ΑΔΥΝΑΜΗ ΜΝΗΜΗ; Η ΛΥΣΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΑ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ

Εάν νιώθετε ότι η μνήμη σας έχει εξασθενήσει και ότι η προσοχή σας αποσπάται εύκολα, ίσως δε λαμβάνεται αρκετό ψευδάργυρο. Έκπληξη προκαλούν τα ευρήματα προσφάτων ερευνών, σύμφωνα με τα οποία ακόμα και μια οριακή ανεπάρκεια ψευδαργύρου ενδέχεται να κλονίζει έστω αμυδρά τη λειτουργία του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένου και του πεδίου της μνήμης. Στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Τέξας, η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι οι άντρες και γυναίκες με οριακή έλλειψη του συγκεκριμένου ιχνοστοιχείου είχαν μειωμένη απόδοση σε δοκιμασίες μνήμης και αυτοσυγκέντρωσης. Όταν η απώλεια που εμφάνιζαν αναπληρώθηκε, η νοητική τους λειτουργία βελτιώθηκε. Για παράδειγμα, οι γυναίκες που προσλάμβαναν πια επαρκή ποσότητα ψευδαργύρου μπορούσαν να ανακαλούν περισσότερες λέξεις και σχήματα κατά 12 και 17 τοις εκατό αντίστοιχα.

Σε άλλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στα εργαστήρια του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, στο Γκραντ Φορκς της Βόρειας Ντακότα, άντρες με ιδιαίτερα χαμηλή πρόσληψη ψευδαργύρου (1-4mg ημερησίως) έκαναν περισσότερα λάθη και ανταποκρίνονταν βραδύτερα στις 10 από τις 15 συλλογιστικές δοκιμασίες ή τεστ αντανακλαστικών. Οι νοητικές λειτουργίες που σαφώς επηρεάστηκαν αρνητικά από την έλλειψη ψευδαργύρου ήταν η πρόσφατη μνήμη και η διάτρηση της προσοχής.

Αυτό δε σημαίνει ότι είναι απαραίτητο να «φορτώσουμε» τον οργανισμό με συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν ψευδάργυρο για να διατηρήσουμε ικανοποιητική την κατάσταση της μνήμης μας. Μπορούμε να λάβουμε την ποσότητα που χρειαζόμαστε καταναλώνοντας θαλασσινά, όπως στρείδια, ψάρι, όσπρια, δημητριακά ή το σκούρο κρέας της γαλοπούλας. Μόλις τριάντα γραμμάρια ωμά στρείδια μας παρέχουν 20 mg ψευδαργύρου, δόση μεγαλύτερη από την ημερήσια συνιστώμενη των 15 mg, την οποία έχει ανάγκη ο οργανισμός. Ενενήντα γραμμάρια καπνιστών στρειδιών περιέχουν 103 mg ψευδαργύρου, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.

Πίσω →