Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή και ΙχνοστοιχείαΤα συμπληρώματα σιδήρου μπορεί επίσης να αντιδράσουν με ορισμένες τροφές και φάρμακα

Πως να πετύχετε τα καλύτερα αποτελέσματα από τα συμπληρώματα σιδήρου

Όλα τα συμπληρώματα σιδήρου δεν είναι ίδια  για όλες τις αναιμίες. Ο γιατρός σας θα σας συστήσει τη θεραπεία που ταιριάζει καλύτερα στις συγκεκριμένες ανάγκες σας.

Τα χάπια συμπληρώματος σιδήρου συνήθως απορροφώνται καλύτερα, όταν λαμβάνονται με άδειο στομάχι, αλλά μπορεί να προκαλέσουν δυσπεψία, κοιλιακούς πόνους, ναυτία και δυσκοιλιότητα.

Τα συμπληρώματα μπορεί επίσης να αντιδράσουν με ορισμένες τροφές και φάρμακα.

Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για ασφαλή και αποτελεσματική χρήση:

  • Αν νιώθετε ναυτία η πόνο στο στομάχι, να παίρνετε τα συμπληρώματα σιδήρου με το φαγητό.
  • Αν επιμένουν οι παρενέργειες, ζητήστε από το γιατρό σας να αλλάξετε το σκεύασμα σιδήρου.
  • Παίρνετε τις ταμπλέτες σιδήρου με μια πηγή βιταμίνης C όπως με χυμό πορτοκαλιού ή με 1 ακτινίδιο ή 1 ποτήρι χυμό ανανά.
  • Μην παίρνετε σίδηρο με τσάι. Το τσάι περιορίζει την απορρόφηση του σιδήρου.
  • Αν είναι δυνατόν, αποφύγετε τα φάρμακα που περιορίζουν την απορρόφηση σιδήρου. Αυτά είναι τα αντιόξινα, οι αναστολείς οξέων, οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων και η τετρακυκλίνη.

Τα σημεία και τα συμπτώματα της σιδηροπενικής αναιμίας τείνουν να εμφανίζονται τόσο σταδιακά, ώστε συχνά δύσκολα γίνονται αντιληπτά. Μπορεί να νιώθετε κούραση και να αντέχετε λιγότερο στις ασκήσεις. Το δέρμα, τα ούλα, οι βάσεις των νυχιών και το επιθήλιο των βλεφάρων μπορεί να γίνουν ωχρά. Τελικά, η αναιμία μπορεί να γίνει αρκετά σοβαρή, ώστε ο χτύπος της καρδιάς σας να φαίνεται γρηγορότερος και πιο αισθητός.

Σε σπάνιες περιπτώσεις οι άνθρωποι με αυτή την κατάσταση νιώθουν επιθυμία για ουσίες που δεν είναι τροφή.

Στο Διαιτολογικό Γραφείο της Κυρίας  Χαριστού Ιουλίας  μπορούμε να συνθέσουμε το κατάλληλο διατροφικό πλάνο για  άτομα με αναιμία λαμβάνοντας υπ’ όψιν  την βελτίωση της υγείας σας.

Το πρόγραμμα θα παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την σωστή ανάπτυξη του οργανισμού  εάν πρόκειται : για παιδί, ή έφηβο, ή εγκυμονούσα, ή θηλάζουσα και θα είναι συνυφασμένο με όλες τις προσωπικές διατροφικές ιδιαιτερότητες του ατόμου, που θα είναι, εύκολο να το τηρήσετε.

Το διατροφικό πλάνο μπορεί να γίνει και για βελτίωση της αναιμίας, αλλά ταυτόχρονα να έχουμε και απώλεια βάρους ! 

Πίσω →