Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή και ΟρμόνεςΚυτοκίνες και πώς λειτουργούν στο σώμα μας!
Οι κυτοκίνες χρησιμεύουν ως μοριακοί αγγελιοφόροι μεταξύ κυττάρων. Οι κυτοκίνες είναι πρωτεΐνες που παράγονται από τα κύτταρα. Όσον αφορά την αρθρίτιδα, οι κυτοκίνες ρυθμίζουν διάφορες φλεγμονώδεις αποκρίσεις. 

" />

Οι κυτοκίνες χρησιμεύουν ως μοριακοί αγγελιοφόροι μεταξύ κυττάρων. Οι κυτοκίνες είναι πρωτεΐνες που παράγονται από τα κύτταρα. Όσον αφορά την αρθρίτιδα, οι κυτοκίνες ρυθμίζουν διάφορες φλεγμονώδεις αποκρίσεις. 

Οι κυτοκίνες αλληλεπιδρούν με τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος προκειμένου να ρυθμίσουν την ανταπόκριση του οργανισμού σε ασθένειες και λοιμώξεις, καθώς και να μεσολαβούν στις φυσιολογικές κυτταρικές διεργασίες στο σώμα.
Τύποι κυτοκινών

Οι κυτοκίνες είναι διαφορετικές, που σημαίνει ότι δεν είναι όμοιες. Οι κυτοκίνες εξυπηρετούν διάφορες λειτουργίες στο σώμα:

  • Παράγοντες διέγερσης, διεγείρουν την παραγωγή κυττάρων αίματος.
  • Παράγοντες ανάπτυξης και διαφοροποίησης, λειτουργούν κυρίως στην ανάπτυξη, τη συντήρηση ιστών και την επισκευή.
  • Ανοσορυθμιστικές και προφλεγμονώδεις κυτοκίνες (π.χ. ιντερφερόνες, ιντερλευκίνες και ΤΝΡ-άλφα που λειτουργούν στο ανοσοποιητικό σύστημα)

Ενώ οι "κυτοκίνες" είναι ένας όρος ομπρέλα που περιλαμβάνει όλα τα είδη, υπάρχουν πιο συγκεκριμένα ονόματα που δίδονται στις κυτοκίνες με βάση είτε τον τύπο του κυττάρου που τα κάνει είτε τη δράση που έχουν στο σώμα:

  • Οι λεμφοκίνες (που παρασκευάζονται από λεμφοκύτταρα)
  • Μονοκίνες (κατασκευασμένες από μονοκύτταρα)
  • Χημειοκίνες (που σχετίζονται με χημειοτακτικές δράσεις)
  •  Οι ιντερλευκίνες (που παράγονται από ένα λευκοκύτταρο αλλά δρουν σε άλλα λευκοκύτταρα)

Πώς λειτουργούν οι κυτοκίνες

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι σύνθετο διαφορετικοί τύποι ανοσοκυττάρων και πρωτεϊνών κάνουν διαφορετικές εργασίες. Οι κυτοκίνες είναι μεταξύ αυτών των πρωτεϊνών. Η εξήγηση του τρόπου λειτουργίας των κυτοκινών είναι δύσκολη. Είναι ένα μάθημα στη φυσιολογία των κυττάρων. Αλλά, για να κατανοήσετε τη φλεγμονή, πρέπει να καταλάβετε το ρόλο που παίζουν οι κυτοκίνες.

Οι κυτοκίνες απελευθερώνονται από τα κύτταρα στην κυκλοφορία ή απευθείας στον ιστό. Οι κυτοκίνες εντοπίζουν τα στοχευόμενα ανοσοκύτταρα και αλληλεπιδρούν με τους υποδοχείς στα κύτταρα του ανοσοποιητικού στόχου με δέσμευση σε αυτά. Η αλληλεπίδραση ενεργοποιεί ή διεγείρει συγκεκριμένες απαντήσεις από τα κύτταρα-στόχους.

Υπερπαραγωγή κυτοκινών

Η υπερπαραγωγή ή η ακατάλληλη παραγωγή ορισμένων κυτοκινών από το σώμα μπορεί να οδηγήσει σε ασθένεια. Για παράδειγμα, έχει βρεθεί ότι η ιντερλευκίνη-1 (IL-1) και ο παράγοντας νέκρωσης όγκων-άλφα (TNF-α) παράγονται σε περίσσεια σε ρευματοειδή αρθρίτιδα όπου εμπλέκονται σε φλεγμονή και καταστροφή ιστών.

Ενώ οι κυτοτίνες μοιάζουν με ένα σύνθετο υποκείμενο, είναι σημαντικό να κατανοηθεί η φλεγμονώδης διαδικασία η οποία βρίσκεται στον πυρήνα των φλεγμονωδών τύπων αρθρίτιδας. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν τόσο προφλεγμονώδεις κυτοκίνες όσο και αντιφλεγμονώδεις κυτοκίνες. Οι προφλεγμονώδεις κυτοκίνες παίζουν ένα ρόλο στην ανάπτυξη φλεγμ ονώδους και νευροπαθητικού πόνου. Οι αντιφλεγμονώδεις κυτοκίνες είναι στην πραγματικότητα φλεγμονώδεις ανταγωνιστές κυτοκίνης. Υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι χημειοκίνες εμπλέκονται στην έναρξη του πόνου, καθώς και στην επιμονή του πόνου.

Πίσω →