Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή και Τροφικές ΑλλεργίεςΤροφικές δυσανεξίες και τροφικές αλλεργίες. Ποιες είναι οι διαφορές τους;

Συνήθως χρησιμοποιούμε τους δύο αυτούς όρους για να υποδηλώσουμε το ίδιο πράγμα, την «αφύσικη» αντίδραση του οργανισμού μας στη λήψη κάποιας τροφής. Tα αίτια, ωστόσο, είναι διαφορετικά, παρ’ ότι τα συμπτώματα μερικές φορές μοιάζουν μεταξύ τους. Η τροφική αλλεργία προκαλείται από την υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού μας συστήματος σε κάποιο ή κάποια αλλεργιογόνα προϊόντα – τροφές, ενώ οι ενδείξεις, τα συμπτώματα, που μας δείχνουν ότι έχουμε αλλεργική αντίδραση, είναι συνήθως άμεσα, ήπια και μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις πολύ σοβαρά , έως και απειλητικά για τη ζωή μας. Ένα αλλεργικό προς μια τροφή άτομο θα παρουσιάσει «αντίδραση» ακόμη και σε λήψη ελάχιστης ποσότητας της αλλεργιογόνου ουσίας, που περιέχεται σε αυτό που τρώει. 

Δυσανεξία από την άλλη πλευρά είναι αυτό που λέει η λέξη, η μη ανοχή του οργανισμού κάποιων τροφών ή ουσιών που αυτές περιέχουν. Δεν έχει αποδειχθεί να έχει σχέση με ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού. Η δυσανεξία στις τροφές δεν προκαλεί κάποια άμεση αντίδραση όταν το άτομο καταναλώσει μια τροφή στην οποία έχει ευαισθησία. Τα συμπτώματα εμφανίζονται αργά και σταδιακά, συνήθως αρκετές ώρες μετά από την κατανάλωση της τροφής, γι’ αυτό και συχνά η αντίδραση αυτή αποκαλείται «κρυφή αλλεργική αντίδραση».

Πίσω →