Τι είναι το λίθιο;

Το λίθιο ανήκει στην ίδια κατηγορία με τους μεταλλικούς ηλεκτρολύτες νάτριο και κάλιο. Πολλοί ειδικοί θεωρούν το λίθιο απαραίτητο θρεπτικό συστατικό με προσωρινή συνιστώμενη ημερήσια δόση (RDA) 1 mg (χιλιοστόγραμμα) ημερησίως για έναν ενήλικα.

1. Προωθεί τη φυσιολογική υγεία του εγκεφάλου

Το λίθιο να προστατεύει τον εγκέφαλο από τη φυσιολογική φθορά (νευροπροστασία) και να αποθαρρύνει τη φυσιολογική συρρίκνωση του εγκεφάλου που σχετίζεται με την ηλικία.

2. Υποστηρίζει την υγεία των οστών

Το λίθιο φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο καταγμάτων των οστών. Το άλας χλωριούχου λιθίου βοήθησε επίσης στην επούλωση των καταγμάτων των οστών και την επιδιόρθωση κατεστραμμένων ιστών και χόνδων.

3. Βελτιώνει την εστίαση και την προσοχή

Το λίθιο λειτουργεί συγκρίσιμα με ένα δημοφιλές φάρμακο για τα πιο κοινά συμπτώματα μικρής διάρκειας προσοχής και ακόμη και δευτερογενή συμπτώματα όπως η ανισορροπία της διάθεσης.

Επίσης, επηρεάζει την ευερεθιστότητα, τα επιθετικά ξεσπάσματα, το άγχος και την κατάθλιψη στους ενήλικες.

4. Υποστηρίζει την υγεία του ανοσοποιητικού

Το λίθιο έχει ισχυρές ανοσοενισχυτικές επιδράσεις, ασκώντας ταυτόχρονα ανοσοδιεγερτικές ιδιότητες και βοηθώντας το σώμα να αντισταθεί σε επιβλαβείς οργανισμούς. Φαίνεται να ομαλοποιεί τα επίπεδα της προσταγλανδίνης - μικροσκοπικών σηματοδοτών σε κάθε κύτταρο του σώματος που ρυθμίζουν μια ποικιλία μεταβολικών δράσεων.

Η υπερβολική δραστηριότητα προσταγλανδινών μπορεί να καταστείλει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Ωστόσο, το λίθιο μπορεί να παίξει ρόλο στην πρόληψη των ανοσοκατασταλτικών επιδράσεών του.

5. Μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο

Το λίθιο μπορεί να έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που είναι γνωστό ότι παρέχουν αντιγηραντικά οφέλη που βελτιώνουν τη μακροζωία. Συγκεκριμένα, το λίθιο μείωσε τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες στο τμήμα του ιππόκαμπου του εγκεφάλου, αν και μελέτες δείχνου ότι το μέταλλο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει πλήρως τις επιπτώσεις του χρόνιου στρες.

6. Ενισχύει την Καρδιαγγειακή Υγεία

Το λίθιο μπορεί να ενισχύσει την υγεία της καρδιάς και του καρδιαγγειακού συστήματος με εκπληκτικούς τρόπους. Μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με περιστατικό εγκεφαλικού να ανακάμψουν ενισχύοντας την ταχύτητα με την οποία τα αιμοφόρα αγγεία αναπτύσσονται ξανά στον εγκέφαλο, γνωστή και ως «νευροαγγειακή αναδιαμόρφωση».

7. Σταθεροποιεί τη διάθεση

Το λίθιο είναι γνωστό ότι ομαλοποιεί τη διάθεση. Λιγότερο γνωστό είναι ότι το λίθιο μπορεί να ομαλοποιήσει τη διάθεση σε χαμηλές μικρομερίδες για υγιή άτομα.

Τρόφιμα που περιέχουν λίθιο

Το λίθιο υπάρχει φυσικά στο έδαφος και τα υπόγεια ύδατα σε όλο τον κόσμο. Εξαιτίας αυτού, τα φυτά απορροφούν το λίθιο  προσλαμβάνοντάς το μέσω των ριζών.

  • Φυτά νυχτολούλουδου όπως οι ντομάτες και οι πιπεριές
  • Τρόφιμα από δημητριακά - καστανό ρύζι, φαγόπυρο ή κεχρί
  • Όσπρια όπως φακές και ρεβίθια
  • Βότανα
  • Σπόροι και ξηροί καρποί, ιδιαίτερα φιστίκια Αιγίνης
  • Καφές

Πίσω →