλίας

Μόλις δύο καρύδια Βραζιλίας είναι αρκετά για να καλύψετε και με το παραπάνω την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα που έχει ανάγκη ο οργανισμός σας σε σελήνιο. Μελέτες έχουν δείξει ότι το σελήνιο έχει το δικό του ρόλο και είναι επίσης σημαντικό για τη βιοσύνθεση των θυρεοειδικών ορμονών. Τα καρύδια Βραζιλίας παρέχουν επίσης ψευδάργυρο, άλλο σημαντικό θρεπτικό συστατικό για τον θυρεοειδή σας, μια ανεπάρκεια σε αυτό το στοιχείο μπορεί να προκαλέσει υποθυρεοειδισμό.

  • Μούρα

Τα μούρα είναι οι καρποί της μουριάς, αυτοί οι καρποί λοιπόν έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και αποτελούν εκπληκτική επιλογή για το θυρεοειδή σας. Μια μελέτη έδειξε ότι τα άτομα με υποθυρεοειδισμό έχουν υψηλότερα επίπεδα ελεύθερων ριζών, οπότε τα αντιοξειδωτικά τους είναι σημαντικά.

  • Αυγά

Ένα αυγό περιέχει περίπου το 20% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας σεληνίου και το 15% της ημερήσιας συνιστώμενης τιμής του ιωδίου.

  • Σκόρδο

Το σκόρδο είναι φιλικό προς το θυρεοειδή σας, επειδή βοηθάει στο μεταβολισμό του σακχάρου στο αίμα και μπορεί να καταπολεμήσει και τη φλεγμονή. Τα σκόρδα μπορούν ακόμα να εξισορροπήσουν τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε λίπη και υδατάνθρακες.

  • Ελαιόλαδο

Το υγιές λίπος, όπως απαντάται στο ελαιόλαδο, μπορεί να βοηθήσει στη μεγιστοποίηση του μεταβολισμού σας και στη ρύθμιση του βάρους σας, αυτά με τη σειρά τους συνδέονται με ένας ευτυχή θυρεοειδή. Το ελαιόλαδο περιέχει επίσης αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες, οι οποίες έχουν μελετηθεί για τις αντικαρκινικές ιδιότητές τους.

  • Φακές

Οι φακές είναι μεγάλες πηγές φυτικής πρωτεΐνης, αλλά παρέχουν και σίδηρο στο σώμα. Έρευνες έχουν δείξει ότι η έλλειψη σιδήρου έχει συνδεθεί με την κακή λειτουργία του θυρεοειδούς.

Πίσω →