Το γκρέιπφρουτ είναι ένα δημοφιλές και υγιεινό φρούτο. Το γκρέιπφρουτ είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, ασκορβικό οξύ, φολικό οξύ, κάλιο, φυτικές ίνες και φλαβονοειδή. Ωστόσο, το γκρέιπφρουτ παρεμβαίνει στο μεταβολισμό ή την απορρόφηση διαφόρων συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό οδηγεί σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα αυτών των φαρμάκων στο αίμα. Σε άλλες περιπτώσεις, τα επίπεδα στο αίμα μπορεί να μειωθούν (1).

Αναστολή του μεταβολισμού.

Στο έντερο μας εισέρχονται φάρμακα και άλλες ουσίες που θα μπορούσαν δυνητικά να αποδειχθούν τοξικά για το σώμα μας. Τα κύτταρα που ευθυγραμμίζουν την πεπτική οδό μας έχουν ένζυμα που ονομάζονται κυτοχρώματα, τα οποία διασπώνται σε πολλές ξένες ενώσεις πριν τους επιτραπεί η είσοδος στην κυκλοφορία του αίματός. Ένα συγκεκριμένο ένζυμο που ονομάζεται CYP 3Α4, αναστέλλεται από το γκρέιπφρουτ και από το χυμό γκρέιπφρουτ. Αυτό επιτρέπει υψηλότερες δόσεις ορισμένων φαρμάκων να εισέλθουν κυκλοφορία του αίματός. Αυτό το χαρακτηριστικό είναι υπεύθυνο για περισσότερες από 30 αλληλεπιδράσεις φαρμάκου-γκρέιπφρουτ (2).

Αναστολή της απορρόφησης.

Το γκρέιπφρουτ έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα στο αίμα ορισμένων φαρμάκων, όπως τα αντιισταμινικά, τα φάρμακα του θυρεοειδούς και οι β- αναστολείς που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της αρτηριακής πίεσης. Το γκρέιπφρουτ φαίνεται να αναστέλλει συγκεκριμένους εντερικούς υποδοχείς που είναι υπεύθυνοι για τη διευκόλυνση της απορρόφησης αυτών των φαρμάκων. Δεδομένου ότι η απορρόφηση είναι μειωμένη, λιγότερο από ένα φάρμακο απορροφάται από το έντερο (3).

Φάρμακα για το θυρεοειδή.

Μια μελέτη έδειξε την περίπτωση μιας νεαρής γυναίκας με υποθυρεοειδισμό, της οποίας τα επίπεδα θυροξίνης στο αίμα έπεσαν μετά από μεγάλη κατανάλωση χυμού γκρέιπφρουτ. Σε αυτήν την περίπτωση, η χρήση του ασθενούς γκρέιπφρουτ ήταν αρκετή για να προκαλέσει μια σημαντική μείωση στα επίπεδα της θυροξίνης της, παρά την αύξηση της δοσολογίας της φαρμακευτικής αγωγής. Η επακόλουθη μελέτη, χρησιμοποίησε 200 ml χυμού γκρέιπφρουτ τρεις φορές ημερησίως για μόνο δύο ημέρες και έδειξε μια 10 % μείωση στην απορρόφηση της λεβοθυροξίνης που οφείλεται στην κατανάλωση γκρέιπφρουτ (4).

Προφυλάξεις.

Το γκρέιπφρουτ και ο χυμός γκρέιπφρουτ αλληλεπιδρούν με μια ποικιλία φαρμάκων μέσω τουλάχιστον δύο διακριτών μηχανισμών. Αναστέλλοντας τα ένζυμα του κυτοχρώματος, το γκρέιπφρουτ επιτρέπει υψηλότερα από τα φυσιολογικά επίπεδα κάποιων φαρμάκων να εισέλθουν κυκλοφορία του αίματός. Μέσω παρεμβολής με την εντερική απορρόφηση, το γκρέιπφρουτ μειώνει τα επίπεδα των άλλων φαρμάκων στο αίμα, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων του θυρεοειδούς (5).

  1. The World's Healthiest Foods; Grapefruit. The George Mateljan Foundation. Article
  2. David G. Bailey, BScPhm PhD, George Dresser, MD PhD, and J. Malcolm O. Arnold, MB BCh MD. Grapefruit–medication interactions: Forbidden fruit or avoidable consequences? CMAJ. 2013 Mar 5; 185(4): 309–316.
  3. Bailey, D. G.; Dresser, G.; Arnold, J. M. O. (2012). "Grapefruit-medication interactions: Forbidden fruit or avoidable consequences?". Canadian Medical Association Journal. 185 (4): 309–316. doi:10.1503/cmaj.120951. ISSN 0820-3946. PMC 3589309Freely accessible
  4. Jari J Lilja,1 Kalevi Laitinen,2 and Pertti J Neuvonen. Effects of grapefruit juice on the absorption of levothyroxine. Br J Clin Pharmacol. 2005 Sep; 60(3): 337–341.
  5. Mitchell, Steve (19 February 2016). "Why Grapefruit and Medication Can Be a Dangerous Mix". Consumer Reports. Retrieved 4 May 2016.

Πίσω →