Οι ορμόνες που παράγει, ο θυρεοειδής αδένας επηρεάζουν σχεδόν όλες τις μεταβολικές διεργασίες στο σώμα μας. Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα του θυρεοειδούς αφορούν τη μη φυσιολογική παραγωγή ορμονών. Η υπερβολική παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών οδηγεί σε μια κατάσταση που είναι γνωστή ως υπερθυρεοειδισμός. Αντίστοιχα, η ανεπαρκής παραγωγή ορμονών οδηγεί σε υποθυρεοειδισμό. Είναι επομένως σώφρον, να προσέχετε πάντα τον θυρεοειδή σας, να κάνετε εξετάσεις όποτε κρίνει απαραίτητο ο γιατρός σας, αλλά και να γνωρίζετε ποιες είναι εκείνες οι τροφές που ευνοούν την καλή του λειτουργία και ποιες έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του θυρεοειδούς. Ενώ τα συγκεκριμένα τρόφιμα και τα συμπληρώματα δεν μπορούν να θεραπεύσουν ή να αναστρέψουν την ασθένεια του θυρεοειδούς, η κατανάλωση μιας υγιεινής διατροφής μπορεί να υποστηρίξει τη λειτουργία και τη θεραπεία του θυρεοειδούς, να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ή να χάσετε βάρος και μπορεί να συμβάλει στη μείωση ορισμένων συμπτωμάτων όπως η κόπωση , και ο αργός μεταβολισμός. Παρακάτω παρουσιάζεται μια υγιεινή διατροφή, με πλούσια σε ασβέστιο τρόφιμα και τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη D. Εάν επιλέγετε να πάρετε οποιαδήποτε συμπληρώματα, να το κάνετε με προσοχή και όχι σε υπερβολικές ποσότητες.

  1. Τρόφιμα υψηλά σε ιώδιο: φύκια.

Ο θυρεοειδής απαιτεί ιώδιο, ένα ιχνοστοιχείο, με το οποίο μπορεί να συνθέσει επαρκείς ποσότητες θυρεοειδούς ορμόνης και μελέτες δείχνουν ότι ακόμη και ήπια ανεπάρκεια ιωδίου μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα θυρεοειδούς. Εκτός από το ιωδιούχο άλας, η πλουσιότερη πηγή φυσικού ιωδίου είναι τα φύκια.

  1. Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε σελήνιο: καρύδια Βραζιλίας, τόνος, σαρδέλες, βόειο κρέας, γαλοπούλα και κοτόπουλο.

Ο θυρεοειδής έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε σελήνιο από οποιουδήποτε άλλο όργανο και μελέτες δείχνουν ότι οι ανεπάρκειες του σεληνίου μπορεί να αποτελούν κύρια αιτία θυρεοειδικών διαταραχών. Τα καρύδια Βραζιλίας είναι μια ιδιαίτερα πλούσια πηγή σεληνίου. Άλλες πηγές είναι τον τόνο, τις σαρδέλες, το βόειο κρέας, τη γαλοπούλα και το κοτόπουλο.

  1. Πλούσια σε πηκτίνες τρόφιμα: μήλα, αχλάδια, δαμάσκηνα και εσπεριδοειδή.

Τα αχλάδια, τα δαμάσκηνα, τα εσπεριδοειδή και τα μήλα είναι πλούσια σε πηκτίνες, μια ζελατινώδη ίνα που βοηθά στην απομάκρυνση βαρέων μετάλλων από το σώμα, ιδιαίτερα του υδραργύρου, με χαμηλότερα επίπεδα θυρεοειδικής ορμόνης σε άτομα με υψηλότερη έκθεση.

  1. Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο: Σπόροι κολοκύθας, στρείδια, καβούρια, αστακοί, όσπρια, ξηροί καρποί, ηλιόσποροι.

Ο ψευδάργυρος είναι κρίσιμος για την υγεία του θυρεοειδούς και απαιτείται για τη σύνθεση θυρεοειδικών ορμονών. Στην πραγματικότητα, οι ανεπάρκειες αυτού του ορυκτού μπορούν να οδηγήσουν σε υποθυρεοειδισμό. Οι σπόροι κολοκύθας είναι πλούσια πηγή ψευδαργύρου. άλλες καλές πηγές περιλαμβάνουν στρείδια, καβούρια, αστακούς, όσπρια, ξηρούς καρπούς και ηλιόσπορους.

  1. Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη D: γιαούρτι, χυμός πορτοκαλιού, σαρδέλες, γάλα.

Είναι πλούσια σε βιταμίνη D, μια βασική ορμονική ουσία που εμπλέκεται στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι ανεπάρκειες της βιταμίνης D σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο νόσου του Hashimoto, μιας αυτοάνοσης πάθησης που είναι η πιο κοινή αιτία υποθυρεοειδισμού. Άλλες καλές πηγές του D περιλαμβάνουν ενισχυμένο χυμό πορτοκαλιού, γαλακτοκομικά προϊόντα, σαρδέλες και ηλιοφάνεια.

  1. Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες: φασόλια και όσπρια

Όπως και τα άλλα φασόλια και τα όσπρια, τα ρεβίθια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή μείωση της δυσκοιλιότητας - μια κοινή καταγγελία μεταξύ των ατόμων με διαταραχές του θυρεοειδούς. Μπόνους: Τα ρεβίθια είναι επίσης υψηλά σε ψευδάργυρο, το οποίο είναι κρίσιμο για τη λειτουργία του θυρεοειδούς.

  1. Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: σαρδέλες, σολομό, καρύδια και λιναρόσπορους

Όπως και τα καρύδια Βραζιλίας, οι σαρδέλες είναι υψηλές σε σελήνιο. Επιπλέον, οι σαρδέλες είναι πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και στην ενίσχυση της ανοσίας, μειώνοντας τον κίνδυνο του Hashimoto. Άλλες καλές πηγές ωμέγα-3 περιλαμβάνουν σολομό, καρύδια και λιναρόσπορους .

 

Αναζητήστε μια ολοκληρωμένη επαγγελματική και λειτουργική διατροφή για βοηθήσετε το θυρεοειδή αδένα , στο Διατολογικό μας Κέντρο «Χαριστού Ιουλία» για να σας βοηθήσουμε, να σας καθοδηγήσουμε, ή να συνθέσουμε το κατάλληλο διατροφικό πλάνο - δίαιτα για Υποθυρεοειδισμό ή Hasimoto ή βρογχοκήλη κ.τ.λ.   με στόχο την μείωση του λιπώδους ιστού, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις προσωπικές διατροφικές ιδιαιτερότητες, που θα είναι, εύκολο να το τηρήσετε.

Υπάρχει και η εξ αποστάσεως προσωπική διατροφή (e -diet).H παρακολούθηση του διαιτώμενου / ασθενή   μέσω e-diet γίνεται με αποστολή προγράμματος διατροφής κάθε εβδομάδα ή κάθε 2 εβδομάδες ή 4 εβδομάδες, ανάλογα το πώς θα κριθεί από τον Κλινικό  διαιτολόγο – διατροφολόγο και εξαρτάται από την πορεία του κάθε διαιτώμενου / ασθενή. Γίνεται συμπλήρωση ερωτηματολογίου (ιατρικού, διατροφικού, δραστηριότητας) ώστε το πρόγραμμα να είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες σας και γίνεται αποστολή του προγράμματος διατροφής ή των οδηγιών που επιθυμείτε για την επίλυση του προβλήματος που υπάρχει.

ΕΔΩ θα βρείτε τον σύνδεσμο για να προχωρήσετε σε εξ αποστάσεως ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ διατροφή !

 

Πίσω →