Η σεροτονίνη είναι μια χημική ουσία που μεταφέρει μηνύματα μεταξύ των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο και σε όλο το σώμα σας. Η σεροτονίνη παίζει βασικό ρόλο σε λειτουργίες του σώματος όπως η διάθεση, ο ύπνος, η πέψη, η ναυτία, η επούλωση πληγών, η υγεία των οστών, η πήξη του αίματος και η σεξουαλική επιθυμία. Τα επίπεδα σεροτονίνης που είναι πολύ χαμηλά ή πολύ υψηλά μπορούν να προκαλέσουν σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα υγείας.

Τι είναι η σεροτονίνη;

Η σεροτονίνη, επίσης γνωστή ως 5-υδροξυτρυπταμίνη (5-HT), είναι ένας μια ορμόνη που παίζει ρόλο στην διάθεση .

Ως νευροδιαβιβαστής, η σεροτονίνη μεταφέρει μηνύματα μεταξύ των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλό σας (το κεντρικό νευρικό σας σύστημα) και σε όλο το σώμα σας (το περιφερικό νευρικό σας σύστημα). Αυτά τα χημικά μηνύματα λένε στο σώμα σας πώς να λειτουργεί.

Η σεροτονίνη παίζει διάφορους ρόλους στο σώμα σας, όπως επηρεάζει τη μάθηση, τη μνήμη, την ευτυχία καθώς και τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, του ύπνου, της σεξουαλικής συμπεριφοράς και της πείνας. Η έλλειψη αρκετής σεροτονίνης θεωρείται ότι παίζει ρόλο στην κατάθλιψη, το άγχος, τη μανία και άλλες καταστάσεις υγείας.

Η σεροτονίνη παράγεται από το απαραίτητο αμινοξύ τρυπτοφάνη. Ένα απαραίτητο αμινοξύ σημαίνει ότι δεν μπορεί να παραχθεί από το σώμα σας. Πρέπει να λαμβάνεται από τα τρόφιμα που τρώτε.

Τι κάνει η σεροτονίνη στο σώμα μου;

Η σεροτονίνη παίζει ρόλο σε πολλές από τις λειτουργίες του σώματός σας:

 1. Διάθεση: Η σεροτονίνη στον εγκέφαλό σας ρυθμίζει τη διάθεσή σας. Συχνά αποκαλείται η φυσική χημική ουσία «καλής αίσθησης» του σώματός σας. Όταν η σεροτονίνη είναι σε φυσιολογικά επίπεδα, νιώθετε πιο συγκεντρωμένοι, συναισθηματικά σταθεροί, πιο χαρούμενοι και πιο ήρεμοι. Τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης σχετίζονται με την κατάθλιψη. Πολλά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του άγχους, της κατάθλιψης και άλλων διαταραχών της διάθεσης συχνά στοχεύουν σε τρόπους αύξησης του επιπέδου σεροτονίνης.
 2. Πέψη: Το μεγαλύτερο μέρος της σεροτονίνης του σώματός σας βρίσκεται στο γαστρεντερικό σωλήνα σας, όπου βοηθά στον έλεγχο της λειτουργίας του εντέρου σας και παίζει ρόλο στην προστασία του εντέρου σας. Το πεπτικό σας σύστημα μπορεί να αυξήσει την απελευθέρωση σεροτονίνης για να επιταχύνει την πέψη για να απαλλάξει το σώμα σας από ερεθιστικά τρόφιμα ή τοξικά προϊόντα. Η σεροτονίνη παίζει επίσης ρόλο στη μείωση της όρεξής σας ενώ τρώτε.
 3. Ναυτία: Η ναυτία προκαλείται όταν η σεροτονίνη απελευθερώνεται στο έντερό σας πιο γρήγορα από ό,τι μπορεί να αφομοιωθεί. Το χημικό μήνυμα λαμβάνεται από τον εγκέφαλό σας, το οποίο αντιλαμβάνεστε ως ναυτία. Πολλά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη μείωση των συναισθημάτων ναυτίας και εμέτου στοχεύουν σε συγκεκριμένους υποδοχείς σεροτονίνης στον εγκέφαλό σας.
 4. Ύπνος: Η σεροτονίνη, μαζί με έναν άλλο νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνη, παίζει ρόλο στην ποιότητα του ύπνου σας. Ο εγκέφαλός σας χρειάζεται επίσης σεροτονίνη για να παράγει μελατονίνη, μια ορμόνη που ρυθμίζει τον κύκλο ύπνου-εγρήγορσης.
 5. Επούλωση πληγών: Η σεροτονίνη βοηθάει στην ρύθμιση των  αιμοπεταλίων στο αίμα σας για να βοηθήσει στην επούλωση των πληγών. Προκαλεί επίσης στένωση των πιο μικροσκοπικών αιμοφόρων αγγείων, των αρτηριδίων, γεγονός που επιβραδύνει τη ροή του αίματος. Αυτή είναι μια σημαντική διαδικασία στην επούλωση πληγών.
 6. Υγεία των οστών: Τα επίπεδα σεροτονίνης μπορεί να παίζουν ρόλο στην πυκνότητα των οστών σας. Τα υψηλά επίπεδα σεροτονίνης στο έντερό σας μπορεί να παίζουν ρόλο στην αδυναμία των οστών, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε σπασίματα των οστών (κατάγματα) και οστεοπόρωση.
 7. Σεξουαλική υγεία: Η σεροτονίνη παίζει επίσης ρόλο μαζί με τον νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνη στην επιθυμία για σεξ.

Ποια προβλήματα σχετίζονται με τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης;

Τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης μπορεί να σχετίζονται με πολλές παθήσεις όπως:

 • Κατάθλιψη και άλλα προβλήματα διάθεσης
 • Ανησυχία
 • Προβλήματα ύπνου
 • Πεπτικά προβλήματα
 • Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή
 • Διαταραχή μετατραυματικού στρες
 • Διαταραχές πανικού
 • Φοβίες

Τι μπορεί να προκαλέσει χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης;

Ένα χαμηλό επίπεδο σεροτονίνης έχει συνήθως περισσότερες από μία αιτίες. Τεχνικά, τα επίπεδα σεροτονίνης είναι χαμηλά επειδή:

 • Το σώμα σας δεν παράγει αρκετή σεροτονίνη.
 • Το σώμα σας δεν χρησιμοποιεί αποτελεσματικά τη σεροτονίνη. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν δεν έχετε αρκετούς υποδοχείς σεροτονίνης ή εάν οι υποδοχείς δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε.

Τι μπορώ να κάνω για να αυξήσω τα επίπεδα σεροτονίνης;

Τρόποι για να αυξήσετε τα επίπεδα σεροτονίνης περιλαμβάνουν:

 • Τρώγοντας περισσότερα τρόφιμα που περιέχουν τρυπτοφάνη.
 • Λαμβάνοντας περισσότερο ηλιακό φως.
 • Λήψη ορισμένων συμπληρωμάτων.
 • Ασκηθείτε περισσότερο και μειώστε το επίπεδο άγχους σας.

Τροφές για αύξηση των επιπέδων σεροτονίνης

Πολλά τρόφιμα περιέχουν φυσικά τρυπτοφάνη, το αμινοξύ από το οποίο παράγεται η σεροτονίνη. Μπορείτε να δοκιμάσετε να αυξήσετε τα επίπεδα σεροτονίνης σας τρώγοντας τροφές που περιέχουν τρυπτοφάνη, όπως:

 • Σολομός.
 • Αυγά.
 • Τυρί.
 • γαλοπούλα.
 • Τόφου.
 • ανανάς.
 • Ξηροί καρποί, βρώμη και σπόροι.

Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε τρυπτοφάνη δεν θα αυξήσει απαραίτητα τα επίπεδα σεροτονίνης από μόνη της. Είναι μια πολύπλοκη διαδικασία. Το σώμα σας χρειάζεται υδατάνθρακες για να απελευθερώσει την ινσουλίνη, η οποία είναι απαραίτητη για την απορρόφηση των αμινοξέων. Στη συνέχεια, ακόμα κι αν η τρυπτοφάνη εισέλθει στο αίμα σας, πρέπει να ανταγωνιστεί άλλα αμινοξέα για να απορροφηθεί στον εγκέφαλό σας. Οι επιστήμονες εξακολουθούν να μελετούν πώς η κατανάλωση τροφών που περιέχουν τρυπτοφάνη ενδεχομένως να αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης.

Πίσω →