Έχετε την  ανάγκη από έξτρα βιταμίνες;

Για τους περισσοτέρους ανθρώπους μια υγιείς διατροφή παρέχει αρκετές βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Ωστόσο, ένα συμπλήρωμα βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων μπορεί να ενδείκνυται , εάν:

 • Είστε ηλικίας 65 ετών και άνω. Με την πάροδο της ηλικίας τα διάφορα προβλήματα υγείας μπορεί να οδηγήσουν σε ένα φτωχό διαιτολόγιο καθιστώντας δύσκολο για εσάς να λάβετε τις βιταμίνες που έχετε ανάγκη. Επιπλέον, το σώμα σας ενδέχεται να μην μπορεί να απορροφήσει τις βιταμίνες Β-6, Β-12 και D τόσο καλά, όσο στο παρελθόν, καθιστώντας τα συμπληρώματα απαραίτητα. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι ένα πολυβιταμινούχο σκεύασμα μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού σας συστήματος και να μειώσει τον κίνδυνο κάποιων λοιμώξεων, καθώς μεγαλώνετε.
 • Είστε γυναίκα μετά την εμμηνόπαυση. Για κάποιες γυναίκες μπορεί να είναι δύσκολο να λάβουν τις συνιστάμενες ποσότητες ασβεστίου και βιταμίνης D χωρίς συμπληρώματα. Τα συμπληρώματα τόσο του ασβεστίου όσο και της βιταμίνης D έχουν δείξει ότι προστατεύουν από την οστεοπόρωση.
 • Δεν τρώτε σωστά. Εάν δεν καταναλώνετε τις συνιστώμενες πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως, ένα συμπλήρωμα πολυβιταμίνης είναι μια λογική επιλογή. Εντούτοις, η καλύτερη επιλογή θα ήταν να βελτιώσετε τη διατροφή σας.
 • Καπνίζετε. Ο καπνός μειώνει την απορρόφηση πολλών βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων, συμπεριλαμβανόμενης της βιταμίνης Β-6, Β-12, C , του φολικού και της νιασίνης.
 • Πίνετε μεγάλες ποιότητες αλκοόλ. Η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να εμποδίσει την πέψη και την απορρόφηση της θειαμίνης, φολικού και των βιταμινών Α, D και B-12.
 • Η αλλαγή του μεταβολισμού μπορεί επίσης να επηρεάσει τα μεταλλικά στοιχεία, όπως τον ψευδάργυρο, το σελήνιο, το μαγνήσιο και το φώσφορο.
 • Σκοπεύσετε να μείνετε έγκυος, είστε έγκυος, ή θηλάζετε. Κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων χρειάζεστε μεγαλύτερες ποσότητες κάποιων ουσιών, ιδιαιτέρως του φολικού οξέος- η συνθετική μορφή των φολικών. Το φολικό οξύ βοηθά στην πρόληψη βλαβών στο νευρικό σωλήνα, όπως η δισχιδής ράχη στο έμβρυο. Τα συμπληρώματα σιδήρου που λαμβάνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης βοηθούν στην πρόληψη της αναιμίας της μητέρας.
 • Κάνετε ειδική διατροφή η έχετε μια χρόνια πάθηση.
 • Εάν η διατροφή σας έχει περιορισμένη ποικιλία λόγω δυσανεξίας, ή αλλεργίας σε κάποιες τροφές, ένα συμπλήρωμα βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων μπορεί να είναι ευεργετικό.
 • Εάν  είστε χορτοφάγος, γεγονός που αποκλείει όλα τα ζωικά προϊόντα από τη διατροφή σας, μπορεί να χρειαστείτε συμπλήρωμα βιταμίνης Β-12 και ψευδαργύρου.
 • Εάν δεν τρώτε γαλακτοκομικά και δεν εκτίθεστε για 15 λεπτά ημερησίως στον ήλιο μπορεί να χρειαστεί να συμπληρώσετε τη διατροφή σας με βιταμίνη D και ασβέστιο.

Στο Διαιτολογικό Γραφείο της Κυρίας Χαριστού Ιουλίας μπορούμε να συνθέσουμε το κατάλληλο διατροφικό πλάνο σε όποια από τις παραπάνω ομάδες ανήκετε, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις προσωπικές διατροφικές ιδιαιτερότητες, σε συνδυασμό με το κατάλληλο συμπλήρωμα διατροφής που έχετε ανάγκη.

Πίσω →