Οφέλη που μας παρέχει το κάλιο

Είναι ένα βασικό μεταλλικό στοιχείο που προσφέρει πολλά στο ανθρώπινο σώμα. Η σημασία του είναι σε μεγάλο βαθμό υποτιμημένη. Το κάλιο είναι ένας ηλεκτρολύτης που είναι πολύ αντιδραστικός στο νερό, αυτή η ιδιότητά του είναι χρήσιμη για πολλές διεργασίες στο ανθρώπινο σώμα. Μια πλούσια σε κάλιο διατροφή συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της κατακράτησης υγρών. Το συγκεκριμένο στοιχείο αποτρέπει επίσης το σώμα από την οστεοπόρωση και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Είναι το τρίτο σε αφθονία στοιχείο στον οργανισμό μας. Ρυθμίζει την ισορροπία υγρών, τις συσπάσεις μυών και την ισορροπία των νεύρων. Στη συνέχεια ακολουθούν ορισμένα τρόφιμα τα οποία είναι πλούσιες πηγές καλίου:

Λευκά φασόλια

Τα λευκά φασόλια είναι μία από τις υψηλότερες πηγές καλίου με έως και 829 mg κάλιο σε 1 φλιτζάνι. Αυτό αποτελεί το 18% της καθημερινής συνιστώμενης ανάγκης.

Πατάτες και γλυκοπατάτες

Σε αντίθεση με τα όσα λέγονται, οι πατάτες και οι γλυκοπατάτες είναι λαχανικά πλούσια σε κάλιο. Μια μεγάλη ψημένη πατάτα καλύπτει το 34% της συνιστώμενη ημερήσιας πρόσληψης της ημερήσιας ανάγκης για κάλιο, ενώ μια μεγάλη γλυκοπατάτα παρέχει το 18% της συνιστώμενη ημερήσιας πρόσληψης για κάλιο.

Παντζάρια

Ένα φλιτζάνι με κομμένα παντζάρια περιέχει 518 mg κάλιο, δηλαδή 11% της συνιστώμενη ημερήσιας πρόσληψης. Αυτό το φυσικά γλυκό, βαθύ κόκκινο φυτό ρίζας είναι εμπλουτισμένο με φυλλικό οξύ, μαγγάνιο και νιτρικά άλατα.

Σπανάκι

Όλοι γνωρίζουμε ότι το σπανάκι είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό λαχανικό γεμάτο με σίδηρο. Αλλά ξέρατε επίσης ότι ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο σπανάκι ή περίπου 180 gm περιέχει επίσης το 18% της συνιστώμενη ημερήσιας πρόσληψης καλίου; Το σπανάκι είναι επίσης πολύ πλούσιο σε ασβέστιο, μαγγάνιο, βιταμίνη Α και βιταμίνη Κ.

Ντομάτες

Ο ντοματοπολτός και η σάλτσα ντομάτας είναι πολύ πλούσιες πηγές καλίου. Περίπου ένα φλιτζάνι σάλτσα ντομάτας αποτελεί το 17% της συνιστώμενη ημερήσιας πρόσληψης καλίου.

Πορτοκάλια

Το πορτοκάλι είναι ένα εσπεριδοειδές πλούσιο σε βιταμίνη C, αλλά πέραν αυτού είναι επίσης ισχυρές πηγές καλίου. Ένα φλιτζάνι από χυμό πορτοκαλιού περιέχει το 11% της συνιστώμενη ημερήσιας πρόσληψης καλίου.

Μπανάνες

Είναι από τις πιο δημοφιλείς πηγές καλίου. Μία μεσαίου μεγέθους μπανάνα καλύπτει το 12% της συνιστώμενη ημερήσιας πρόσληψης καλίου στο ανθρώπινο σώμα.

Γιαούρτι

245γρ. γιαουρτιού ή ένα φλιτζάνι γιαούρτι καλύπτει το 11% της συνιστώμενη ημερήσιας πρόσληψης καλίου για το ανθρώπινο σώμα.

Νερό καρύδας

Ένα φλιτζάνι νερό καρύδας σας παρέχει 600 mg καλίου, καλύπτει δηλαδή το 13% της συνιστώμενη ημερήσιας πρόσληψης καλίου. Αβοκάντο

Τα αβοκάντο είναι εξαιρετικά θρεπτικά και νόστιμα. Περιέχουν μονοακόρεστα λίπη και είναι πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνη C, βιταμίνη Κ, βιταμίνη Β6, και φυλλικό οξύ. Τα αβοκάντο είναι επίσης μια καλή πηγή καλίου. Ένα μεσαίο μέγεθος αβοκάντο παρέχει το 20% της συνιστώμενη ημερήσιας πρόσληψης καλίου.

Κολοκύθα

Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένης κολοκύθας, πέραν της βιταμίνης Α και των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που περιέχει, μας προσφέρει και 582mg καλίου.

Σολομός

Ο σολομός είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό τρόφιμο. Είναι γεμάτο με πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, υγιή ωμέγα-3 λίπη και πολλές βιταμίνες και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου του καλίου. Το μισό από ένα φιλέτο σολομού (187 γραμμάρια) παρέχει 683 mg καλίου δηλαδή καλύπτει το 15% της συνιστώμενη ημερήσιας πρόσληψης καλίου. Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ψάρια έχει επίσης συνδεθεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, κυρίως με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Σέσκουλα

Είναι ένα φυλλώδες πράσινα λαχανικά με κόκκινους ή κίτρινους μίσχους. Είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά. Ένα φλιτζάνι (175 γραμμάρια) μαγειρεμένου σέσκουλου περιέχει 21% της συνιστώμενη ημερήσιας πρόσληψης καλίου. Όπως το σπανάκι και άλλα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, έτσι και τα σέσκουλα περιέχουν επίσης υγιείς φυτικές ενώσεις που δρουν ως αντιοξειδωτικά για να βοηθήσουν στην προστασία των κυττάρων σας.

Όλες οι τροφές που αναφέρθηκαν είναι διαθέσιμες στην αγορά, επομένως αν αντιμετωπίζετε προβλήματα κατακράτησης υγρών ή υψηλής αρτηριακής πίεσης, τότε θα πρέπει να αυξήσετε την πρόσληψη καλίου με υγιεινό τρόπο, όπως για παράδειγμα απολαμβάνοντας μία ποικιλία τροφίμων (φρούτα, λαχανικά, όσπρια και γαλακτοκομικά).

Πίσω →