Η αύξηση του σωματικού βάρους και η δυσκολία να χάσουν βάρος είναι μεγάλες ανησυχίες για εκείνους που πάσχουν από υποθυρεοειδισμό. Όταν οι θυρεοειδικές ορμόνες είναι χαμηλά, ο μεταβολισμός επιβραδύνεται, προκαλώντας αύξηση του σωματικού βάρους. Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στο να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε την ασθένεια. Ενώ μπορεί να είστε καλοί στο να ελέγχετε ό, τι τρώτε, είναι επίσης σημαντικό να σκεφτείτε τι πίνετε. Τα υγιεινά ποτά για άτομα με υποθυρεοειδισμό θα πρέπει να είναι χαμηλά σε θερμίδες και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά (1)

Μείνετε ενυδατωμένοι με νερό.

Το νερό είναι το πιο υγιεινό ποτό για κάποιον με υποθυρεοειδισμό. Είναι βάλσαμο για τη δίψα και χωρίς θερμίδες. Κάνοντας το νερό το ποτό της επιλογής σας μπορεί επίσης να βοηθήσετε στην απώλεια βάρους. Μια μελέτη του 2008 που δημοσιεύθηκε στην «παχυσαρκία» διαπίστωσε ότι το πόσιμο νερό μπορεί να βοηθήσει υπέρβαρες γυναίκες να χάσουν βάρος. Ενώ αυτή η μελέτη δεν ήταν ειδικά για τα άτομα με υποθυρεοειδισμό, είναι γνωστό ότι το πόσιμο νερό μπορεί να σας βοηθήσει να αισθάνεστε χορτάτοι, έτσι ώστε να τρώτε λιγότερο. Οι ατομικές ανάγκες νερού ποικίλλουν και εξαρτώνται από το φύλο, το μέγεθος του σώματος, τη δραστηριότητα και το περιβάλλον. Συνήθως συνιστάται 1 λίτρο νερό για κάθε 50 κιλά σωματικού βάρους, ή αλλιώς 3 λίτρα για ένα άτομο 150 κιλών (2)

Γάλα για βιταμίνη D.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D σχετίζεται με τη νόσο Hashimoto, καθώς αρκετοί ασθενείς εμφανίζουν διαταραχές στην παραγωγή, την απορρόφηση και τη χρησιμοποίηση της βιταμίνης D. Το άπαχο γάλα είναι πλούσιο σε βιταμίνη D και είναι καλό σε καθημερινή βάση για τη θεραπευτική αγωγή σας. Ενώ το σώμα σας μπορεί να παράγει τη δική του βιταμίνη D του από την έκθεση στον ήλιο, οι ενήλικες χρειάζονται 600 έως 800 μονάδες την ημέρα. Ένα φλιτζάνι άπαχο γάλα έχει 120 μονάδες βιταμίνης D (3).

Χυμός λαχανικών πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά.

Ο χυμός λαχανικών είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθιστώντας το μια άλλη υγιεινή επιλογή ποτού για τα άτομα με Hashimoto. Τα αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Α και C, μπορεί να προστατεύσουν το θυρεοειδή σας από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι ουσίες που καταστρέφουν τα κύτταρα. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β στο χυμό βοηθάνε στην κατασκευή των θυρεοειδικών ορμονών και κρατάνε το θυρεοειδή σας υγιή. Ένα φλιτζάνι χυμό λαχανικών χαμηλό σε περιεκτικότητα σε νάτριο περιέχει 48 θερμίδες και καλύπτει το 36 % της καθημερινής σας αξίας για βιταμίνη Α και το 230 % της καθημερινής σας αξίας για βιταμίνη C. Ο χυμός περιέχει επίσης μια ποικιλία από βιταμίνες του συμπλέγματος Β, συμπεριλαμβανομένων των θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, παντοθενικό οξύ, βιταμίνη Β-6 και φυλλικό οξύ (4).

Ποτά που πρέπει να προσέχετε.

Μπορεί να χρειαστεί να είστε προσεκτικοί με την κατανάλωση του χυμού από cranberry και με το γάλα σόγιας στο Hashimoto. Ο χυμός μούρων είναι πλούσιος σε ιώδιο. Πάρα πολύ ή πολύ λίγο ιώδιο στη διατροφή μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες του θυρεοειδούς ή να επιδεινώσουν τα συμπτώματα. Το γάλα σόγιας περιέχει, χημικές ουσίες που παρεμβαίνουν στην παραγωγή  (5)

Αναζητήστε μια ολοκληρωμένη επαγγελματική και λειτουργική διατροφή για βοηθήσετε το θυρεοειδή αδένα , στο Διατολογικό μας Κέντρο «Χαριστού Ιουλία» για να σας βοηθήσουμε, να σας καθοδηγήσουμε, ή να συνθέσουμε το κατάλληλο διατροφικό πλάνο - δίαιτα για Υποθυρεοειδισμό ή Hasimoto ή βρογχοκήλη κ.τ.λ.   με στόχο την μείωση του λιπώδους ιστού, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις προσωπικές διατροφικές ιδιαιτερότητες, που θα είναι, εύκολο να το τηρήσετε.

Υπάρχει και η εξ αποστάσεως προσωπική διατροφή (e -diet).H παρακολούθηση του διαιτώμενου / ασθενή   μέσω e-diet γίνεται με αποστολή προγράμματος διατροφής κάθε εβδομάδα ή κάθε 2 εβδομάδες ή 4 εβδομάδες, ανάλογα το πώς θα κριθεί από τον Κλινικό  διαιτολόγο – διατροφολόγο και εξαρτάται από την πορεία του κάθε διαιτώμενου / ασθενή. Γίνεται συμπλήρωση ερωτηματολογίου (ιατρικού, διατροφικού, δραστηριότητας) ώστε το πρόγραμμα να είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες σας και γίνεται αποστολή του προγράμματος διατροφής ή των οδηγιών που επιθυμείτε για την επίλυση του προβλήματος που υπάρχει.

ΕΔΩ θα βρείτε τον σύνδεσμο για να προχωρήσετε σε εξ αποστάσεως ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ διατροφή !

 

  1. ¨Hashimoto's Disease "NIDDK. May 2014. Retrieved 9 August 2016.
  2. Drinking Water Helps You Lose More Weight, Study Finds". Retrieved 11 December 2016.
  3. Kivity S, Agmon-Levin N, Zisappl M et al.Vitamin D and autoimmune thyroid diseases. Cell Mol Immunol 2011; 8: 243-7
  4. Costantini A 1, Pala MI. Thiamine and Hashimoto's thyroiditis: a report of three cases. J Altern Complement Med. 2014 Mar;20(3):208-11.
  5. Yoon SJ, Choi SR, Kim DM, Kim JU, Kim KW, Ahn CW, Cha BS, Lim SK, Kim KR, Lee HC, Huh KB. The effect of iodine restriction on thyroid function in patients with hypothyroidism due to Hashimoto’s thyroiditis. Yonsei Med J. 2003 Apr 30;44(2):227-35.

Πίσω →