Η νόσος του θυρεοειδούς επηρεάζει τον μεταβολισμό του σώματός σας. Αν και μια καλή λύση για ένα υγειή άνθρωπο, είναι η χρήση υποκατάστατων ζάχαρης αντί για κανονική επιτραπέζια ζάχαρη, ωστόσο μπορεί να μην είναι η κατάλληλη για κάποιον του πάσχει από Hashimoto.

Εάν έχετε νόσο του θυρεοειδούς, διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξετε διαβήτη τύπου 1 ή διαβήτη τύπου 2. Και αν έχετε διαβήτη, διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο θυρεοειδικής νόσου. Όταν αυτές οι καταστάσεις συμβαίνουν μαζί, μπορούν επίσης να επιδεινώσουν η μία τα συμπτώματα της άλλης και να επηρεάσουν τη θεραπεία.

Φυσικά Σάκχαρα

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι φυσικές πηγές ζάχαρης. Το αν η επίδρασή τους είναι ή όχι ίδια με την προστιθέμενη ζάχαρη όσον αφορά τον κίνδυνο εμφάνισης νόσου του θυρεοειδούς, είναι πολύ μικρότερη από τα τεχνητά γλυκαντικά.

Τεχνητά γλυκαντικά

Η χρήση τεχνητών γλυκαντικών συμπεριλαμβανομένης της ασπαρτάμης και της σουκραλόζης συσχετίστηκε με αυξημένα επίπεδα θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH). Τα αυξημένα επίπεδα TSH θεωρούνται ενδεικτικά του υποθυρεοειδισμού. Η μείωση της πρόσληψης τεχνητών γλυκαντικών μπορεί να αποβεί επωφελής για την πρόληψη ή ακόμα και τη μείωση των συμπτωμάτων των αυτοάνοσων παθήσεων όπως το Hashimoto. Τα τεχνητά γλυκαντικά παίζουν ρόλο στη νόσο του θυρεοειδούς, αφού οι χημικά επεξεργασμένες εκδοχές που βρίσκονται στην ασπαρτάμη αλλάζουν την αναλογία, η οποία μπορεί να προκαλέσει διάφορες ανισορροπίες. Όταν ο χημικός αλλοιωμένος αυτός δεσμός διασπάται, το σώμα παρουσιάζει νευροτοξικές επιδράσεις που μπορεί να προκαλέσουν ζάλη, πονοκεφάλους και σε ορισμένες περιπτώσεις επιληπτικές κρίσεις.

Τι να φάτε αντί για ζάχαρη;

Εάν θέλετε λίγη γλυκύτητα στη ζωή σας, φρούτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη όπως μάνγκο και νεκταρίνια ή γλυκά λαχανικά, όπως γλυκοπατάτες που θα ικανοποιήσουν την όρεξη σας για γλυκό. Για γλυκαντικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στέβια χωρίς να διαταράξετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.

Πίσω →