Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή και Ορμόνες4 Συμβουλές διατροφής για τη διαχείριση της ενδομητρίωσης.

Μερικές αλλαγές στη διατροφή μπορεί να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε την ενδομητρίωση. Αυτές περιλαμβάνουν την κατανάλωση περισσότερων φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως και υγιεινών λιπών, περιορίζοντας παράλληλα την πρόσληψη κόκκινου κρέατος, επεξεργασμένων τροφίμων και αλκοόλ.

Είναι μια κατάσταση που αφορά το αναπαραγωγικό σύστημα στο οποίο ιστός που μοιάζει με ενδομήτριο αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα σε περιοχές όπως οι ωοθήκες, η κοιλιά και το έντερο. Κανονικά, ο ενδομήτριος ιστός βρίσκεται μόνο μέσα στη μήτρα.

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν επώδυνες περιόδους και έντονη αιμορραγία, πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή, επώδυνες κινήσεις του εντέρου και στειρότητα. Ωστόσο, ορισμένα τρόφιμα μπορεί να αυξήσουν ή να μειώσουν τον κίνδυνο ενδομητρίωσης και μερικοί άνθρωποι παρατηρούν ότι οι διατροφικές αλλαγές μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων.

Ακολουθούν 4 αλλαγές διατροφής που μπορεί να βοηθήσουν στη διαχείριση της ενδομητρίωσης.

  • 1.Αυξήστε την πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών

Τα ωμέγα-3 λιπαρά είναι αντιφλεγμονώδη λίπη που μπορούν να βρεθούν στα λιπαρά ψάρια και σε άλλες ζωικές και φυτικές πηγές.

Ορισμένοι τύποι λιπών, όπως τα φυτικά έλαια που περιέχουν ωμέγα-6 λιπαρά, μπορεί να προάγουν τον πόνο και τη φλεγμονή. Ωστόσο, τα ωμέγα-3 λιπαρά πιστεύεται ότι έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα, λειτουργώντας ως δομικά στοιχεία των μορίων του σώματός σας που ανακουφίζουν από τη φλεγμονή και τον πόνο.

Δεδομένου ότι η ενδομητρίωση συχνά συνδέεται με αυξημένο πόνο και φλεγμονή, η υψηλή αναλογία ωμέγα-3 προς ωμέγα-6 λιπαρά στη διατροφή μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετική.

  • 2. Τρώτε πολλά φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως

Τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Αυτά τα τρόφιμα και τα οφέλη τους μπορεί επίσης να είναι ιδιαίτερα σημαντικά για όσες γυναίκες πάσχουν από ενδομητρίωση. Η υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών μπορεί να μειώσει τα επίπεδα οιστρογόνων, τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διαχείριση της ενδομητρίωσης.

  • 3. Μειώστε τα επεξεργασμένα τρόφιμα

Η ελαχιστοποίηση της πρόσληψης επεξεργασμένων τροφίμων είναι ευνοϊκή για όλους, και μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διαχείριση της ενδομητρίωσης.

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν συχνά υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, νάτριο και ζάχαρη, αλλά είναι χαμηλά σε βασικά θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των φυτικών ινών.

Επιπλέον, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων θα μπορούσε επίσης να συνδεθεί με αυξημένα επίπεδα φλεγμονής.

Ως αποτέλεσμα, ο περιορισμός της πρόσληψης τροφών όπως αρτοσκευάσματα, πατατάκια, κράκερ, καραμέλες και τηγανητά τρόφιμα μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση του πόνου που σχετίζεται με την ενδομητρίωση.

Για ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο, αντικαταστήστε τα επεξεργασμένα τρόφιμα με αυτά που είναι πιθανό να βοηθήσουν στη διαχείριση της ενδομητρίωσης, όπως λιπαρά ψάρια, δημητριακά ολικής αλέσεως ή φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

  • 4. Δοκιμάστε μια δίαιτα χωρίς γλουτένη ή χαμηλή σε FODMAP

Ορισμένες δίαιτες μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων της ενδομητρίωσης.

Δίαιτα χωρίς γλουτένη

Υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι μια δίαιτα χωρίς γλουτένη μπορεί να ωφελήσει τα άτομα με ενδομητρίωση. Σε μια μελέτη του 2021 με διάφορες διατροφικές παρεμβάσεις, οι συμμετέχοντες διαπίστωσαν ότι η παρακολούθηση μιας δίαιτας χωρίς γλουτένη για μια περίοδο 6 μηνών βοήθησε στην ανακούφιση από τον πόνο της ενδομητρίωσης.

Χαμηλή δίαιτα FODMAP

Μια δίαιτα χαμηλού FODMAP μπορεί επίσης να είναι ευεργετική για άτομα που έχουν ενδομητρίωση.

Αυτή η δίαιτα σχεδιάστηκε για να ανακουφίσει τα εντερικά συμπτώματα σε άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Περιλαμβάνει την αποφυγή τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε FODMAP, έναν όρο που σημαίνει ζυμώσιμοι ολιγο-, δι- και μονοσακχαρίτες και πολυόλες.

Τα βακτήρια του εντέρου ζυμώνουν τα FODMAP, με αποτέλεσμα την παραγωγή αερίου που προκαλεί πόνο και δυσφορία σε άτομα με ευερέθιστο έντερο.

Μια μελέτη σε γυναίκες με IBS και ενδομητρίωση διαπίστωσε ότι μια δίαιτα χαμηλής FODMAP βελτίωσε τα συμπτώματα στο 72% αυτών με ενδομητρίωση και ευερέθιστο έντερο.

Τόσο η δίαιτα χωρίς γλουτένη όσο και η δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε FODMAP μπορεί να είναι περιοριστική και κάπως δύσκολη στη διαχείριση. Ωστόσο, μπορεί να προσφέρουν ανακούφιση για τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης.

Πίσω →