Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή και Υποθυρεοειδισμός8 τρόφιμα που προκαλούν προβλήματα στον θυρεοειδή!

Ο θυρεοειδής σας είναι μικρός, σε σχήμα πεταλούδας αδένας που βρίσκεται στο λαιμό σας. Αυτός ο αδένας είναι υπεύθυνος για αρκετές βασικές σωματικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένων του μεταβολισμού ρυθμίσεως, της διάθεσης, της ενέργειας, της καρδιακής συχνότητας, της αρτηριακής πίεσης και της θερμοκρασίας του σώματος. Ο θυρεοειδής ρυθμίζει όλα αυτά με την παραγωγή ορμονών του. Ωστόσο, όταν ο θυρεοειδής είναι υπό ενεργή (ή παράγει πολύ λίγες ορμόνες) τακτική λειτουργία μπορεί να υποφέρει (δηλαδή, διακύμανση του βάρους, κόπωση και κατάθλιψη). Αυτό είναι γνωστό ως υποθυρεοειδισμός. Ωστόσο, αρκετές τροφές μπορεί και θετικά και αρνητικά να επηρεάζουν εκείνους με υποθυρεοειδισμό καθώς και εκείνους που ο θυρεοειδείς λειτουργεί κανονικά. Παρακάτω είναι οκτώ πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά τροφές που επηρεάζουν την υγεία του θυρεοειδούς (1).

 1. Τα θαλασσινά!

Μπορεί να αγαπάτε να καταβροχθίζετε τις γαρίδες και τα ψάρια όλων των ειδών, αλλά πρέπει να ξέρετε ότι τα θαλασσινά είναι πλούσια σε ιώδιο, ένα ορυκτό το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για μια αποτελεσματική λειτουργία του θυρεοειδούς, του αδένα που διαχειρίζεται το μεταβολισμό και την ανάπτυξη. Εάν έχετε ανεπάρκεια σε ιώδιο, ο θυρεοειδής σας μπορεί να πρηστεί και μπορεί να γίνετε ληθαργικοί, κουρασμένοι, να έχετε κατάθλιψη, και να μην έχετε ενέργειας. Ωστόσο, αν πάσχετε από υπερθυρεοειδισμό (όταν ο αδένας παράγει πολύ μεγάλη ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών), μια διατροφή πλούσια σε ιώδιο μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένης της επιτάχυνση του καρδιακού ρυθμού, του αισθήματος των παλμών της καρδιάς, εναλλαγές της διάθεσης, ρίγη, και άγχος (2)(3).

 1. Η σόγια!

Υπήρξε ένα κομμάτι διαμάχης σχετικά με τη σόγια και την καλή ή κακή επιρροή της σχετικά με το θυρεοειδή. Σύμφωνα με την έρευνα από την Κλινική Μάγιο, η σόγια και τα προϊόντα σόγιας πιστεύεται ότι παρεμβαίνουν στην ικανότητα του σώματος να χρησιμοποιήσει τη συνθετική ορμόνη του θυρεοειδούς και των προϊόντων των θυρεοειδικών ορμονών (αν υποβάλλεστε σε θεραπεία για υποθυρεοειδισμό). Ωστόσο, οι μελέτες είναι ακόμα ασαφείς (4).

Αν δεν πάσχετε από έλλειψη ιωδίου, η σόγια είναι συνήθως ασφαλή να την φάτε.

 1. Τα φυλλώδη λαχανικά!

Το μαγνήσιο σε μεγάλο βαθμό έχει αρκετές επιπτώσεις στις μεγάλες διεργασίες, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας του θυρεοειδούς. Στην πραγματικότητα, το ορυκτό αυτό είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του θυρεοειδούς ειδικότερα. Εάν δεν παίρνετε επαρκή μαγνήσιο, μπορεί να έχετε χαμηλή ενέργεια, αρρυθμίες, μυϊκές κράμπες και επώδυνους σπασμούς.

Ευτυχώς, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά αποτελούν μια ισχυρή πηγή μαγνησίου και έτσι μπορείτε να ενσωματώσετε το σπανάκι, τα σέσκουλα, και τα μαρούλια στη διατροφή σας που θα εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα (5).

 1. Η λαχανίδα !

Το πράσινο αυτό superfood είναι μια σπουδαία πηγή goitrogen, μια ουσία που έρχεται σε επαφή με την πρόσληψη ιωδίου και καταστέλλει τη λειτουργία του θυρεοειδούς, που σημαίνει ότι μπορεί να εμποδίσει την παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών που απαιτούνται για τη ρύθμιση του μεταβολισμού.

Αυτό σημαίνει ότι τρόφιμα πλούσια σε goitrogen (δηλαδή, το κατσαρό λάχανο, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών) μπορεί να είναι απολύτως εντάξει εάν έχετε πάρει επαρκή ιώδιο στη διατροφή σας. Ωστόσο, αν πάσχετε από ανεπάρκεια ιωδίου, καταναλώνοντας τροφές όπως το λάχανο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα μεταβολισμού και τη ενέργεια (6).

 1. Όργανα από κρέας!

Για πολλούς, τα όργανα από κρέατα (π.χ., το ήπαρ, την καρδιά και τα νεφρά) μπορεί να μην ακούγονται πολύ νόστιμο. Ωστόσο, αν δεν μπορείτε να μείνετε μακριά από τα κρέατα που είναι πλούσια σε λιπαρά οξέα μπορείτε να φάτε όργανα από κρέατα που είναι όλα υψηλά σε έναν τύπο λιπαρών οξέων, που είναι γνωστός ως λιποϊκό οξύ. Και δυστυχώς, το λιποϊκό οξύ μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στη λειτουργία του θυρεοειδούς, όπως η μείωση των επιπέδων των θυρεοειδικών ορμονών (7).

 1. Το αλάτι!

Μια πολύ γνωστή πηγή ιωδίου είναι το αλάτι, αλλά οι περισσότεροι, έχουμε άφθονο αλάτι στην καθημερινή μας διατροφή (δηλαδή, ιωδιούχο επιτραπέζιο αλάτι), για τη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς. Λάβετε υπόψη ότι εάν έχετε χαμηλό ιώδιο, αρκετά ώστε να επηρεάζει την κανονική λειτουργία του θυρεοειδούς σας, το θαλασσινό αλάτι μπορεί να μην είναι επαρκή (8).

 1. Η γλουτένη!

Αν πάσχετε από κοιλιοκάκη (η οποία είναι μια αυτοάνοση απόκριση αλλεργία στη γλουτένη), ο θυρεοειδής σας πιθανόν δεν θα υποστεί οποιαδήποτε κακή λειτουργία. Ωστόσο, αν έχετε κοιλιοκάκη, η κατανάλωση ακόμα και μιας μικρής ποσότητας γλουτένης μπορεί να βλάψει την επένδυση του λεπτού εντέρου σας και να αυξήσει τον κίνδυνο της νόσου του Χασιμότο (υπολειτουργία του θυρεοειδούς) και η νόσος του Graves (υπερδραστηριότητα του θυρεοειδή) (9).

 1. Οι ξηροί καρποί!

Έχουμε ήδη πει ότι το μαγνήσιο είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή λειτουργία του θυρεοειδούς. Αυτό σημαίνει ότι αν τρώτε ξηρούς καρπούς με κέλυφος, συμπεριλαμβανομένων των αμυγδάλων, των κάσιους, των καρυδιών Βραζιλίας, ακόμη και των σπόρων κολοκύθας είναι πολύ καλά για τη λειτουργία του θυρεοειδούς (5).

Αναζητήστε μια ολοκληρωμένη επαγγελματική και λειτουργική διατροφή για βοηθήσετε το θυρεοειδή αδένα , στο Διατολογικό μας Κέντρο «Χαριστού Ιουλία» για να σας βοηθήσουμε, να σας καθοδηγήσουμε, ή να συνθέσουμε το κατάλληλο διατροφικό πλάνο - δίαιτα για Υποθυρεοειδισμό με στόχο την μείωση του λιπώδους ιστού, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις προσωπικές διατροφικές ιδιαιτερότητες, που θα είναι, εύκολο να το τηρήσετε.

 1. Thyroid gland. Williams PL, Bannister LH, et al. Gray's Anatomy. 38th ed. New York, NY: Churchill Livingstone; 1995. 1891-6.
 2. Yoon, Soo-Jee, et al. “The Effect of Iodine Restriction on Thyroid Function in Patients with Hypothyroidism Due to Hashimoto’s Thyroiditis.” Yonsei Med J 44.0 (2003): 2.
 3. Roti E1, Uberti ED. Iodine excess and hyperthyroidism. Thyroid. 2001 May;11(5):493-500.
 4. Messina M, Redmond G. Effects of soy protein and soybean isoflavones on thyroid function in healthy adults and hypothyroid patients: a review of the relevant literature. Thyroid. 2006;16(3):249-258.
 5. Abbas A, Sakr H. Effect of magnesium sulfate and thyroxine on inflammatory markers in a rat model of hypothyroidism. Can J Physiol Pharmacol. 2016;94(4):426-32. doi:10.1139/cjpp-2015-0247.
 6. Greer MA.  Goitrogenic substances in food.  Am J Clin Nutr 1957; 5(4): 440-444.
 7. Segermann J1, Hotze A, Ulrich H, Rao GS. Effect of alpha-lipoic acid on the peripheral conversion of thyroxine to triiodothyronine and on serum lipid-, protein- and glucose levels. Arzneimittelforschung. 1991 Dec;41(12):1294-8.
 8. Hye Rim Chung , MD. Iodine and thyroid function. Ann Pediatr Endocrinol Metab. 2014 Mar; 19(1): 8–12.
 9. Collin P, Salmi J, Hällström O, Reunala T, Pasternack A. Autoimmune thyroid disorders and coeliac disease. Eur J Endocrinol 1994;130:137–40. ISSN 0804–4643.

Πίσω →