Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή και Υποθυρεοειδισμός7 τρόποι για να ωθήσετε φυσικά τη λειτουργία του θυρεοειδούς!

Ο θυρεοειδής αδένας σας είναι σχετικά μικρός και εντάσσεται στο μέρος του λαιμού σας, αλλά έχει μια τεράστια επίδραση σε ολόκληρο το σώμα σας. Συχνά παραβλέπεται ως αιτία των κοινών προβλημάτων υγείας, καθώς και ανεξήγητη αύξηση βάρους ή απώλεια βάρους. Ο θυρεοειδής αδένας είναι επίσης πολύ σημαντικός για το πώς το σώμα μας δημιουργεί την ενέργεια, ακόμη και πως βοηθά στη ρύθμιση του ύπνου μας. Ωστόσο, με κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής και στη διατροφή, μπορείτε να βοηθήσετε τη λειτουργία του θυρεοειδούς σας πιο αποτελεσματικά, και θα σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα συνολικά. Παρακάτω είναι επτά ενισχυτές του θυρεοειδούς για να τους δοκιμάσετε.

 1. Προσθέστε ιώδιο στη διατροφή σας!

Η ανεπάρκεια ιωδίου είναι μια σημαντική αιτία της ελλειμματικής ορμόνης του θυρεοειδούς. Το σώμα σας δεν παράγει ιώδιο από μόνο του, γι 'αυτό είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι γίνεται μέρος της διατροφής σας. Προσπαθήστε να πάρετε το ιώδιο από τρόφιμα που είναι πλούσια σε αυτό, όπως τα αυγά, τα ψάρια αλμυρού νερού, τα οστρακοειδή, το τυρί, ακόμη και κατ 'ευθείαν από το επιτραπέζιο αλάτι που προστίθενται στα τρόφιμα (1).

 1. Δοκιμάστε το σελήνιο!

Το σελήνιο θα μπορούσε να είναι ένας σύμμαχος, όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του θυρεοειδούς. Το σελήνιο (σε ξηρούς καρπούς, σπόρους ηλίανθου, αυγά, γιαούρτι, κους-κους, και μανιτάρια) είναι ένα στοιχείο που μπορεί να βοηθήσει το θυρεοειδή μας να διαχειριστεί καλύτερα το στρες, και λειτουργεί σαν ένα "αποτοξινωτικό". " Το σελήνιο με βάση τις πρωτεΐνες βοηθάει στη ρύθμιση της σύνθεσης των ορμονών» -που στην κανονική μιλούν, σημαίνει ότι μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του μεταβολισμού σας και ουσιαστικά το πώς το σώμα σας δημιουργεί την ενέργεια (2).

 1. Σκεφτείτε τον ψευδάργυρο!

Υπάρχουν συνήθως δύο μεγάλες διαταραχές με το θυρεοειδή, ο υποθυρεοειδισμός και ο υπερθυρεοειδισμός, που αναφέρονται στην υπό και υπερπαραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών αντίστοιχα. Η ανεπάρκεια ψευδαργύρου στη διατροφή σας μπορεί να οδηγήσει σε μια από τις δύο αυτές συνθήκες. Ο ψευδάργυρος είναι ένα βασικό μεταλλικό στοιχείο που βρίσκεται φυσικά στα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων τα μαγειρεμένα στρείδια, το άπαχο βοδινό κρέας, το χοιρινό, το κοτόπουλο, το σπανάκι, ορισμένους σπόρους, τα κάσιους και στη σοκολάτα! Μπορείτε επίσης να αγοράσετε συμπληρώματα ψευδαργύρου (3).

 1. Γίνεται φίλοι με το μαγνήσιο!

Το μαγνήσιο είναι ένα άλλο βασικό στοιχείο που βοηθά το σώμα μας να εκτελέσει ορισμένες βασικές λειτουργίες. Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι κάποιοι άνθρωποι έχουν έλλειψη μαγνησίου, και ότι η καφεΐνη και η ζάχαρη, πλούσια τρόφιμα σε μαγνήσιο, μπορεί να μειώσουν πραγματικά το μαγνήσιο στο σύστημά σας. Το μαγνήσιο είναι σημαντικό για τη μετατροπή του ιωδίου σε θυρεοειδικές ορμόνες (Τ4 και Τ3).Αυτό σημαίνει ότι αν δεν πάρετε το μαγνήσιο μπορεί να οδηγήσει σε υπολειτουργία του θυρεοειδούς, η οποία έχει συμπτώματα που περιλαμβάνουν αύξηση βάρους, γενική κόπωση, ξηρό δέρμα, ακόμη και κατάθλιψη. Ενώ το μαγνήσιο είναι διαθέσιμο σε συμπληρώματα, δοκιμάστε και το σπανάκι, το γλυκό καλαμπόκι, το αβοκάντο, τις γαρίδες, τις σταφίδες, τις μπανάνες, και το μπρόκολο (4).

 1. Μειώστε το στρες!

Μάλλον είναι πιο εύκολο στα λόγια παρά στην πράξη, αλλά αν τυχόν υπάρχουν αγχωτικές καταστάσεις προσπαθήστε να τις αποφύγετε αν είναι δυνατόν. Η άσκηση βοηθά επίσης το σώμα σας να ρυθμίζει το άγχος, φυσικά, γι 'αυτό είναι καλό να βγούμε για ένα γρήγορο περπάτημα στο μεσημεριανό διάλειμμα μας. Το στρες προκαλεί την κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες, η οποία εμποδίζει τις Τ3 ορμόνες να τις πάρουν τα κύτταρα του σώματός σας. Οι εξετάσεις αίματος δεν μπορεί να αποκαλύψουν έλλειψη Τ3 στα κύτταρα σας.

 1. Κόψτε τη σόγια!

Ενώ η καθαρή σάλτσα σόγιας είναι μια πηγή ιωδίου, κάποιοι ειδικοί προτείνουν να αποκόψετε τα προϊόντα σόγιας, προς όφελος της υπολειτουργίας του θυρεοειδούς σας. Η σόγια μπορεί να έχει «ανεπιθύμητες διαταραχές των ορμονών», σύμφωνα με κάποιους ειδικούς. Η σόγια έχει προφανώς υψηλή περιεκτικότητα σε ισοφλαβόνες, που μπορεί πραγματικά να καταλήξει να προκαλεί βλάβη στο θυρεοειδή σας. Ο θυρεοειδής σας θα πρέπει να είναι σε θέση να εξομαλύνει την παραγωγή ορμονών αν κοπεί η σόγια από τη διατροφή σας (5).

 1. Βάλτε λάδι καρύδας στη διατροφή σας!

Το λάδι καρύδας μπορεί να βοηθήσει τη λειτουργία του θυρεοειδούς, αν και υπάρχουν αντικρουόμενες αναφορές σχετικά με την αποτελεσματικότητά του για το σκοπό αυτό (6).

Αναζητήστε μια ολοκληρωμένη επαγγελματική και λειτουργική διατροφή για βοηθήσετε το θυρεοειδή αδένα , στο Διατολογικό μας Κέντρο «Χαριστού Ιουλία» για να σας βοηθήσουμε, να σας καθοδηγήσουμε, ή να συνθέσουμε το κατάλληλο διατροφικό πλάνο - δίαιτα για Υποθυρεοειδισμό με στόχο την μείωση του λιπώδους ιστού, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις προσωπικές διατροφικές ιδιαιτερότητες, που θα είναι, εύκολο να το τηρήσετε.

 1. Iodine Deficiency. American Thyroid Association. 2014
 2. Drutel A1, Archambeaud F, Caron P. Selenium and the thyroid gland: more good news for clinicians. Clin Endocrinol (Oxf). 2013 Feb;78(2):155-64.
 3. Ambooken Betsy, MP Binitha, and S Sarita. Zinc Deficiency Associated with Hypothyroidism: An Overlooked Cause of Severe Alopecia. nt J Trichology. 2013 Jan-Mar; 5(1): 40–42.
 4. Abbas A, Sakr H. Effect of magnesium sulfate and thyroxine on inflammatory markers in a rat model of hypothyroidism. Can J Physiol Pharmacol. 2016;94(4):426-32. doi:10.1139/cjpp-2015-0247.
 5. Hampl R, et. al. "Short-term effect of soy consumption on thyroid hormone levels and correlation with phytoestrogen level in healthy subjects." Endocrine Regulation. 2008 Jun;42(2-3):53-61.
 6. Thampan, P.K. 1994. Facts and Fallacies About Coconut Oil. Asian and Pacific Coconut Community, p.8

Πίσω →