Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή και ΙχνοστοιχείαΠαρενέργειες και Αλληλεπιδράσεις από τη λήψη σεληνίου

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από τη λήψη σεληνίου;

Παρενέργειες:

Λαμβάνοντας το σε κανονικές δόσεις, το σελήνιο δεν έχει συνήθως παρενέργειες. Η υπερδοσολογία του σεληνίου μπορεί να προκαλέσει κακή αναπνοή, πυρετό, ναυτία, και προβλήματα στο ήπαρ, τους νεφρούς και την καρδιά. Σε αρκετά υψηλά επίπεδα, το σελήνιο θα μπορούσε να προκαλέσει το θάνατο.

Αλληλεπιδράσεις:

Το σελήνιο μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσει με άλλα φάρμακα και συμπληρώματα, όπως αντιόξινα, τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα, κορτικοστεροειδή, νιασίνη, φάρμακα με στατίνες που μειώνουν τη χοληστερόλη, και τα χάπια αντισύλληψης.

Καρκίνος του δέρματος:

Τα συμπληρώματα σεληνίου σχετίζονται με τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος (ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα). Έτσι οι άνθρωποι που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο καρκίνου του δέρματος δεν θα πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα.

Διαβήτης:

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που πήραν 200 μικρογραμμάρια την ημέρα σελήνιο είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2. Μέχρι στιγμής, είναι άγνωστο αν πράγματι το σελήνιο προκάλεσε την ασθένεια. Συζητήστε τον κίνδυνο με τον γιατρό σας.

 

 

 

Πίσω →