1. Σόγια

Οι κόκκοι μεταφέρουν ισοφλαβόνη, ένα μόριο που, στο σώμα, έχει δράση παρόμοια με αυτή των οιστρογόνων, μιας ορμόνης που υπάρχει άφθονη στις γυναίκες και η οποία επίσης παρασκευάζεται σε μικρότερες ποσότητες από τους άνδρες.

Αυτό μπορεί να είναι καλό για την εμμηνόπαυση: μελέτες δείχνουν ότι η σόγια ανακουφίζει από τα συμπτώματα που προκαλούνται από την απότομη πτώση των επιπέδων των ορμονών.

Ωστόσο, καθώς ορισμένοι τύποι καρκίνου και στα δύο φύλα συνδέονται με την περίσσεια οιστρογόνων στην κυκλοφορία, η σόγια ζει στο επίκεντρο για τη συσχέτισή της με την ασθένεια. Η ετυμηγορία των γιατρών είναι ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αφού η συγκέντρωση των ισοφλαβονών δεν είναι αρκετά υψηλή για να προκαλέσει όγκους. Στην πραγματικότητα, τα στοιχεία δείχνουν ακόμη ότι προλαμβάνουν ορισμένους καρκίνους του μαστού και του προστάτη.

Τώρα, οι οργανισμοί που βρίσκονται ακόμη σε ανάπτυξη είναι πιο ευαίσθητοι στη δράση των ισοφλαβονών στο αναπαραγωγικό σύστημα. Επομένως, η αποκλειστική κατανάλωση γάλακτος σόγιας δεν συνιστάται τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής.

  1. Μπρόκολο και άλλα σταυρανθή

Περιέχει γλυκοραφανίνη, μια ουσία με περίπλοκη ονομασία, αλλά ένα απλό όφελος που πρέπει να εξηγηθεί: είναι γνωστό για το ρόλο της στην πρόληψη του καρκίνου. Αυτό συμβαίνει επειδή ελέγχει τα επίπεδα οιστρογόνων και άλλων ορμονών, οι οποίες, σε περίσσεια, μπορεί να συνδέονται με όγκους. Το κουνουπίδι, τα λαχανικά, το λάχανο και άλλα λαχανικά της οικογένειας των σταυρανθών περιέχουν παρόμοιες ενώσεις.

  1. Ρεβύθια

Τα ρεβύθια υψηλή συγκέντρωση βιταμινών Β6 και Β9, οι οποίες δρουν στην παραγωγή νευροδιαβιβαστών ορμονών που σχετίζονται με την ευεξία και τον καλό βραδινό ύπνο, όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη. Το αποτέλεσμα είναι διπλό, καθώς ο κόκκος περιέχει επίσης τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ απαραίτητο για το μεταβολισμό της σεροτονίνης.

Η συνιστώμενη πρόσληψη βιταμίνης Β6 είναι 1,3 mg την ημέρα, για να σας δώσουμε μια ιδέα, ένα κέλυφος δημητριακών περιέχει λίγο περισσότερο από τη μισή.

  1. Καρύδια Βραζιλίας

Περιέχουν μεγάλη περιεκτικότητα σεληνίου, μέταλλο που δρα στην καλή λειτουργία του θυρεοειδούς, του πιο σημαντικού αδένα του ενδοκρινικού συστήματος, που παράγει τις ορμόνες Τ3 και Τ4 και βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού της καρδιάς, του εγκεφάλου, των νεφρών και του ήπατος.

  1. Δημητριακά ολικής αλέσεως

Όπως τα λαχανικά και τα φρούτα, περιέχουν φυτικές ίνες, οι οποίες χρησιμεύουν ως τροφή για τα βακτήρια της εντερικής μικροχλωρίδας.

Και τι σχέση έχει αυτό με τις ορμόνες; Ολα!

Πρώτον, μια επαρκής μικροχλωρίδα συμβάλλει στην παραγωγή βιταμινών που χρησιμοποιούνται από διάφορους αδένες του σώματος, εκτός από τη συμμετοχή στην έκκριση ορμονών που ρυθμίζουν το σάκχαρο και την πείνα που νιώθουμε. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν επίσης ότι η μικροχλωρίδα μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή ορμονών νευροδιαβιβαστών στο έντερο. Τα όργανα, αν και δεν φαίνεται, έχουν εκατομμύρια νευρώνες και παράγουν το 90% της σεροτονίνης που χρησιμοποιείται από ολόκληρο το σώμα. Αν και ο εγκέφαλος έχει το δικό του εργοστάσιο για αυτές τις ορμόνες, πιστεύεται ότι η ύπαρξη ισορροπημένης μικροχλωρίδας μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στη βελτίωση της διάθεσης και στην πρόληψη ασθενειών όπως η κατάθλιψη.

  1. Άπαχα κρέατα

Μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες βοηθά το σώμα να αισθάνεται χορτάτο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα . Αυτό συμβαίνει επειδή αυτά τα θρεπτικά συστατικά όχι μόνο διεγείρουν την παραγωγή ορμονών που ελέγχουν την όρεξη, αλλά χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν και έτσι επιβραδύνουν την άφιξη της γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος.

Αυτό το «φρένο» είναι σημαντικό για τη ρύθμιση της ινσουλίνης, μιας άλλης ορμόνης, που παράγεται για την αντιμετώπιση της γλυκόζης και της οποίας οι κορυφές συνδέονται με την ακόρεστη πείνα. Το ενδιαφέρον εδώ είναι να επιλέξετε πηγές πρωτεΐνης που έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά, όπως στήθος κοτόπουλου, άπαχα κομμάτια βοείου κρέατος, ψάρι και αυγό.

Πίσω →