Το σελήνιο είναι ένα ανόργανο συστατικό που βρίσκεται στο έδαφος. Φυσικά, εμφανίζεται στο νερό και σε ορισμένες τροφές. Οι άνθρωποι χρειάζονται μόνο ένα πολύ μικρό ποσό, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στον μεταβολισμό.

Γιατί οι άνθρωποι χρειάζονται  το σελήνιο;

Το σελήνιο έχει προσελκύσει την προσοχή λόγω των αντιοξειδωτικών του ιδιοτήτων. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τα συμπληρώματα σεληνίου μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες καρκίνου του προστάτη. Όμως, δεν φαίνεται να επηρεάζει τον κίνδυνο ορθοκολικού ή καρκίνου του πνεύμονα. Προσοχή όμως: το σελήνιο φαίνεται επίσης να αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος εκτός του μελανώματος.

Μεταξύ των υγιή ατόμων, οι ελλείψεις σεληνίου είναι ασυνήθιστες. Ωστόσο, σε ορισμένες συνθήκες υγείας, όπως ο ιός HIV, η νόσος του Crohn και άλλες, συνδέονται με χαμηλά επίπεδα σεληνίου. Οι άνθρωποι που τρέφονται ενδοφλεβίως διατρέχουν επίσης τον κίνδυνο για χαμηλό σελήνιο. Οι γιατροί μερικές φορές προτείνουν ότι οι άνθρωποι με αυτές τις συνθήκες υγείας πρέπει να χρησιμοποιούν συμπληρώματα σεληνίου.

Το σελήνιο μελετήθηκε επίσης για τη θεραπεία δεκάδων συνθηκών. Αυτές κυμαίνονται από το άσθμα μέχρι την αρθρίτιδα, και από την πιτυρίδα μέχρι την υπογονιμότητα. Ωστόσο, τα αποτελέσματα ήταν ασαφή.

Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη σε Σελήνιο :

Ομάδα

Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη

Παιδιά 1-3

20 μικρογραμμάρια / ημέρα

Παιδιά 4-8

30 μικρογραμμάρια / ημέρα

Παιδιά 9-13

40 μικρογραμμάρια / ημέρα

Ενήλικες και παιδιά άνω των 14

55 μικρογραμμάρια / ημέρα

Έγκυες γυναίκες

60 μικρογραμμάρια / ημέρα

Γυναίκες που θηλάζουν

70 μικρογραμμάρια / ημέρα

Πόσο σελήνιο πρέπει να πάρετε;

Η συνιστώμενη ημερήσια δόση (RDA) περιλαμβάνει το συνολικό ποσό του σεληνίου που θα πρέπει να παίρνουμε από τις τροφές και από οποιοδήποτε συμπλήρωμα που μπορεί να λαμβάνεται. Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να πάρουν την συνιστώμενη ημερήσια δόση τους, από τα τρόφιμα.

Σε μελέτες που υποστηρίζεται η χρήση του σεληνίου για την πρόληψη του καρκίνου του προστάτη, οι άνδρες έλαβαν 200 μικρογραμμάρια ημερησίως.

Το ανώτερο ασφαλές όριο για το σελήνιο είναι 400 μικρογραμμάρια την ημέρα σε ενήλικες. Οτιδήποτε πάνω από αυτό που θεωρείται υπερβολική δόση.

Μπορείτε να πάρετε το σελήνιο φυσικά από τις τροφές;

Η περιεκτικότητα σεληνίου των τροφίμων εξαρτάται σημαντικά από την τοποθεσία και τις εδαφολογικές συνθήκες, οι οποίες ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό. Η μέση ημερήσια πρόσληψη κατά μέσο όρο μεταξύ 60 έως 90 mcg ανά ημέρα, η οποία εξακολουθεί να θεωρείται επαρκής πρόσληψη.

Στις καλές φυσικές πηγές σεληνίου περιλαμβάνονται:

  • Ξηροί καρποί, όπως τα καρύδια Βραζιλίας και καρύδια
  • Πολλά φρέσκα και τα ψάρια αλμυρού νερού, όπως ο τόνος, ο μπακαλιάρος, λυθρίνι, και ρέγκα
  • Βόειο κρέας και πουλερικά
  • Σιτηρά

Τα τρόφιμα όντας ολόκληρα είναι καλύτερες πηγές σεληνίου. Το ανόργανο αυτό συστατικό είναι δυνατόν να καταστραφεί κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από τη λήψη σεληνίου;

Παρενέργειες:

Λαμβάνοντας το σε κανονικές δόσεις, το σελήνιο δεν έχει συνήθως παρενέργειες. Η υπερδοσολογία του σεληνίου μπορεί να προκαλέσει κακή αναπνοή, πυρετό, ναυτία, και προβλήματα στο ήπαρ, τους νεφρούς και την καρδιά. Σε αρκετά υψηλά επίπεδα, το σελήνιο θα μπορούσε να προκαλέσει το θάνατο.

Αλληλεπιδράσεις:

Το σελήνιο μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσει με άλλα φάρμακα και συμπληρώματα, όπως αντιόξινα, τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα, κορτικοστεροειδή, νιασίνη, φάρμακα με στατίνες που μειώνουν τη χοληστερόλη, και τα χάπια αντισύλληψης.

Καρκίνος του δέρματος:

Τα συμπληρώματα σεληνίου σχετίζονται με τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος (ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα). Έτσι οι άνθρωποι που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο καρκίνου του δέρματος δεν θα πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα.

Διαβήτης:

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που πήραν 200 μικρογραμμάρια την ημέρα σελήνιο είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2. Μέχρι στιγμής, είναι άγνωστο αν πράγματι το σελήνιο προκάλεσε την ασθένεια. Συζητήστε τον κίνδυνο με τον γιατρό σας.

 

 

 

Πίσω →