Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή και ΤριχόπτωσηΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗΣ
 • Σίδηρος

Η ανεπάρκεια σιδήρου είναι η πιο κοινή ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών στον κόσμο και μπορεί να προκαλέσει απώλεια μαλλιών.

Αυτή η κατάσταση σχετίζεται με έναν τύπο τριχόπτωσης που είναι γνωστός ως telogen effluvium (TE), ένας τύπος τριχόπτωσης που χαρακτηρίζεται από διαταραχή του φυσιολογικού κύκλου ανάπτυξης της τρίχας. Αυτό οδηγεί σε υπερβολική τριχόπτωση και απώλεια μαλλιών.

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με τριχόπτωση τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα σιδήρου στο αίμα και τα μαλλιά τους σε σύγκριση με άτομα που δεν έχουν τριχόπτωση.

 • Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των μαλλιών και στην υγεία των τριχοθυλακίων σας. Τα επίπεδα βιταμίνης D είναι χαμηλότερα σε άτομα με παθήσεις τριχόπτωσης, συμπεριλαμβανομένης μιας αυτοάνοσης δερματικής νόσου που ονομάζεται γυροειδής αλωπεκία.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D προώθησε την αναγέννηση των μαλλιών σε ορισμένα άτομα με απώλεια μαλλιών που σχετίζεται με ανεπάρκεια βιταμίνης D.

 • Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος είναι ένα μέταλλο που παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού, τη σύνθεση πρωτεϊνών, την κυτταρική διαίρεση και πολλά άλλα. Είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των τριχοθυλακίων και βοηθά στην προστασία από τη συρρίκνωση των τριχοθυλακίων και την επιβράδυνση της ανάπτυξης. Βοηθά επίσης στην προώθηση της ανάκτησης των τριχοθυλακίων.

Άλλα θρεπτικά συστατικά που μπορεί να επηρεάσουν την τριχόπτωση

εκτός από τις βιταμίνες και τα μέταλλα που αναφέρονται παραπάνω, είναι:

 • χαλκός
 • βιοτίνη
 • βιταμίνη Β12
 • φυλλικό οξύ
 • ριβοφλαβίνη

Μερικές από τις καλύτερες τροφές για την ανάπτυξη των μαλλιών είναι οι ακόλουθες.

 • Αυγά

Τα αυγά είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και βιοτίνης, δύο θρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των μαλλιών.

Η κατανάλωση επαρκούς πρωτεΐνης είναι σημαντική για την ανάπτυξη των μαλλιών, επειδή οι θύλακες της τρίχας αποτελούνται κυρίως από πρωτεΐνη. Η έλλειψη πρωτεΐνης στη διατροφή έχει αποδειχθεί ότι προάγει την τριχόπτωση

Η βιοτίνη είναι απαραίτητη για την παραγωγή μιας πρωτεΐνης μαλλιών που ονομάζεται κερατίνη.

 • Μούρα

Τα μούρα είναι γεμάτα με ευεργετικές ενώσεις και βιταμίνες που μπορούν να υποστηρίξουν την ανάπτυξη των μαλλιών.

Αυτό περιλαμβάνει τη βιταμίνη C, η οποία έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Τα αντιοξειδωτικά μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των τριχοθυλακίων από βλάβες από επιβλαβή μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες.

Το σώμα χρησιμοποιεί βιταμίνη C για να παράγει κολλαγόνο, μια πρωτεΐνη που βοηθά στην ενδυνάμωση των μαλλιών για να αποτρέψει το να γίνουν εύθραυστα και να σπάσουν.

 • Σπανάκι

Το σπανάκι είναι ένα υγιές πράσινο λαχανικό που είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά όπως φυλλικό οξύ, σίδηρο και βιταμίνες Α και C, τα οποία είναι όλα σημαντικά για την ανάπτυξη των μαλλιών.

Μελέτες δείχνουν ότι η βιταμίνη Α είναι σημαντική για την ανάπτυξη των μαλλιών. Παρόλα αυτά η συμπλήρωση με υπερβολική ποσότητα βιταμίνης Α μπορεί στην πραγματικότητα να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών.

Το σπανάκι είναι επίσης μια εξαιρετική φυτική πηγή σιδήρου, ο οποίος είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη των μαλλιών.

 • Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, η ρέγγα και το σκουμπρί έχουν θρεπτικά συστατικά που μπορεί να προάγουν την ανάπτυξη των μαλλιών.

Είναι εξαιρετικές πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία έχουν συνδεθεί με την ανάπτυξη των μαλλιών.

Τα λιπαρά ψάρια είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, σεληνίου, βιταμίνης D3 και βιταμινών Β, θρεπτικά συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν στην προώθηση δυνατών και υγιών μαλλιών Αν και δεν είναι ακόμη σαφές εάν η χαμηλή βιταμίνη D οδηγεί σε απώλεια μαλλιών, είναι καλή ιδέα να συμπεριλάβετε τακτικά στη διατροφή σας λιπαρά ψάρια και άλλες πηγές βιταμίνης D.

 • Γλυκοπατάτες

Οι γλυκοπατάτες είναι μια εξαιρετική πηγή βήτα-καροτίνης. Το σώμα μετατρέπει αυτή την ένωση σε βιταμίνη Α, η οποία συνδέεται με την υγεία των μαλλιών.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης Α μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών. Ωστόσο, η υπερβολική ποσότητα βιταμίνης Α μπορεί επίσης να προκαλέσει απώλεια μαλλιών.

 • Αβοκάντο

Τα αβοκάντο είναι νόστιμα, θρεπτικά και μια εξαιρετική πηγή υγιεινών λιπαρών.

Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε, η οποία μπορεί να υποστηρίξει την ανάπτυξη των μαλλιών.

Όπως η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε είναι ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά στην πρόληψη του οξειδωτικού στρες εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες.

Η βιταμίνη Ε προστατεύει επίσης περιοχές του δέρματος, όπως το τριχωτό της κεφαλής, από το οξειδωτικό στρες και τις βλάβες. Το κατεστραμμένο δέρμα στο τριχωτό της κεφαλής μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα κακή ποιότητα τρίχας και λιγότερα τριχοθυλάκια.

 • Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί είναι νόστιμοι και περιέχουν μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών που είναι σημαντικά για την ανάπτυξη των μαλλιών.

Παρέχουν μια μεγάλη ποικιλία βιταμινών Β, ψευδάργυρου και βασικών λιπαρών οξέων. Μια ανεπάρκεια σε οποιοδήποτε από αυτά τα θρεπτικά συστατικά έχει συνδεθεί με την απώλεια μαλλιών.

 • Σπόροι

Οι σπόροι είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά με σχετικά λίγες θερμίδες. Πολλά από αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι επίσης σημαντικά για την ανάπτυξη των μαλλιών. Αυτά περιλαμβάνουν βιταμίνη Ε, ψευδάργυρο και σελήνιο. Για να πάρετε τη μεγαλύτερη ποικιλία θρεπτικών συστατικών, είναι καλύτερο να καταναλώνετε ένα μείγμα σπόρων.

 • Φασόλια

Τα φασόλια είναι μια εξαιρετική φυτική πηγή πρωτεΐνης, η οποία είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των μαλλιών. Είναι επίσης μια καλή πηγή ψευδαργύρου, ο οποίος βοηθά τον κύκλο ανάπτυξης και επανόρθωσης των μαλλιών. Παρέχουν επίσης πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά που είναι υγιεινά για τα μαλλιά, όπως ο σίδηρος, η βιοτίνη και το φυλλικό οξύ.

Πίσω →