Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή και ΠονοκέφαλοςΈχω πονοκέφαλο και ναυτία από τροφική δηλητηρίαση

Τροφική δηλητηρίαση

Εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο παθαίνουν τροφική δηλητηρίαση. Η τροφική δηλητηρίαση είναι το αποτέλεσμα κατανάλωσης τροφής που περιέχει μεγάλο αριθμό βακτηρίων. Τα βακτήρια, όπως και όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί, χρειάζονται τροφή για να διατηρηθούν στη ζωή. Προτιμούν λοιπόν να αναπτύσσονται στο γάλα και στα προϊόντα του γάλακτος, στα αυγά, στο κρέας, στο ψάρι και στα οστρακοειδή.

Χρειάζονται όμως και τους ακόλουθους παράγοντες για να πολλαπλασιαστούν :

 

  • Κατάλληλη θερμοκρασία (37ο C)
  • Υγρασία
  • Χρόνο. Σε ιδανικές συνθήκες ένα βακτήριο μπορεί να πολλαπλασιαστεί 2,000,000 φορές σε 7 ώρες!!!

 

Άρα για να γίνει μια τροφική δηλητηρίαση χρειάζεται μια αλυσίδα από γεγονότα (μολυσμένη τροφή-κατάλληλες συνθήκες-χρόνος).

Τα παιδιά είναι πιο ευπαθή, γιατί το αμυντικό τους σύστημα είναι λιγότερο αποτελεσματικό σε σχέση με τους ενήλικες και επίσης η υγιεινή των παιδιών είναι φτωχότερη.

 

Πώς εκδηλώνεται η τροφική δηλητηρίαση;

Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι η ναυτία, ο εμετός και η διάρροια. Τα συμπτώματα αυτά ξεκινούν σε σύντομο χρονικό διάστημα (λιγότερο από 6 ώρες από τη λήψη της τροφής). Επίσης πρέπει να θυμάστε ότι τα παιδιά με τροφική δηλητηρίαση δεν κάνουν συνήθως πυρετό. Άλλα συμπτώματα είναι ο πονοκέφαλος, ο πονόκοιλος, η υπνηλία και η έξαψη. Τα συμπτώματα όμως ποικίλουν και έχουν άμεση σχέση με το μικρόβιο που προκάλεσε την τροφική δηλητηρίαση.

Το βακτήριο Clostridium perfringens (δηλητηρίαση κυρίως από κρεατικά) προκαλεί κοιλόπονο και διάρροιες σαν νερό. Τα συμπτώματα ξεκινούν 6-16 ώρες από τη λήψη του μολυσμένου φαγητού.

Η δηλητηρίαση από Clostridium botulinum (ψάρια, κρέας, χόρτα) προκαλεί πονοκέφαλο, πόνο στο λαιμό και διπλωπία (ο άρρωστος βλέπει διπλά). Τα συμπτώματα αρχίζουν 12-36 ώρες από τη λήψη του μολυσμένου φαγητού.

Η σαλμονέλα, η σιγκέλα, και το καμπυλοβακτηρίδιο προκαλούν συμπτώματα 12-72 ώρες από τη εισαγωγή τους στον οργανισμό. Τα συμπτώματα είναι πονοκέφαλος, πυρετός, εμετοί, διάρροια και πονόκοιλος. Η δηλητηρίαση προέρχεται συνήθως από τα μολυσμένα κρεατικά, πουλερικά, αυγά και προϊόντα γάλακτος.

Η λήψη μολυσμένων χάμπουργκερ μπορεί να προκαλέσει μια σοβαρή δηλητηρίαση από E.Coli 0157:Η7. η δηλητηρίαση αυτή μπορεί να προκαλέσει αιμορραγικές κενώσεις (κόπρανα με αίμα) και πυρετό. Επίσης σπάνια, μπορεί να προκαλέσει μια νόσο που λέγεται αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο (νεφρική ανεπάρκεια και βλάβες στο αίμα).

Η λιστέρια προκαλεί πυρετό, πονοκέφαλο και ναυτία. Τα συμπτώματα αρχίζουν 24 ώρες με 12 μέρες μετά από τη λήψη μολυσμένων πουλερικών γάλακτος και προϊόντων του γάλακτος.

Στον πίνακα πιο κάτω φαίνονται αναλυτικά τα συμπτώματα και ο χρόνος έναρξης, ανάλογα με το μικρόβιο που προκάλεσε την τροφική δηλητηρίαση.

 

 

 

 

Βακτήριο

Συμπτώματα

Χρόνος

Είδος φαγητού

Clostridium perfringens

Κοιλόπονος, διάρροια

6-16 ώρες

Κρέας, πουλερικά, σούπες

Clostridium botulinum

Πονοκέφαλος, διπλωπία, δυσκολία στην κατάποση και την αναπνοή

12-36 ώρες

Κρέας. πουλερικά, ψάρι, χόρτα

Σαλμονέλα

Πονοκέφαλος, εμετοί, διάρροιες, κοιλόπονος

12-72 ώρες

Πουλερικά, αυγά, προϊόντα γάλακτος

Σταφυλόκοκκος

Εμετοί, διάρροιες, κοιλόπονος

2-6 ώρες

Αυγά, πατατοσαλάτα, πουλερικά, τυρί

E. Coli 0157:Η7

Ναυτία, εμετός, διάρροιες με αίμα, κοιλόπονος. Αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο.

1-10 μέρες

Χάμπουργκερ, βοδινό, γάλα, μαγιονέζα, μολυσμένο νερό

Λιστέρια

Πυρετός, ναυτία, πονοκέφαλος

2-7 μέρες

Γάλα και προϊόντα γάλακτος, ωμό κρέας και πουλερικά

 

Πίσω →