Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή και ΙχνοστοιχείαΟφέλη από τη φαινυλαλανίνη για την ψυχική υγεία.

Τι είναι η φαινυλαλανίνη;

Η φαινυλαλανίνη είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ που μετατρέπεται στο σώμα σε τυροσίνη . Και άλλα αμινοξέα όπως η L-αλανίνη, η αργινίνη και η λευκίνη, έτσι και η φαινυλαλανίνη θεωρείται ένα σημαντικό δομικό στοιχείο που χρησιμοποιείται για να σχηματίσει τις πρωτεΐνες που χρειάζεται το σώμα σας για να λειτουργήσει .

Επειδή θεωρείται «ουσιώδες», το σώμα σας δεν είναι σε θέση να το παράγει μόνο του και χρειάζεται να το λαμβάνει από τροφές ή συμπληρωματικές πηγές.

Οφέλη

1. Χρησιμοποιείται για την παραγωγή άλλων ενώσεων

Όπως και άλλα αμινοξέα, η φαινυλαλανίνη παίζει ζωτικό ρόλο στην παραγωγή άλλων βασικών ενώσεων που είναι σημαντικές για την υγεία. Για παράδειγμα, χρησιμοποιείται για την παραγωγή ντοπαμίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που εμπλέκεται στη μάθηση, τη μνήμη και το συναίσθημα.

Το σώμα μετατρέπει επίσης τη φαινυλαλανίνη σε τυροσίνη , ένα αμινοξύ που βοηθά στη σύνθεση πρωτεϊνών. Συμμετέχει επίσης στην παραγωγή νορεπινεφρίνης και επινεφρίνης , οι οποίες είναι νευροδιαβιβαστές που απελευθερώνονται από το σώμα ως απόκριση σε στρεσογόνες καταστάσεις.

Μια ανεπάρκεια σε αυτό το σημαντικό αμινοξύ μπορεί να προκαλέσει μια μακρά λίστα συμπτωμάτων, όπως σύγχυση, κατάθλιψη, απώλεια μνήμης και χαμηλά επίπεδα ενέργειας.

2. Μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης

Ένα από τα κορυφαία οφέλη της L-φαινυλαλανίνης είναι η ικανότητά της να βελτιώνει τη διάθεση και να προστατεύει από την κατάθλιψη.

3. Θα μπορούσε να βοηθήσει στη θεραπεία της νόσου του Πάρκινσον

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια κατάσταση που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα, προκαλώντας συμπτώματα όπως τρόμο, δυσκαμψία και αργή κίνηση. Η νόσος του Πάρκινσον χαρακτηρίζεται επίσης από μείωση της τυροσίνης, της ντοπαμίνης και της νορεπινεφρίνης, τα οποία συντίθενται από φαινυλαλανίνη.

4. Ανακουφίζει από τον χρόνιο πόνο

Έχει βρεθεί ότι η φαινυλαλανίνη θα μπορούσε να λειτουργήσει ως φυσικό αναλγητικό για να βοηθήσει στη μείωση και τη διαχείριση του χρόνιου πόνου .

5. Μπορεί να προάγει την απώλεια βάρους

Η φαινυλαλανίνη βρέθηκε πως είναι σε θέση να αυξήσει την έκκριση χολοκυστοκινίνης (CCK), η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

Τρόφιμα

Η φαινυλαλανίνη βρίσκεται φυσικά σε ένα ευρύ φάσμα πηγών τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των πηγών πρωτεΐνης φυτικής και ζωικής προέλευσης. Το κρέας, τα ψάρια και τα πουλερικά είναι μερικές από τις πιο κοινές τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φαινυλαλανίνη, μαζί με τα αυγά, τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους και τα προϊόντα σόγιας.

 

Πίσω →