Ο θυρεοειδής αδένας παράγει ορμόνες που βοηθούν στη ρύθμιση της ενέργειάς σας , του μεταβολισμού σας , τις διάθεση  σας και την θερμοκρασία του σώματος! Με την κατανάλωση βρογχοκηλογόνων  ο θυρεοειδής θα απελευθέρωση περισσότερες ορμόνες απ ό, τι συνήθως. Ένας  θυρεοειδής που νοσεί δεν θα μπορέσει να το κάνει αυτό και θα πρηστεί!

Σιτηρά χωρίς γλουτένη

Η γλουτένη είναι μια αποθηκευτική πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι , το κριθάρι και τη σίκαλη. Τα περισσότερα τρόφιμα περιέχουν γλουτένη όπως ζύμη για πίτσα, δημητριακά, τορτίγιας και μείγμα ψησίματος! Αυτά επιδεινώνουν το θυρεοειδή και μια διατροφή εξαλείφοντας την γλουτένη θα βοηθούσε!

Για να εξασφαλίσουμε όμως φυτική ίνα στον οργανισμό μας θέλουμε σίδηρο και  βιταμίνη Β τα οποία προφυλάσσουν από τη νόσο του θυρεοειδή! Μπορείτε λοιπόν καταναλώνεται τρόφιμα χωρίς γλουτένη όπως δημητριακά , καστανό άγριο ρύζι Basmati , καλαμπόκι και πλιγούρι βρώμης χωρίς γλουτένη!

Ψάρια, φακές και γιαούρτι

Τα ψάρια, οι φακές και το γιαούρτι περιέχουν πλούσιες ποσότητες  σε πρωτεΐνη, η οποία προωθεί την λειτουργία του ανοσοποιητικού και τον έλεγχο της όρεξης. Παρέχουν επίσης  μη-βρογχοκηλογόνα και η σόγια! Η πρωτεΐνη σόγιας είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά ψυχανθών και περιέχει ουσίες που είναι γνωστές ως ισοφλαβόνες οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν την λειτουργία του θυρεοειδούς και να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους.

Τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες όπως οι φακές βοηθούν και στην δυσκοιλιότητα που συνδέεται με τον υποθυρεοειδισμό! Τα ψάρια του γλυκού νερού όπως ο σολομός, η ρέγκα και το σκουμπρί περιέχουν ω-3  λιπαρά τα οποία μειώνουν την φλεγμονή (1).

Λαχανικά

Τα λαχανικά περιέχουν  αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη C και β-καροτένιο τα οποία προστατεύουν το σώμα από την ασθένεια!

Περιέχουν επίσης ποσότητες φυτικών ινών και νερού!

Για την βελτίωση των συμπτωμάτων του υποθυρεοειδισμού βοηθούν τροφές όπως ντομάτες, βατόμουρα, κεράσια, πιπεριές και κολοκύθες 

Φυτικά έλαια

Τα φυτικά έλαια  παρέχουν ενέργεια για χαμηλή εως μέτρια φυσική δραστηριότητα και βοηθούν το σώμα να απορροφήσει τις λιποδιαλυτές θρεπτικές ουσίες όπως η βιταμίνη Α, D και Κ .

Τα φυτικά έλαια όπως το λάδι από κανόλα, ελαιόλαδο και ηλιέλαιο παρέχουν τα λίπη που είναι καλά για την καρδιά και τα θρεπτικά συστατικά όπως η αντιοξειδωτική βιταμίνη  Ε .Συνιστάται αποφυγή κουκουναριού, φιστικιού και λιναρόσπορου τα οποία μπορούν να επηρεάσουν την λειτουργία του θυρεοειδούς (2).

Αναζητήστε μια ολοκληρωμένη επαγγελματική και λειτουργική διατροφή για βοηθήσετε το θυρεοειδή αδένα , στο Διατολογικό μας Κέντρο «Χαριστού Ιουλία» για να σας βοηθήσουμε, να σας καθοδηγήσουμε, ή να συνθέσουμε το κατάλληλο διατροφικό πλάνο - δίαιτα για Υποθυρεοειδισμό με στόχο την μείωση του λιπώδους ιστού, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις προσωπικές διατροφικές ιδιαιτερότητες, που θα είναι, εύκολο να το τηρήσετε.

Greer MA.  Goitrogenic substances in food.  Am J Clin Nutr 1957; 5(4): 440-444.

  1. Messina M, Redmond G. Effects of soy protein and soybean isoflavones on thyroid function in healthy adults and hypothyroid patients: a review of the relevant literature. Thyroid. 2006;16(3):249-258.
  2. . Chow CK. Fatty Acids in Foods and Their Health Implications, 2nd Edition. CRC Press, 1999; pp. 17-46.

 

Πίσω →