Περίπου μια στις τέσσερις γυναίκες εμφανίζουν οστεοπόρωση μετά των εμμηνόπαυση. Τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άντρες ο κίνδυνος αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου. Η οστεοπόρωση χαρακτηρίζεται από τη μείωση της μάζας των οστών προκαλώντας την αποδυνάμωση τους και καθιστώντας τα εύθραυστα και επιρρεπή σε σπασίματα.

Η κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων ασβεστίου βοηθά στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Η συνιστώμενη ποσότητα πρόσληψης για άνδρες και για γυναίκες ηλικίας από 19 έως 50 ετών είναι 1000 mg ημερησίως. Για άνδρες και για γυναίκες ηλικίας άνω των 50 συνιστώνται 1200 mg ημερησίως. Πολλοί άνθρωποι καταναλώνουν μόλις μετά βίας τη μισή ημερήσια συνηστώμενη ποσότητα ασβεστίου .

Εξαιτίας των διαφορών στην απορρόφηση το ασβέστιο που βρίσκεται στα λαχανικά πλούσια σε φυτικές ίνες  συχνά δεν απορροφάτε τόσο καλά, όσο αυτό που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Εάν ακολουθείτε μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες θα πρέπει να συμπεριλάβετε και άλλες τροφές πλούσιες σε ασβέστιο.

Σε γενικές γραμμές είναι καλό να λαμβάνετε όσο το δυνατόν περισσότερο ασβέστιο από την διατροφή σας.

Στο Διαιτολογικό Γραφείο της Κυρίας Χαριστού Ιουλίας μπορούμε να συνθέσουμε το κατάλληλο διατροφικό πλάνο για τη μείωση της Οστεοπόρωση λαμβάνοντας υπόψη όλους τους διαιτητικούς παράγοντες που μειώνουν την απορρόφηση του ασβεστίου, προσέχοντας τις προσωπικές διατροφικές ιδιαιτερότητες, έτσι ώστε να είναι, εύκολο να το τηρήσετε.

 

 

Πίσω →