Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή και Υποθυρεοειδισμός5 τροφές που πρέπει να αποφεύγετε αν έχετε υποθυρεοειδισμό!

Υπάρχουν θρεπτικά συστατικά που είναι καλό να αποφεύγουμε σε κάποιες ασθένειες. Ως εκ τούτου, είναι μερικά τρόφιμα που πρέπει να αποφύγετε αν πάσχετε από υποθυρεοειδισμό. Ο υποθυρεοειδισμός είναι μια κατάσταση που επηρεάζει τον αδένα θυρεοειδούς (που βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του λαιμού). Οι άνθρωποι με υποθυρεοειδισμό δεν παράγουν αρκετή ορμόνη του θυρεοειδούς για να λειτουργεί κανονικά το σώμα. Οι θυρεοειδικές ορμόνες βοηθούν τον μεταβολισμό, τη χρήση της ενέργειας, τη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος όπως του εγκεφάλου, της καρδιάς, των μυών και άλλων οργάνων να λειτουργήσουν κανονικά.

Τα παρακάτω τρόφιμα είναι καλό να τα αποφεύγετε όταν έχετε θυρεοειδή:

  1. Τη σόγια!

Συνιστάται η μέτρια κατανάλωση σόγιας επειδή περιέχει φυτοοιστρογόνα φυτικής προέλευσης. Αυτά μεταβάλλουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς (1).

  1. Το μπρόκολο!

Η χώνευση αυτού του φυτού θα μπορούσε να μπλοκάρει την ικανότητα του θυρεοειδούς να απορροφά το ιώδιο, που είναι απαραίτητο για τη φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδούς.  Συνιστάται περιορισμό της κατανάλωσης του (2).

  1. Η γλουτένη!

Η γλουτένη ερεθίζει το λεπτό έντερο και εμποδίζει την απορρόφηση των φαρμάκων υποκατάστασης των θυρεοειδικών ορμονών. Αυτή είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται σε επεξεργασμένα τρόφιμα με βάση το σιτάρι, το κριθάρι, τη σίκαλη και άλλα (3).

  1. Η ζάχαρη!

Αποφύγετε τα τρόφιμα με υπερβολικές ποσότητες ζάχαρης, διότι μπορεί να προσφέρει πολλές θερμίδες χωρίς θρεπτικά συστατικά. Είναι καλύτερο να μειωθεί η ποσότητα ή να προσπαθήσετε να την εξαλείψετε εντελώς από την διατροφή σας (4).

  1. Οι φυτικές ίνες!

Αυτές είναι απαραίτητες για την καλή διατροφή, αλλά αν υπερβείτε την κατανάλωση τους, περιπλέκουν την θεραπεία του υποθυρεοειδισμού. Προτείνεται οι ενήλικες να καταναλώνουν 20 έως 35 γραμμάρια την ημέρα. Αν ξεπεραστεί αυτή η σύσταση θα μπορούσε να διαταράξει το έργο του πεπτικού συστήματος (5).

Αναζητήστε μια ολοκληρωμένη επαγγελματική και λειτουργική διατροφή για βοηθήσετε το θυρεοειδή αδένα , στο Διατολογικό μας Κέντρο «Χαριστού Ιουλία» για να σας βοηθήσουμε, να σας καθοδηγήσουμε, ή να συνθέσουμε το κατάλληλο διατροφικό πλάνο - δίαιτα για Υποθυρεοειδισμό με στόχο την μείωση του λιπώδους ιστού, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις προσωπικές διατροφικές ιδιαιτερότητες, που θα είναι, εύκολο να το τηρήσετε.

  1. Messina M, Redmond G. Effects of soy protein and soybean isoflavones on thyroid function in healthy adults and hypothyroid patients: a review of the relevant literature. Thyroid. 2006;16(3):249-258.
  2. Gaitan E1..Goitrogens in food and water. Annu Rev Nutr. 1990;10:21-39.
  3. Akçay MN1, Akçay G. The presence of the antigliadin antibodies in autoimmune thyroid diseases. Hepatogastroenterology. 2003 Dec;50 Suppl 2:cclxxix-cclxxx.
  4. Shah JH, Motto GS, Papagiannes E, Williams GA. Insulin Metabolism in hypothyroidism. Diabetes. 1975;24:922–5. [PubMed]
  5. Dean S. Medical nutrition therapy for thyroid and related disorders. In: Mahan KL, Escott-Stump S, eds. Krause’s Food, Nutrition, & Diet Therapy. 13th ed. Philadelphia, PA: Saunders; 2008: 711-724.

Πίσω →