Πιθανώς έχετε ξανακούσει τα αντισταμινικά. Είναι φάρμακα που μειώνουν τα συμπτώματα της αλλεργίας. Αλλά τι είναι οι ισταμίνες ;

Είναι χημικά μόρια που παράγει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Οι ισταμίνες βοηθούν το σώμα να απομακρύνει κάτι που του προκαλεί ενόχληση. Σε αυτή την περίπτωση κάτι που μπορεί να προκαλεί αλλεργία, ένα αλλεργιογόνο.

Οι ισταμίνες ξεκινούν την διαδικασία απομάκρυνσης αλλεργιογόνων έξω από το σώμα ή από το δέρμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φτέρνισμα, δάκρυα , φαγούρα. Είναι μέρος της άμυνας του συστήματος σας.

Όταν πάσχετε από αλλεργίες κάποιο αλλεργιογόνο όπως η γύρη, το τρίχωμα κατοικίδιων ή η σκόνη φαίνονται αβλαβή αλλά το ανοσοποιητικό σύστημα τα εντοπίζει ως κίνδυνο και ανταποκρίνεται σε αυτά.

Το σώμα έχει την πρόθεση να μας κρατήσει ασφαλείς. Όταν όμως υπεραντιδρά δημιουργούνται όλα τα γνωστά συμπτώματα της αλλεργίας τα οποία αντιμετωπίζουμε με αντισταμινικά.

Όταν κάτι μας προκαλεί αλλεργική αντίδραση, το ανοσοποιητικό μας σύστημα το αντιλαμβάνεται και εξαπολύει μια σειρά αντιδράσεων .

Πρώτα στέλνει χημικό σήμα στα μαστοκύτταρα στο δέρμα, στους πνεύμονες, στην μύτη, στο στόμα, στο έντερο και στο αίμα για απελευθέρωση ισταμινών.

Μετά την απελευθέρωση από τα μαστοκύτταρα, ενισχύουν την ροή του αίματος στην περιοχή που έχει επηρεαστεί από το αλλεργιογόνο. Αυτό οδηγεί σε οίδημα και άλλα επιδιορθωτικά μόρια του ανοσοποιητικού αναλαμβάνουν επιδιορθωτική δράση.

Οι ισταμίνες στην συνέχεια προσδένονται σε ειδικούς υποδοχείς.

Τρόφιμα και ισταμίνη.

Εάν έχετε κάποια γνωστή τροφική αλλεργία οι ισταμίνες εμπλέκονται και σε αυτή την ανοσολογική απάντηση. Όταν καταναλώνεται ένα τρόφιμο που δεν θα έπρεπε προκαλούν αλλεργική αντίδραση.

Κάποια τρόφιμα είναι από την φύση τους υψηλά σε ισταμίνη μερικά από αυτά είναι τα παλαιωμένα ή τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση.  

 

 

 

Πίσω →