Κίνδυνοι από υπερβολική πρόσληψη σιδήρου


Η υπερβολική πρόσληψη μιας χρήσιμης σε φυσιολογική ποσότητα ουσίας, του σιδήρου στην περίπτωση αυτή, μπορεί να είναι επικίνδυνη. Αν παίρνετε συμπληρώματα σιδήρου , βεβαιωθείτε ότι δεν παίρνετε μεγάλη ποσότητα. Τα συμπληρώματα σιδήρου είναι καλά , μόνο όταν χρειάζεστε περισσότερο σίδηρο από εκείνο που παίρνετε με την διατροφή σας. Αν νομίζετε ότι χρειάζεστε συμπλήρωμα σιδήρου , ελέγξτε πρώτα με τον γιατρό σας τις πραγματικές σας ανάγκες, επειδή η συσσώρευση σιδήρου στο σώμα σας μπορεί να είναι πιο σοβαρή από την σιδηροπενική αναιμία.
Υπερβολική συγκέντρωση σιδήρου οδηγεί σε αιμοχρωμάτωση που μπορεί να βλάψει το ήπαρ ή την καρδιά σας. Η συγκέντρωση στις αρθρώσεις σας μπορεί να προκαλέσει καταστάσεις όπως η αρθρίτιδα. Η συγκέντρωση σιδήρου στους όρχεις μπορεί να οδηγήσει σε ανικανότητα ή σε στειρότητα.
Επιπλέον, αν χάνετε αίμα εξ’ αιτίας μιας σοβαρής κατάστασης , όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου, η λήψη σιδήρου μπορεί να καλύψει το πρόβλημα και να καθυστερήσει την διάγνωση. Η σιδηροπενική αναιμία μπορεί να είναι σημαντικό διαγνωστικό στοιχείο που πρέπει να ερευνήσει ο γιατρός σας.
Στις έγκυες γυναίκες η βαριά σιδηροπενική αναιμία έχει συνδεθεί με πρόωρους τοκετούς και μωρά με μικρό βάρος μετά τη γέννηση. Στα βρέφη και στα παιδιά η βαριά αναιμία μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση της ανάπτυξης.

Πίσω →