Το τζίντζερ δεν είναι μόνο ένα γευστικό πρόσθετο για τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική αλλά μπορεί επίσης να βελτιώσει την υγεία. Στην κινέζικη ιατρική, το τζίντζερ χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ναυτίας, την θεραπεία στην κυκλοφορία του αίματος και την πρόληψη του καρκίνου. Τα άτομα που πάσχουν από προβλήματα του θυρεοειδούς μπορεί να διαπιστώσουν ότι οι ενώσεις στο τζίντζερ έχουν θετική επίδραση στη λειτουργία του θυρεοειδούς.

Θρεπτικές ουσίες στο τζίντζερ.

Το τζίντζερ έχει πολλά βασικά θρεπτικά συστατικά που βοηθούν τη λειτουργία του σώματος. Περιέχει μαγνήσιο, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι είναι κρίσιμο για τον έλεγχο της νόσου του θυρεοειδούς. Το μαγνήσιο βοηθά στην χαλάρωση των μυών και αποτρέπει την ανάπτυξη μιας καρδιακή αρρυθμίας. Το τζίντζερ περιέχει επίσης κάλιο, ένα ανόργανο απαραίτητο για τη ρύθμιση των υγρών στο σώμα. Άλλα θρεπτικά συστατικά περιλαμβάνουν η βιταμίνη Β-6, ο χαλκός και το μαγγάνιο, καθώς και η αντιοξειδωτική ένωση gingerol. Καθώς βοηθά στη ρύθμιση της φλεγμονής, το τζίντζερ μπορεί επίσης να προστατεύσει από φλεγμονές που σχετίζονται με διαταραχές του θυρεοειδούς. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να γνωρίζουμε πόσο καλά λειτουργεί (1).

Πώς να χρησιμοποιήσετε το τζίντζερ.

Το τζίντζερ μπορεί να χρησιμοποιηθεί με διάφορους τρόπους. Ξεφλουδισμένο και κομμένο σε κύβους, το φρέσκο ρίζα τζίντζερ μπορεί να προστεθεί σε σούπες και τηγανητά πιάτα. Η ρίζα μπορεί επίσης να βυθίζεται σε ζεστό νερό ή να προστεθεί στο τσάι. Το τζίντζερ σε μορφή σκόνης μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα ψημένα αγαθά όπως τα μπισκότα και τα μάφινς. Το τζίντζερ έχει μια πικάντικη αρωματική γεύση, και μπορείτε ακόμη και να το βρείτε αποξηραμένο σε φυσικά καταστήματα τροφίμων. Το αποξηραμένο τζίντζερ μπορεί να καταναλωθεί όπως είναι.

Παρενέργειες και προφυλάξεις.

Τα άτομα που πάσχουν από διαταραχές του θυρεοειδούς θα πρέπει να ελέγχονται από το γιατρό τους πριν από την ενσωμάτωση του τζίντζερ ή οποιοδήποτε άλλου βοτάνου στη διατροφή τους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα βότανα μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τα παραδοσιακά φάρμακα, τα συμπληρώματα ή άλλα βότανα. Αν και σπάνια, μερικά άτομα μπορεί να έχουν μια ευαισθησία στο τζίντζερ, με αποτέλεσμα οι παρενέργειες να περιλαμβάνουν ήπια καούρα και ένα ερεθισμό στο στόμα. Τα άτομα με αιμορραγικές διαταραχές ή που λαμβάνουν αντιπηκτικά δεν θα πρέπει να προσθέτουν τζίντζερ στη διατροφή τους (2)(3).

Αναζητήστε μια ολοκληρωμένη επαγγελματική και λειτουργική διατροφή για βοηθήσετε το θυρεοειδή αδένα , στο Διατολογικό μας Κέντρο «Χαριστού Ιουλία» για να σας βοηθήσουμε, να σας καθοδηγήσουμε, ή να συνθέσουμε το κατάλληλο διατροφικό πλάνο - δίαιτα για την μείωση του λιπώδους ιστού, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις προσωπικές διατροφικές ιδιαιτερότητες, που θα είναι, εύκολο να το τηρήσετε.

  1. Ginger root, raw στην National Nutrient Database for Standard Reference, Release 24, USDA
  2. Ko R. Adverse reactions to watch for in patients taking herbal remedies. J Med. 1999;171:181–6.[PMC free article] [PubMed]
  3. Torbey E, Abi Rafeh N, Khoueiry G, Kowalski M, Bekheit S. «Ginseng: a potential cause of long QT. .» J Electrocardiol., 2011: 357-358.

 

Πίσω →