Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή και ΟρμόνεςΓκρελίνη: Πώς θα ρυθμίσετε την ορμόνη που αυξάνει το βάρος

Αν και η απώλεια βάρους μπορεί να είναι δύσκολη, η διατήρηση του βάρους σας μετά από μια δίαιτα είναι μερικές φορές ακόμη πιο δύσκολη.

Η ανάκτηση βάρους οφείλεται εν μέρει στην όρεξή σας και στις ορμόνες που ρυθμίζουν το βάρος, οι οποίες ενθαρρύνουν το σώμα σας να διατηρήσει και ακόμη και να ανακτήσει το λίπος.

Η γκρελίνη, η «ορμόνη της πείνας», διαδραματίζει βασικό ρόλο επειδή, εκτός από πολλές άλλες σημαντικές λειτουργίες της, μπορεί να δώσει σήμα στον εγκέφαλό σας ότι ήρθε η ώρα να φάτε.

 

Η γκρελίνη είναι μια ορμόνη που στέλνει ένα σήμα στον εγκέφαλό σας για να αισθανθείτε πεινασμένοι. Παίζει βασικό ρόλο στη ρύθμιση της πρόσληψης θερμίδων και των επιπέδων σωματικού λίπους.

Τα επίπεδα της, μπορεί να αυξηθούν κατά τη διάρκεια μιας δίαιτας απώλειας βάρους, αυξάνοντας την πείνα και δυσκολεύοντας την απώλεια. Όσο στεριτική είναι η δίαιτα, τόσο περισσότερο θα αυξάνονται τα επίπεδά της γκρελίμης.

 

Πώς να μειώσετε τη γκρελίνη και να μειώσετε την πείνα

 

Η γκρελίνη φαίνεται να είναι μια ορμόνη που δεν μπορεί να ελεγχθεί άμεσα με φάρμακα, δίαιτες ή συμπληρώματα.

Ωστόσο, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε υγιή επίπεδα:

Δώστε προτεραιότητα στον ύπνο: Ο κακός ύπνος αυξάνει τα επίπεδα γκρελίνης και έχει συνδεθεί με αυξημένη πείνα και αύξηση βάρους.

Αύξηση μυϊκής μάζας: Υψηλότερες ποσότητες μάζας ή μυών χωρίς λίπος σχετίζονται με χαμηλότερα επίπεδα γκρελίνης.

Τρώτε περισσότερη πρωτεΐνη. Μια δίαιτα πλούσια σε πρωτεΐνες αυξάνει την πληρότητα και μειώνει την πείνα. Ένας από τους μηχανισμούς πίσω από αυτό είναι η μείωση των επιπέδων γκρελίνης.

Διατηρήστε σταθερό βάρος: Κατά τη διάρκεια της δίαιτας.και όταν γίνονται δραστικές αλλαγές βάρους έχουν σαν αποτέλεσμα να διαταράξουν βασικές ορμόνες, συμπεριλαμβανομένης της γκρελίνης.

Πίσω →