Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι μια αυτοάνοση πάθηση που επηρεάζει τον θυρεοειδή σας. Ο θυρεοειδής σας είναι σημαντικός για πολλές άλλες λειτουργίες στο σώμα σας, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης ενός υγιούς μεταβολισμού.

Τα συμπτώματα του Χασιμότο μπορεί να μειώσουν την ποιότητα ζωής, ακόμα κι αν παίρνετε φάρμακα. Ορισμένοι παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η διαχείριση του άγχους και η αλλαγή της διατροφής σας, έχει βρεθεί ότι βοηθούν στην ανακούφιση ορισμένων από τα συμπτώματα.

Οι δίαιτες χωρίς γλουτένη έχουν γίνει δημοφιλείς μεταξύ εκείνων που ζουν με θυρεοειδίτιδα Hashimoto και άλλες αυτοάνοσες παθήσεις.

Τι είναι η γλουτένη;

Η γλουτένη είναι μια ομάδα πρωτεϊνών αποθήκευσης, κυρίως γλουτενίνης και γλιαδίνης, που βρίσκεται φυσικά σε ορισμένα τρόφιμα, όπως το σιτάρι, το κριθάρι και η σίκαλη. Μερικές φορές χρησιμοποιείται επίσης ως πρόσθετο σε επεξεργασμένα τρόφιμα για τη βελτίωση της υφής και της γεύσης.

Τα άτομα με ορισμένες παθήσεις, όπως η κοιλιοκάκη, πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση γλουτένης. Τα άτομα με άλλες αυτοάνοσες διαταραχές μπορεί επίσης να ωφεληθούν από μια δίαιτα χωρίς γλουτένη.

Μπορεί η γλουτένη να επιδεινώσει τα συμπτώματα του Hashimoto;

Στη θυρεοειδίτιδα Hashimoto, υπάρχουν αντισώματα που επιτίθενται στον θυρεοειδή. Όταν κάποιος με την πάθηση τρώει γλουτένη, αυτά τα αντισώματα αντιδρούν επειδή η πρωτεϊνική δομή της γλουτένης είναι παρόμοια με τη δομή του θυρεοειδούς. Η αποφυγή της γλουτένης στη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση ορισμένων συμπτωμάτων του Hashimoto.

Τα υψηλά επίπεδα αντισωμάτων συσχετίζονται με συμπτώματα στο Hashimoto, επομένως η μείωση των επιπέδων αντισωμάτων μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση ορισμένων από αυτά τα συμπτώματα.

Πίσω →