Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που δημιουργείται στην επίφυση, έναν μικρό αδένα στον εγκέφαλο. Η μελατονίνη βοηθά στον έλεγχο του ύπνου. Πολύ μικρές ποσότητες βρίσκονται σε τρόφιμα όπως τα κρέατα, τα δημητριακά, τα φρούτα, και τα λαχανικά. Μπορείτε επίσης να την αγοράσετε ως συμπλήρωμα

Τι κάνει η φυσική μελατονίνη στο σώμα;

Το σώμα σας έχει το δικό του εσωτερικό ρολόι που ελέγχει το φυσικό κύκλο του ύπνου σας και των ωρών που είστε ξύπνιοι. Εν μέρει, το ρολόι του σώματός σας ελέγχει πόση μελατονίνη φτιάχνει το σώμα σας. Κανονικά, τα επίπεδα μελατονίνης αρχίζουν να αυξάνονται από τα μέσα έως αργά το βράδυ, παραμένουν υψηλά για το μεγαλύτερο μέρος της νύχτας, και στη συνέχεια υπάρχει πτώση στις πρώτες πρωινές ώρες.

Το φως επηρεάζει το πόση μελατονίνη παράγει το σώμα σας. Κατά τη διάρκεια των μικρότερων ημερών τους χειμερινούς μήνες, το σώμα σας μπορεί να παράγει μελατονίνη είτε νωρίτερα ή αργότερα μέσα στην ημέρα από το συνηθισμένο. Αυτή η αλλαγή μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα της εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής ή το χειμώνα σε κατάθλιψη.

Τα φυσικά επίπεδα μελατονίνης πέφτουν αργά με την ηλικία. Μερικοί ηλικιωμένοι παράγουν πολύ μικρές ποσότητες αυτής ή και καθόλου.

Γιατί η μελατονίνη χρησιμοποιείται σαν συμπλήρωμα διατροφής;

Τα συμπληρώματα μελατονίνης χρησιμοποιούνται μερικές φορές για τη θεραπεία του jet lag ή στα προβλήματα του ύπνου (αϋπνία). Οι επιστήμονες εξετάζουν επίσης τις άλλες καλές χρήσεις της μελατονίνης, όπως:

  • Τη θεραπεία της εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής.
  • Βοηθάει στον έλεγχο του ύπνου, κυρίως για τους ανθρώπους που δουλεύουν βράδυ.
  • Προλαμβάνει ή και θεραπεύει προβλήματα με τον ύπνο μετά από επεμβάσεις.
  • Μειώνει του πονοκεφάλους συμπλέγματος.

Είναι ασφαλές το να παίρνει κανείς συμπληρώματα μελατονίνης;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συμπληρώματα μελατονίνης είναι ασφαλή σε χαμηλές δόσεις για τη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη χρήση. Αλλά για να είστε σίγουροι μιλήστε με το γιατρό σας για τη λήψη τους.

Παιδιά και έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες δεν πρέπει να λαμβάνουν μελατονίνη χωρίς να μιλήσουν με έναν γιατρό πρώτα.

Η μελατονίνη έχει κάποιες παρενέργειες. Αλλά θα φύγουν όταν σταματήσετε τη λήψη του συμπληρώματος. Οι παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Υπνηλία
  • Χαμηλώνει τη θερμοκρασία του σώματος
  • Κάνει τα όνειρα πιο ζωντανά
  • Μικρές μεταβολές στην πίεση του αίματος

Αν η μελατονίνη σας κάνει να αισθάνεστε υπνηλία, μην οδηγείτε ή χειρίζεστε μηχανήματα, όταν το παίρνετε. Κατά τη διάρκεια εξετάσεων υγείας, ενημερώστε το γιατρό σας εάν παίρνετε μελατονίνη. Και να ενημερώσετε το γιατρό σας εάν έχετε πρόβλημα στον ύπνο (αϋπνία), γιατί μπορεί να σχετίζεται με ένα ιατρικό πρόβλημα. Στους ενήλικες, η μελατονίνη έχει ληφθεί σε δόσεις από 0,2 mg έως 20,0 mg, ανάλογα με τον λόγο για τον οποίο χρησιμοποιείται. Η σωστή δόση ποικίλλει ευρέως από το ένα άτομο στο άλλο. Συζητήστε με το γιατρό σας για να μάθετε τη σωστή δόση και να μάθετε αν η μελατονίνη είναι κατάλληλη για εσάς.

Που μπορείτε να βρείτε συμπληρώματα μελατονίνης.

Μπορείτε να αγοράσετε το συμπλήρωμα μελατονίνης χωρίς συνταγή σε καταστήματα υγιεινής διατροφής, φαρμακεία, και μέσω ίντερνετ. Η μελατονίνη θα πρέπει να λαμβάνεται μόνο σε τεχνητές μορφές. Η μορφή που προέρχεται από την επίφυση της αγελάδας σπάνια χρησιμοποιείται, γιατί μπορεί να μεταδώσει κάποια ασθένεια.

Πίσω →