Ενώ η κατανάλωση καφέ μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσουμε τη μέρα μας, έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά για την υγεία μας. Η κατανάλωση καφέ μειώνει τα επίπεδα ασβεστίου και μαγνησίου.

Ο καφές δεν επηρεάζει άμεσα τα επίπεδα μαγνησίου που υπάρχουν ήδη στο σώμα σας, ωστόσο, επηρεάζει την απορρόφηση του μαγνησίου από το σώμα σας. Μερικά σημάδια ανεπάρκειας μαγνησίου περιλαμβάνουν διέγερση, άγχος, γρήγορη αναπνοή, μυϊκούς σπασμούς και ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό.

Το μαγνήσιο είναι ένα βασικό μέταλλο που εμπλέκεται σε μια σειρά από αντιδράσεις στο σώμα σας. Η κατανάλωση καφέ μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια αυτής της θρεπτικής ουσίας. Η καφεΐνη στον καφέ επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας απορροφά το μαγνήσιο.

Πώς ο καφές επηρεάζει το μαγνήσιο;

Δεδομένου ότι ο καφές είναι ερεθιστικός για το πεπτικό σας σύστημα, μπορεί να ερεθίσει το έντερο σας. Η καφεΐνη από τον καφέ εμποδίζει το έντερο σας να αφομοιώσει το μαγνήσιο.

Λάβετε όμως υπόψη ότι αυτό δεν συμβαίνει αμέσως. Αυτή είναι μια σχετικά αργή διαδικασία. Όσο περισσότερο καφέ πίνετε, τόσο περισσότερο η απορρόφηση του μαγνησίου θα παρεμποδίζεται. Επομένως, υπάρχουν όρια για την καθημερινή σας κατανάλωση καφεΐνης.

Ο καφές δεν επηρεάζει άμεσα το μαγνήσιο στο σώμα σας. Αλλά σταματά την περαιτέρω απορρόφηση του μαγνησίου σταδιακά στο έντερο σας. Με λίγα λόγια όσο περισσότερο καφέ καταναλώνετε, τόσο μικρότερος είναι ο ρυθμός απορρόφησης του μαγνησίου σας.

Τέλος ο καφές:

  • Προκαλεί αυξημένη παραγωγή ούρων και την απώλεια του μαγνησίου.
  • Μειώνει την εντερική απορρόφηση του μαγνησίου. Έτσι, όταν πίνετε καφέ, είναι πιο δύσκολο για τα έντερά σας να απορροφήσουν το μαγνήσιο από τη διατροφή σας.
  • Ο καφές αυξάνει την κορτιζόλη στο σώμα σας. Η κορτιζόλη είναι μια ορμόνη του στρες και το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για τη διαχείριση του στρες. Όταν είμαστε αγχωμένοι, χρησιμοποιούμε περισσότερο μαγνήσιο για να επεξεργαστούμε αυτές τις ορμόνες και να επιστρέψουμε σε μια χαλαρή κατάσταση.

Πίσω →