Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή και παθήσεις του ΠροστάτηΧρήση αλκοόλ: Τι σημαίνει για άνδρες με διευρυμένο προστάτη

Μπορεί η κατανάλωση αλκοόλ να επιδεινώσει τη διόγκωση του προστάτη;

Ο διογκωμένος προστάτης είναι μια κατάσταση που επηρεάζει πολλούς άνδρες καθώς γερνούν. Εμφανίζεται όταν ο προστάτης, ένας μικρός αδένας που βρίσκεται ανάμεσα στην ουροδόχο κύστη και το πέος, μεγαλώνει σε μέγεθος. Αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο ουροποιητικό, όπως δυσκολία στην έναρξη ή διακοπή της ούρησης ή ανάγκη για συχνότερη ούρηση. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε κατακράτηση ούρων ή δυσκολία στην κένωση της ουροδόχου κύστης. Για όσους πάσχουν από την πάθηση, το αλκοόλ μπορεί να έχει πολλές επιπτώσεις.

Το αλκοόλ και η ουροδόχος κύστη

Η ουροδόχος κύστη αποτελείται από στρώματα μυών και το αλκοόλ επηρεάζει τους μυς μας με διάφορους τρόπους. Μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση, αποδυνάμωση των μυών καθιστώντας πιο δύσκολο τον έλεγχο των μυών της ουροδόχου κύστης. Αυτό μπορεί να συμβάλει σε αύξηση της επείγουσας ούρησης και συχνότητας, καθώς και σε αύξηση της διαρροής ούρων.

Για όσους έχουν καλοήθη υπερπλασία του προστάτη, το αλκοόλ μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης υπερδραστήριας κύστης. Οι μύες της ουροδόχου κύστης μπορεί να γίνουν υπερδραστήριοι λόγω της επίδρασης του αλκοόλ στα νευρικά σήματα. Η αυξημένη αίσθηση επείγουσας ούρησης και συχνότητας είναι μερικά από τα συμπτώματα. Επιπλέον, το αλκοόλ μπορεί να ερεθίσει την ουροδόχο κύστη, προκαλώντας πολλά από τα ίδια συμπτώματα.

Το αλκοόλ είναι διουρητικό

Το αλκοόλ είναι διουρητικό, που σημαίνει ότι αυξάνει την ούρηση. Αυτό μπορεί να είναι προβληματικό για τους άνδρες με διευρυμένο προστάτη, καθώς μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα του ουροποιητικού, όπως συχνή επιθυμία για ούρηση ή αδύναμη ροή ούρων.

Το αλκοόλ είναι φλεγμονώδες

Το αλκοόλ είναι γνωστό ότι είναι φλεγμονώδες και η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να αυξήσει τη φλεγμονή του προστάτη, η οποία μπορεί να αυξήσει τη συχνότητα της ούρησης.

 

Πίσω →