Το ιώδιο είναι ένα απαραίτητο μικροθρεπτικό συστατικό για την σωστή λειτουργία του σώματος. Το ιώδιο συμβάλει στην σωστή λειτουργία του θυρεοειδή σας και παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή της θυρεοειδικής ορμόνης.

Το ανθρώπινο σώμα δεν παράγει ιώδιο, συνεπώς η πρόσληψη του πραγματοποιείται μέσω της διατροφής. Η επί του παρόντος αποδεκτή ελάχιστη ημερήσια απαίτηση πρόσληψης ιωδίου είναι 150 μικρογραμμάρια. Οι έγκυες και οι θηλάζουσες γυναίκες θα πρέπει να καταναλώνουν 220 και 290 μικρογραμμάρια αντίστοιχα.

Σχεδόν το ένα τρίτο του κόσμου εξακολουθεί να κινδυνεύει από έλλειψη ιωδίου. Η λήψη αρκετού ιωδίου στη διατροφή σας έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη βελτίωση του μεταβολισμού, της υγείας του εγκεφάλου σας και των επιπέδων ορμονών σας.

 

Τροφές πλούσιες σε ιώδιο αποτελούν οι παρακάτω:

Μπακαλιάρος

Τα θαλασσινά γενικά είναι μια εξαιρετική πηγή ιωδίου, αλλά ο μπακαλιάρος είναι ιδιαίτερα υγιεινός. Μια μερίδα ψημένου μπακαλιάρου περιέχει 158 μικρογραμμάρια ιωδίου.

Γαλακτοκομικά χωρίς λιπαρά

Εκτός από τα θαλασσινά, τα γαλακτοκομικά είναι μια από τις καλύτερες διαθέσιμες πηγές ιωδίου. Μια μερίδα άπαχου γάλακτος αγελάδας περιέχει 85 μικρογραμμάρια ιωδίου, ενώ το γιαούρτι είναι πιο πυκνό από το γάλα και έχει υψηλότερη συγκέντρωση ιωδίου, που αγγίζει έως και τα 116 μικρογραμμάρια.

Αυγά

Οι ζωικές πηγές ιωδίου είναι γενικά οι πιο πλούσιες διαθέσιμες πηγές και τα αυγά δεν αποτελούν εξαίρεση. Ένα μόνο βρασμένο αυγό παρέχει περίπου 26 μικρογραμμάρια ιωδίου.

Συκώτι

Υπάρχουν λίγες τροφές που είναι τόσο διατροφικά πυκνές όσο το μοσχαρίσιο συκώτι. Μια μερίδα συκώτι μπορεί να προσφέρει 14 μικρογραμμάρια ιωδίου μαζί με πολλές άλλες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά.

 

Πίσω →