Η θυρεοειδίτιδα Hasimoto (γνωστή και ως αυτοάνοσος θυρεοειδής) είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που επηρεάζει τον θυρεοειδή αδένα. Όπως σε όλα τα αυτοάνοσα έτσι και σε αυτό το σώμα επιτίθεται στον ίδιο του τον εαυτό. Στον θυρεοειδή Hasimoto ο οργανισμός επιτίθεται στο θυρεοειδή αδένα σαν να είναι ιός. Αυτό οδηγεί σε μείωση της λειτουργίας του και της παραγωγής ορμονών. 

Ο αδένας βρίσκεται στο μπροστινό μέρος της τραχείας. Είναι μέρος του ενδοκρινικού συστήματος και είναι υπεύθυνος για την παραγωγή, την αποθήκευση και την χρήση ορμονών.

Ελέγχει:

Τον μεταβολισμό

Την ανάπτυξη

Την θερμοκρασία

Την ενέργεια

Οποιαδήποτε ενόχληση του θυρεοειδή μπορεί να επηρεάσει:

Τον μεταβολισμό

Την θερμοκρασία του σώματος

Την πίεση και την καρδιακή λειτουργία

Τους μυς

Τον εμμηνορροϊκό κύκλο

Όταν ο αδένας δεν παράγει αρκετές ποσότητες ορμόνης είναι σε στάδιο υποθυρεοειδισμού, ο οποίος επηρεάζει τον μεταβολισμό. Για αυτό και οι αλλαγές στο βάρος συχνά σχετίζονται με προβλήματα του θυεροειδή.

Υποθυροειδισμός και Hasimoto

Δεν αναπτύσσει οποιοσδήποτε με Hasimoto υποθυροειδισμό παρόλα αυτά είναι ο κυρίως λόγος εμφάνισης του.

Πώς ξεχωρίζουμε την Hasimoto από τον υποθυρεοειδισμό;

Γενικά ο υποθυρεοειδισμός εμφανίζεται εξ’ αιτίας της ασθένειας Hasimoto.

Στην θυρεοειδίτιδα Hasimoto τα λευκοκύτταρα επιτίθενται στον θυρεοειδή αδένα και μειώνουν την λειτουργία του. Ο υποθυρεοειδισμός εμφανίζεται όταν ο αδένας δεν έχει πλέον την ικανότητα να παράγει θυρεοειδή ορμόνη.

Συμπτώματα της θυρεοειδίτιδας Hasimoto

Πολλοί πάσχοντες από την ασθένεια αρχικά δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Προοδευτικά ένα από τα συμπτώματα που εμφανίζονται είναι η βρογχοκήλη.

Η βρογχοκήλη πρόκειται για αύξηση και φλεγμονή του αδένα που κάνει την μπροστινή πλευρά του λαιμού να φαίνεται πρησμένη.

Μερικά ακόμα συμπτώματα είναι :

Η πρόσληψη βάρους

Κατάθλιψη

Απώλεια μαλλιών

Κούραση

Δυσκοιλιότητα

Πως επηρεάζει η διατροφή τον θυρεοειδή

Πέρα από την φαρμακευτική αγωγή που πρέπει να ακολουθηθεί, αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να επιδράσουν θετικά στην ασθένεια. Μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης άλλων αυτοάνοσων νοσημάτων όπως η κοιλιοκάκη,ο διαβήτης τύπου 1 και ο λύκος.

Ποία είναι η ιδανική δίαιτα;

Υπάρχουν συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά που πρέπει να καταναλώνονται τακτικά για να διατηρηθεί η υγεία και η καλή λειτουργία του θυρεοειδή.

Όπως 

Το ιώδιο

Το σελήνιο

Ο χαλκός

Ο καλύτερος τρόπος λήψης αυτών των ιχνοστοιχείων είναι μια ισορροπημένη δίαιτα.

Καλό είναι να αποφεύγεται η λήψη τροφής 1 με 2 ώρες έπειτα από την λήψη της αγωγής του θυρεοειδή αφού επηρεάζεται η απορρόφηση του φαρμάκου από τον οργανισμό.

 

Ιώδιο

Το ιώδιο είναι ένα ιχνοστοιχείο που κοινό στην δυτική δίαιτα αφού απαντάτε στο αλάτι και στο ψωμί. Για αυτό γενικά δεν συναντάμε συχνά άτομα με ανεπάρκεια ιωδίου.

Παρόλα αυτά πρέπει να ελέγχετε η ποσότητα ιωδίου που λαμβάνετε μέσω της διατροφής από το πλεόνασμα του υποτροπιάζει τον υποθυρεοειδισμό ενώ η έλλειψη του μπορεί να προκαλέσει βρογχοκήλη. Τέλος το ιώδιο είναι ζωτικής σημασίας για τον σχηματισμό της θυρεοειδούς ορμόνης.

Τροφές πλούσιες σε ιώδιο είναι:

Τα θαλασσινά

Το επιτραπέζιο αλάτι

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα

Τα αυγά

Χαλκός

Ο χαλκός είναι ένα στοιχείο εξίσου απαραίτητο για την παραγωγή της θυρεοειδούς ορμόνης και αυξάνει την παραγωγή της σε άτομα με βρογχοκήλη. όπως και οι ανεπάρκειες σε ιώδιο έτσι και σε χαλκό είναι σπάνιες στον δυτικό κόσμο λόγω δίαιτας που είναι πλούσια σε αυτά

Αναζητήστε μια ολοκληρωμένη επαγγελματική και λειτουργική διατροφή για βοηθήσετε το θυρεοειδή αδένα , στο Διατολογικό μας Κέντρο «Χαριστού Ιουλία» για να σας βοηθήσουμε, να σας καθοδηγήσουμε, ή να συνθέσουμε το κατάλληλο διατροφικό πλάνο - δίαιτα για Υποθυρεοειδισμό ή Hasimoto ή βρογχοκήλη κ.τ.λ.   με στόχο την μείωση του λιπώδους ιστού, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις προσωπικές διατροφικές ιδιαιτερότητες, που θα είναι, εύκολο να το τηρήσετε.

Υπάρχει και η εξ αποστάσεως προσωπική διατροφή (e -diet).H παρακολούθηση του διαιτώμενου / ασθενή   μέσω e-diet γίνεται με αποστολή προγράμματος διατροφής κάθε εβδομάδα ή κάθε 2 εβδομάδες ή 4 εβδομάδες, ανάλογα το πώς θα κριθεί από τον Κλινικό  διαιτολόγο – διατροφολόγο και εξαρτάται από την πορεία του κάθε διαιτώμενου / ασθενή. Γίνεται συμπλήρωση ερωτηματολογίου (ιατρικού, διατροφικού, δραστηριότητας) ώστε το πρόγραμμα να είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες σας και γίνεται αποστολή του προγράμματος διατροφής ή των οδηγιών που επιθυμείτε για την επίλυση του προβλήματος που υπάρχει.

ΕΔΩ θα βρείτε τον σύνδεσμο για να προχωρήσετε σε εξ αποστάσεως ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ διατροφή !

 

Πίσω →