Το ελλαγικό οξύ είναι μια πολυφαινόλη που έχει συνδεθεί με πληθώρα εντυπωσιακών πλεονεκτημάτων για την υγεία .

Συγκεκριμένα, μελέτες δείχνουν ότι το ελλαγικό οξύ μπορεί να μειώσει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων, να ανακουφίσει τη φλεγμονή και να προστατεύσει τη λειτουργία του εγκεφάλου.

 • Τι είναι το ελλαγικό οξύ;

Το ελλαγικό οξύ είναι ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκεται φυσικά σε πολλά από τα αγαπημένα σας τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων πολλών φρούτων και λαχανικών.

Ορισμένα τρόφιμα περιέχουν επίσης μια ένωση που ονομάζεται ελλαγιταννίνη, την οποία το σώμα σας μετατρέπει σε ελλαγικό οξύ.

Το ελλαγικό οξύ έχει μελετηθεί για τις ευεργετικές του επιδράσεις στην υγεία. Στην πραγματικότητα, έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που καταπολεμούν τον καρκίνο.

Επιπλέον, ορισμένες μελέτες υποδηλώνουν ότι μπορεί να είναι χρήσιμο για τη θεραπεία και την πρόληψη καταστάσεων όπως ο διαβήτης τύπου 2, ο καρκίνος και οι εγκεφαλικές ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ.

Εκτός από τις πηγές τροφίμων, το ελλαγικό οξύ είναι ευρέως διαθέσιμο σε μορφή συμπληρώματος.

Πώς λειτουργεί το ελλαγικό οξύ;

Το ελλαγικό οξύ δρα ως αντιοξειδωτικό, που σημαίνει ότι μπορεί να εξουδετερώσει τις επιβλαβείς ενώσεις γνωστές ως ελεύθερες ρίζες για να προστατεύσει τα κύτταρα σας από βλάβες και οξειδωτικό στρες. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη ρύθμιση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού σας και στη μείωση αρκετών ειδικών δεικτών φλεγμονής, συμπεριλαμβανομένης της προσταγλανδίνης Ε2 και της ιντερλευκίνης 6.

Η μακροπρόθεσμη διατήρηση υψηλών επιπέδων φλεγμονής μπορεί να συμβάλει σε μια σειρά χρόνιων καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, των καρδιακών παθήσεων και των αυτοάνοσων διαταραχών.

Μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες και ζώα έχουν επίσης βρει ότι το ελλαγικό οξύ μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της λειτουργίας του εγκεφάλου και στη μείωση της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων χάρη στις ισχυρές αντιοξειδωτικές του ιδιότητες.

 • Το ελλαγικό οξύ καταπολεμά τον καρκίνο;

Σύμφωνα με μελέτη το ελλαγικό οξύ μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη και την εξάπλωση των όγκων ενώ σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα.

Επιπλέον, μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία των όγκων στη χημειοθεραπεία και την ακτινοβολία, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα αυτών των θεραπειών για τον καρκίνο.

Συγκεκριμένα, μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες δείχνουν ότι το ελλαγικό οξύ μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από διάφορους τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού, της ουροδόχου κύστης, του προστάτη, του παχέος εντέρου και του πνεύμονα.

Μελέτες επίσης, υποδηλώνουν ότι ο χυμός ή το εκχύλισμα ροδιού, το οποίο είναι πλούσιο σε ελλαγικό οξύ, μπορεί να είναι ευεργετικό κατά του καρκίνου του προστάτη και του παχέος εντέρου.

 • Πηγές τροφών ελλαγικού οξέος

Μπορείτε να βρείτε το ελλαγικό οξύ φυσικά σε διάφορες πηγές τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων τύπων φρούτων και ξηρών καρπών.

Μερικές από τις πιο πλούσιες πηγές τροφίμων ελλαγικού οξέος περιλαμβάνουν:

 • Ρόδια
 • μήλα
 • σταφύλια
 • φράουλες
 • σμέουρα
 • κράνμπερι
 • καρύδια
 • φιστίκια Αιγίνης
 • κάσιους
 • πεκάν

Λάβετε υπόψη ότι θα πρέπει να τρώτε πολύ υψηλές ποσότητες από αυτά τα τρόφιμα για να λάβετε την ποσότητα ελλαγικού οξέος .

 • Το ελλαγικό οξύ έχει παρενέργειες;

Όταν τρώγεται σε πηγές τροφίμων όπως τα φρούτα και οι ξηροί καρποί, το ελλαγικό οξύ θεωρείται γενικά ασφαλές.

Ωστόσο, το ελλαγικό οξύ μπορεί να αναστείλει το κυτόχρωμα P450s, μια ομάδα ενζύμων που εμπλέκονται στο μεταβολισμό πολλών τύπων φαρμάκων

Ως εκ τούτου, εάν παίρνετε οποιαδήποτε φάρμακα που μεταβολίζονται από αυτά τα ένζυμα, τα οποία περιλαμβάνουν πολλούς τύπους στατινών, αντιψυχωσικών και αραιωτικών του αίματος, θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε συμπληρώματα ελλαγικού οξέος.

 

Πίσω →