Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή και ΥποθυρεοειδισμόςΗ βιταμίνη Α από ζωικές τροφές είναι απαραίτητη για τη σωστή αποτοξίνωση!

Η αποτοξίνωση είναι ένα τεράστιο μέρος της διαδικασίας ανάκτησης. Ναι, το σώμα σας μπορεί φυσικά να ανεξαρτητοποιηθεί, αλλά μόνο όταν είναι οπλισμένο με τα κατάλληλα εργαλεία. Δυστυχώς, στο σημερινό κόσμο, μια τέλεια διατροφή δεν είναι αρκετή - ειδικά αν αγωνίζεται με μια αυτοάνοση ασθένεια.

Τα ζώα που τρέφονται με χόρτο, διαδραματίζουν έναν κρίσιμο ρόλο στην ικανότητά μας προς την απεξάρτηση. Η βιταμίνη Α βρίσκεται μόνο στα ζωικά τρόφιμα.

Πλουσιότερες πηγές βιταμίνης Α είναι το συκώτι (μοσχαριού, αρνιού, πάπιας, κοτόπουλου), το μουρουνέλαιο, το βούτυρο, οι κρόκοι αυγών. Προστατεύει από τις μυριάδες περιβαλλοντικές τοξίνες. Προστατεύει τον οργανισμό από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Η βιταμίνη Α είναι η μόνη πηγή των απαραίτητων λιπαρών οξέων που μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα των ελεύθερων ριζών, υπεροξειδίων των λιπιδίων. Η υπεροξείδωση των λιπιδίων είναι η διαδικασία με την οποία οι ελεύθερες ρίζες κλέβουν ηλεκτρόνια από τα λιπίδια των κυτταρικών μεμβρανών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα βλάβη στα κύτταρα. Βλέπουμε αυτή τη διαδικασία στα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (αυτά τα λιπαρά οξέα που προέρχονται από φυτικά έλαια).

Υπάρχει μια τεράστια παρεξήγηση ότι τα λαχανικά, ιδιαίτερα τα καρότα και τα κολοκυθάκια, είναι εξαιρετικές πηγές βιταμίνης Α. Αυτό είναι απολύτως λάθος. Τα λαχανικά είναι υπέροχες πηγές β-καροτίνης. Αλλά το β-καροτένιο είναι χρήσιμο μόνο για τον άνθρωπο, καθώς διασπάται και μετατρέπεται στο σώμα σε βιταμίνη Α από τα καταστήματα της βιταμίνης Α του σώματος. Αυτό αποτελεί μία τεράστια πρόκληση και σοβαρό πρόβλημα υγείας για τους χορτοφάγους. Αυτό εξηγεί επίσης γιατί οι περισσότεροι μακροχρόνια χορτοφάγοι τελικά παρουσιάζουν διαταραχές που συνδέονται με ηπατική συμφόρηση και γιατί δεν είναι ασυνήθιστο να δούμε ίκτερο σε χορτοφάγο. 

Πίσω →