Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή και ΟρμόνεςΑυξημένα επίπεδα κορτιζόλης και κατακράτηση νερού

Η κατακράτηση νερού είναι ιδιαίτερα συχνή και ο ένοχος είναι συχνά τα χρόνια αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης. Υπάρχουν απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να επαναφέρετε αυτή την ορμόνη στα φυσιολογικά επίπεδα και να μειώσετε την κατακράτηση νερού.

Περιορίστε την άσκηση.

Οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να γυμναστούν απίστευτα σκληρά για να επιτύχουν τους στόχους τους και πιστεύουν ότι όσο περισσότερο ασκηθούν, τόσο πιο γρήγορα θα φτάσουν εκεί που θέλουν. Δυστυχώς, αυτό δεν ισχύει πάντα. Μπορεί η άσκηση 5 ώρες την εβδομάδα να είναι πιο αποτελεσματική από 1 ώρα, αλλά οι 10 ώρες την εβδομάδα δεν είναι απαραιτήτως πιο αποτελεσματικές από τις 5. Ο λόγος για αυτό είναι απλός: η έντονη άσκηση αφήνει πολύ στρες στο σώμα σας το οποίο χρειάζεται χρόνο για να ξεκουραστεί και να αναρρώσει. Το νευρικό σύστημα είναι πολύ εμπλεκόμενο και, αν προσπαθήσετε να απαιτήσετε πάρα πολλά από αυτό, τελικά απλά δεν μπορεί να συμβαδίσει. Επομένως εάν είστε σε έλλειμμα θερμίδων και κάνετε περισσότερο από 4 έως 6 ώρες βάρη και 1 έως 2 ώρες μέτριας έως υψηλής έντασης αερόβιας άσκησης την εβδομάδα, πιθανότατα το παρακάνετε. Και αν το κάνετε αυτό και παράλληλα παρατηρείτε κατακράτηση νερού και γενικά κόπωση, σίγουρα πρέπει να σταματήσετε αυτό που κάνετε και να:

  • Ακολουθήστε μια εβδομάδα αποφόρτισης από το γυμναστήριο. Το σύντομο διάλειμμα από τα βάρη μπορεί να είναι εκπληκτικά αποκαταστατικό.
  • Μην κάνετε ούτε αερόβιο για την εβδομάδα. Όχι, αυτό δεν πρόκειται να σας κάνει να βάλετε βάρος.
  • Αυξήστε την πρόσληψη θερμίδων κατά 5 έως 10% συγκεκριμένα αυξάνοντας την πρόσληψη υδατανθράκων. Και όχι, ούτε αυτό θα σας κάνει να βάλετε βάρος.
  • Βεβαιωθείτε ότι κοιμάστε αρκετά. Στοχεύετε για 7 έως 8 ώρες τη νύχτα.

Βεβαιωθείτε ότι δεν ακολουθείτε πολύ σοβαρό έλλειμμα θερμίδων.

Ο χειρότερος τρόπος για να χάσετε βάρος είναι να λιμοκτονήσετε τον εαυτό σας και να κάνετε συνέχεια αερόβιο.Ο καλύτερος τρόπος είναι να ακολουθείτε ένα έλλειμμα 20 έως 25% για τη μεγιστοποίηση της απώλειας λίπους και την ελαχιστοποίηση της απώλειας μυών ενώ παράλληλα διαχειρίζεσται τη μεταβολική προσαρμογή.

Χαλαρώστε

Μπορείτε να μειώσετε τα επίπεδα κορτιζόλης αν απλά χαλαρώσετε και πάρετε έναν υπνάκο, ακούσετε μουσική, πιείτε τσάι, κάνετε διαλογισμό και γενικά ό, τι σας χαλαρώνει από το στρες της καθημερινότητας.

Κοιμηθείτε περισσότερο

Ο ύπνος υψηλής ποιότητας γίνεται ολοένα και πιο σπάνιος και σπανιότατος, χάρη στα συνεχώς αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας, τις ώρες εργασίας, την παρακολούθηση της τηλεόρασης, την αναπαραγωγή βιντεοπαιχνιδιών και άλλες περισπασμούς που μας κρατούν τη νύχτα.

Πίσω →