Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή και ΙχνοστοιχείαΟ ψευδάργυρος είναι ένα απαραίτητο μέταλλο το οποίο χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός

Ο ρόλος του ψευδάργυρου

1. Λειτουργεί σαν ισχυρό αντιοξειδωτικό: Βοηθά στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες και μειώνει τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε διάφορες σοβαρές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου. Έρευνα που δημοσιεύθηκε στην Αμερικάνικη Εφημερίδα της Κλινικής Διατροφής διαπίστωσε ότι μετά τη συμπλήρωση ψευδαργύρου για 12 μήνες, οι δείκτες οξειδωτικού στρες ήταν σημαντικά χαμηλότεροι σε συμμετέχοντες ηλικίας 55 έως 87 ετών

2. Ενισχύει την όραση: Απαιτείται ψευδάργυρος για να μετατρέψει τη βιταμίνη Α στην ενεργή της μορφή και να διατηρήσει τη σωστή λειτουργία της όρασης. Η επαρκής πρόσληψη τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της νυχτερινής όρασης και των συμπτωμάτων της ηλιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας,που είναι μια κύρια αιτία τύφλωσης.

3. Βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος: Το σώμα χρειάζεται ψευδάργυρο για να ενεργοποιήσει τα Τ-κύτταρα, τα οποία είναι κρίσιμα για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι που είναι ανεπαρκείς στον ψευδάργυρο τείνουν να είναι πιο ευαίσθητοι σε διάφορες ασθένειες. Ο ρόλος που παίζει ο ψευδάργυρος στον αναδιπλασιασμό του DNA βοηθά επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα να δημιουργήσει νέα κύτταρα όταν χρειάζεται. Ο ψευδάργυρος συχνά λαμβάνεται ως φυσικό φάρμακο κατά του κρυολογήματος. Μπορεί να επηρεάσει τη μοριακή διαδικασία που προκαλεί τη δημιουργία βλεννογόνων και βακτηριδίων μέσα στα ρινικά περάσματα.

4. Συμβάλλει στην επούλωση των πληγών: Ο ψευδάργυρος ωφελεί την ακεραιότητα του δέρματος και βοηθά στην αντιμετώπιση λοιμώξεων. Αν έχετε οποιοδήποτε είδος εγκαύματος, κοψίματος ή τραυματισμού, εξετάστε το ενδεχόμενο αύξησης της πρόσληψης τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε ψευδάργυρο για την επιτάχυνση της επούλωσης.

5. Προωθεί την ανάπτυξη των μυών: Ο ψευδάργυρος διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην κυτταρική διαίρεση και την κυτταρική ανάπτυξη, γι 'αυτό χρειάζεται για να διατηρηθούν τα μυϊκά και τα σκελετικά συστήματα. Ο ψευδάργυρος βοηθά επίσης στην απελευθέρωση της τεστοστερόνης, της αυξητικής ορμόνης και του ινσουλινοειδούς αυξητικού παράγοντα-1, τα οποία χτίζουν την μυϊκή μάζα και σας βοηθούν να διατηρήσετε έναν υγιή μεταβολισμό.

6. Βοηθά στην απορρόφηση θρεπτικών ουσιών Ο ψευδάργυρος επηρεάζει τη σύνθεση πρωτεϊνών και χρειάζεται από τον οργανισμό για να χρησιμοποιεί τα αμινοξέα από τα τρόφιμα. Συμμετέχει επίσης στην διάσπαση των υδατανθράκων, τα οποία αποτελούν κύρια πηγή ενέργειας για το σώμα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η έλλειψη ψευδαργύρου μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλά επίπεδα ενέργειας και να συμβάλλει στην επινεφριδική ή χρόνια κόπωση

7. Προωθεί την υγεία της καρδιάς Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για τη διατήρηση της υγείας των κυττάρων στο καρδιαγγειακό σύστημα, ενώ ταυτόχρονα μειώνει τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες.. Ο ψευδάργυρος χρησιμοποιείται επίσης για την υποστήριξη της υγιούς κυκλοφορίας, τη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και τη ρύθμιση των επιπέδων χοληστερόλης.

8. Βοηθάει στην ισορροπία των ορμονών και ενισχύει το αναπαραγωγικό σύστημα. Ο ψευδάργυρος παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή ορμονών. Χρειάζεται για την παραγωγή οιστρογόνων και προγεστερόνης στις γυναίκες. Επίσης αυξάνει τη φυσική τεστοστερόνη, η οποία έχει πολλούς ρόλους τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Η πρόωρη ανεπάρκεια ψευδαργύρου μπορεί να επηρεάσει την κινητικότητα και τον αριθμό των σπερματοζωαρίων. Οι έρευνες δείχνουν ότι η οξειδωτική βλάβη, η οποία συνδέεται με την κακή ποιότητα του σπέρματος, μπορεί να ελαχιστοποιηθεί όταν το σώμα προσλάβει αρκετό ψευδάργυρο. Απαιτείται επίσης ψευδάργυρος για την εξισορρόπηση της ινσουλίνης, της κύριας ορμόνης που εμπλέκεται στη ρύθμιση του κανονικού σακχάρου στο αίμα Ο ψευδάργυρος συνδέεται με την ινσουλίνη, έτσι ώστε να αποθηκεύεται επαρκώς στο πάγκρεας και να απελευθερώνεται όταν η γλυκόζη εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος. Ο ψευδάργυρος επιτρέπει επίσης τη σωστή χρήση των πεπτικών ενζύμων που είναι απαραίτητα για την δέσμευση της ινσουλίνης στα κύτταρα, έτσι ώστε η γλυκόζη να χρησιμοποιείται ως καύσιμο για το σώμα αντί να αποθηκεύεται ως λίπος.

Πίσω →