Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή και ΟρμόνεςΗ υγιεινή ενδοκρινική διατροφή μπορεί να βελτιώσει την ενδοκρινική λειτουργία.

Τι είναι το Ενδοκρινικό Σύστημα;

Το ανθρώπινο σώμα έχει πολλαπλά συστήματα – νευρικό, πεπτικό, ανοσοποιητικό, αναπνευστικό κ.λπ. Κάθε σύστημα είναι μια ομάδα οργάνων και ιστών που συνεργάζονται για να εκτελέσουν σημαντικές εργασίες για το σώμα. Το ενδοκρινικό σύστημα απελευθερώνει ορμόνες που ελέγχουν σημαντικές σωματικές λειτουργίες, όπως ο καρδιακός παλμός, η ανάπτυξη των οστών και των ιστών και η γονιμότητα. Οι ενδοκρινικές διαταραχές είναι εξαιρετικά συχνές και περιλαμβάνουν διαβήτη, νόσο του θυρεοειδούς, PCOS και πλήθος άλλων διαταραχών που σχετίζονται με τις ορμόνες.

 

Κάθε αδένας στο ενδοκρινικό σύστημα απελευθερώνει συγκεκριμένες ορμόνες που βοηθούν στον έλεγχο ή τον συντονισμό πολλών σωματικών διεργασιών. Περιλαμβάνουν:

  • Επινεφρίδια : απελευθερώνουν κορτιζόλη (την ορμόνη του στρες)
  • Υποθάλαμος :λέει στην υπόφυση πότε να απελευθερώσει ορμόνες
  • Ωοθήκες : παράγουν γυναικείες ορμόνες
  • Πάγκρεας: ελέγχει την απελευθέρωση ινσουλίνης και γλυκαγόνης, επηρεάζει την πέψη
  • Επίφυση :παράγει μελατονίνη που βοηθά στη ρύθμιση του ύπνου
  • Υπόφυση αναφέρεται ως «κύριος αδένας» επειδή επηρεάζει πολλούς άλλους ενδοκρινείς αδένες, ιδιαίτερα τον θυρεοειδή. επηρεάζει το μεταβολισμό, την αρτηριακή πίεση και την ανάπτυξη
  • Όρχεις :παράγουν ανδρικές ορμόνες φύλου
  • Θυρεοειδής :ελέγχει το μεταβολισμό, τη λειτουργία της καρδιάς και του πεπτικού συστήματος, τη διάθεση και την ανάπτυξη των μυών και των οστών

Επειδή πολλοί από τους ενδοκρινείς αδένες λειτουργούν αρμονικά για να παράγουν ορμόνες, η δυσλειτουργία σε έναν αδένα συχνά προκαλεί μια σειρά προβλημάτων σε όλο το ενδοκρινικό σύστημα. Και δεδομένου ότι οι ενδοκρινικές ορμόνες επηρεάζουν τα πάντα, από τον ύπνο και τον μεταβολισμό μέχρι τον καρδιακό ρυθμό και την πέψη, οι ενδοκρινικές διαταραχές μπορούν να δημιουργήσουν συμπτώματα σε ολόκληρο το σώμα.

Τι είναι μια υγιεινή ενδοκρινική διατροφή;

Τώρα που καταλαβαίνετε τη σημασία του ενδοκρινικού συστήματος, ποια βήματα μπορείτε να κάνετε για να προωθήσετε την υγιή ενδοκρινική λειτουργία; Το άγχος καταστρέφει το ενδοκρινικό σύστημα, ειδικά τα επινεφρίδια. Προσπαθήστε να εξαλείψετε τους στρεσογόνους παράγοντες και να εμπλακείτε σε δραστηριότητες που σας επιτρέπουν να απογοητεύεστε, όπως γιόγκα, διαλογισμός, ζωγραφική ή περιπάτους στη φύση. Θα πρέπει επίσης να κάνετε τακτική άσκηση, καθώς αυτό βοηθά στη ρύθμιση των ορμονών σας και διατηρεί το ενδοκρινικό σύστημα να λειτουργεί ομαλά.

Μπορείτε επίσης να υποστηρίξετε το ενδοκρινικό σας σύστημα με αυτό που τρώτε. Αποφύγετε ή αφαιρέστε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τη ζάχαρη και τα ανθυγιεινά λίπη στη διατροφή σας. Τα απλά σάκχαρα παρεμβαίνουν στα επίπεδα ινσουλίνης του σώματος και μπορούν να βλάψουν το πάγκρεας. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν συχνά χημικές ουσίες που δρουν παρόμοια με τις ορμόνες του σώματος, μπερδεύοντας τον οργανισμό και δημιουργώντας αντίσταση στις πραγματικές ορμόνες. Τα λίπη είναι τα δομικά στοιχεία για πολλές ορμόνες και είναι απαραίτητο μέρος της διατροφής σας, αλλά τα ανθυγιεινά λίπη μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και να προκαλέσουν διαταραχή της ενδοκρινικής λειτουργίας. Αντ 'αυτού, επιμείνετε σε υγιή λίπη, όπως λάδι καρύδας, αβοκάντο, σπόρους chia, ξηρούς καρπούς, ηλιόσπορους και σπόρους κολοκύθας.

Θα πρέπει επίσης να εστιάσετε στην κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και ποιοτικής πρωτεΐνης. Μαζί με τα υγιή λίπη, τα αμινοξέα που βρίσκονται στην πρωτεΐνη είναι βασικά δομικά στοιχεία για τις ορμόνες. Τα αυγά, τα ψάρια και τα άπαχα κρέατα είναι εξαιρετικές πηγές πρωτεΐνης, όπως και η κινόα, η βρώμη, τα φασόλια, οι φακές, οι ξηροί καρποί και τα λαχανάκια Βρυξελλών. Το ενδοκρινικό σύστημα απαιτεί επίσης πολλές βιταμίνες και μέταλλα για να λειτουργεί σωστά, επομένως μια υγιεινή ενδοκρινική διατροφή πρέπει να είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά. Τα φυλλώδη πράσινα, όπως το σπανάκι, το μπρόκολο, το γογγύλι, το λάχανο και τα σπαράγγια, είναι ιδιαίτερα καλά για την ενδοκρινική υγεία.

Πίσω →