Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή και ΟυρολοίμωξηΧυμός από cranberries βοηθός στην πρόληψη των ουρολοιμώξεων .

Για πολλά χρονιά οι άνθρωποι έχουν συνδέσει τα cranberries  με την υγειά του ουροποιητικού συστήματος πιστεύοντας ότι καταναλώνοντας cranberries – ή πίνοντας το χυμό τους – συμβάλλουν στην οξυνοποίηση των ουρών που παρέχει προστασία από λοιμώξεις .

Οι έρευνες  τώρα επισημαίνουν την ωφελιμότητα τους.

Το βακτήριο Escherichiacoli (E. coli .) αποτελεί το  σύνηθες αίτιο στις ουρολοίμωξης .

Στην καλύτερη των περιπτώσεων αυτός ο τύπος της λοίμωξης είναι απλά μια ενόχληση .Στη χειρότερη περίπτωση μπορεί να προκαλέσει βλάβη στους νεφρούς .Έτσι κρίνεται αναγκαία η άμεση αντιμετώπιση της ουρολοίμωξης  

Εντούτοις , με την ανησυχία για την υπερκατανάλωση των αντιβιοτικών η προσοχή έχει στραφεί στην πρόληψη των λοιμώξεων .Το 1994 ερευνητές του Πανεπιστημίου Harvardαπέδειξαν ότι ο χυμός από cranberries αλλάζει το σχήμα του E. Coli  παρεμβαίνοντας έτσι στην ανάπτυξη των τριχοειδών ινιδίων που διαφορετικά θα επιτρέπανε στα βακτηρία να προσκολληθούν  στο τοίχωμα της ουροδόχου κύστεως .

Η αναστολή του μηχανισμού πρόσφυσης των βακτηριών επιτρέπει την αποβολή τους φυσικά κατά την διάρκεια της ούρησης .

Τον ίδιο χρόνο ερευνητές στο Πανεπιστημίου Rutgers προσδιόρισαν τις ουσίες , που ονομάζονται συμπυκνωμένες τανινες  (προανθοκυανιδινες ) , οι οποίες προσλαμβάνουν την προσκόλληση των βακτηριών στο τοίχωμα των ουροφόρων οδών και κατέληξαν ότι η καθημερινή κατανάλωση 280 γραμμαρια χυμό από cranberries παρέχει την απαιτούμενη προστασία. 

Πίσω →