Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή και ΟυρολοίμωξηΤι να φάτε (και τι να αποφύγετε) κατά τη διάρκεια της λοίμωξης του ουροποιητικού.

Οι περισσότερες γυναίκες έχουν υποστεί λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος ή UTI. Ενώ και οι άνδρες μπορούν να πάθουν UTI, παρατηρείται κυρίως σε γυναίκες. Μόλις πάθετε λοίμωξη, είναι πολύ εύκολο να αναγνωρίσετε τα πιο κοινά συμπτώματα:

 • Κοιλιακή πίεση και πόνος
 • Ένα αίσθημα καψίματος κατά την ούρηση
 • Μια σχεδόν σταθερή αίσθηση ότι πρέπει να ουρήσετε, ακόμα κι αν πήγατε πριν λίγα λεπτά, νιώθετε την ανάγκη να πάτε για να βρέλετε μια πολύ μικρή ποσότητα, ακόμα και λίγες σταγόνες.

Χωρίς θεραπεία, αυτά τα συμπτώματα εντείνονται γρήγορα και γίνονται από ενοχλητικά έως και επώδυνα. Μαζί με ένα αντιβιοτικό, αυτά που επιλέγετε να πιείτε και φάτε κατά τη διάρκεια ενός UTI μπορεί να σας βοηθήσουν να γίνετε γρηγορότερα καλύτερα.

 1. Πίνετε πολύ νερό, ακόμα και αν δεν είστε διψασμένοι. Αυτό θα βοηθήσει στην έξοδο των βακτηρίων.
 2. Μην πίνετε καφέ, αλκοόλ ή άλλα ροφήματα με καφεΐνη έως ότου εξαφανιστεί η μόλυνση. Αυτά τα ποτά μπορούν να ερεθίσουν την ουροδόχο κύστη σας.
 3. Πιείτε έναν χυμό cranberry κατά προτίμηση χωρίς ζάχαρη, αν σας αρέσει. Ο χυμός των cranberry μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της λοίμωξης, αν και η αποτελεσματικότητα εξακολουθεί να μελετάται.
 4. Τρώτε βατόμουρα. Μπορεί να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα με τα cranberry.
 5. Αποφεύγεται να τρώτε πικάντικα φαγητά. Μπορεί να ερεθίσουν την ουροδόχο κύστη σας.
 6. Καταναλώστε προβιοτικά, από τρόφιμα όπως το απλό ελληνικό γιαούρτι και ζυμωμένα τρόφιμα όπως λάχανο τουρσί .Περιέχουν «καλά» βακτήρια που μπορούν να βοηθήσουν επίσης στην υγεία της κύστης σας .
 7. Μην τρώτε πολλά όξινα φρούτα, όπως πορτοκάλια, λεμόνια ή λάιμ κατά τη διάρκεια της μόλυνσης. Μπορούν να ερεθίσουν την ουροδόχο κύστη σας. Ωστόσο, μόλις εξαφανιστεί η μόλυνσή σας, η κατανάλωση όξινων φρούτων με βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη μελλοντικών λοιμώξεων. Προσθέστε γκρέιπφρουτ και φράουλες στη διατροφή σας, μαζί με σπανάκι και πράσινες πιπεριές.
 8. Μόλις σας συνταγογραφηθεί ένα αντιβιοτικό, ακολουθούστε τις οδηγιές του γιατρού σας, για τη διάρκεια λήψης του, μην το σταματήσετε νωρίτερα, ακόμα κι αν νιώθετε καλύτερα.
 9. Κατά τη διάρκεια της λοίμωξης, όπως και μετά, φροντίστε να πίνετε πολύ νερό, τουλάχιστον 12 ποτήρια την ημέρα. Αυτό θα βοηθήσει το σύστημά σας στην πρόληψη μελλοντικών μολύνσεων.
 10. Εάν αισθάνεστε ότι πρέπει να πάτε επειγόντως τουαλέτα, μην το κρατάτε, κρατώντας τα ούρα σας παρέχετε το τέλειο περιβάλλον μέσα στην ουροδόχο κύστη σας για την ανάπτυξη βακτηρίων.

Εκτός από το κράτημα των ούρων σας, άλλες αιτίες UTI περιλαμβάνουν το σεξ (πάντα ούρηση πριν και μετά), πέτρες στα νεφρά ή έλλειψη οιστρογόνων, τα οποία βοηθούν στην προστασία των ουροδόχων κυστών από τα κακά βακτήρια. Ορισμένες γυναίκες είναι γενετικά πιο πιθανό να μολυνθούν και να αντιμετωπίζουν πιο συχνά λοιμώξεις. Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος είναι πολύ συχνές. Η γνώση του τι να φάτε και να πιείτε μπορεί να προχωρήσει πολύ στην πρόληψη αυτών των ενοχλητικών λοιμώξεων.

Πίσω →