Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή και HashimotoΤα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται στο Hashimoto

Η δίαιτα και η υγεία του θυρεοειδούς πάνε πακέτο Τα τρόφιμα μπορούν είτε να τροφοδοτήσουν την υγεία είτε να προκαλέσουν κάποια σοβαρά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς. Αυτά είναι τρόφιμα που προκαλούν δυσλειτουργία του θυρεοειδούς.

1) Γλουτένη

Η γλουτένη είναι ένα από τα πρώτα τρόφιμα που οι ασθενείς πρέπει να αφαιρούν από τη διατροφή τους. Όχι μόνο η γλουτένη είναι φλεγμονώδης για το σώμα, αλλά η γλουτένη μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για εκείνους με νόσο του θυρεοειδούς. Όταν κάποιος με πρόβλημα θυρεοειδούς καταναλώνει γλουτένη, μπορεί να περάσει από τα τοιχώματα του εντέρου και στη συνέχεια στην κυκλοφορία του αίματος στην περίπτωση διαρροής του εντέρου. Λάβετε υπόψη ότι οι περισσότεροι άνθρωποι με αυτοάνοση πάθηση επίσης πάσχουν από διαρροή έντερου. Όταν η γλουτένη εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος, το ανοσοποιητικό σύστημα θα προκαλέσει επίθεση, ωστόσο το ανοσοποιητικό σύστημα συχνά συγχέει τη γλουτένη και το θυρεοειδή. Τι σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί όχι μόνο να επιτεθεί στη γλουτένη αλλά και να επιτεθεί στον θυρεοειδή αδένα.

Σε κάποιον με ευαισθησία στη γλουτένη, αυτό μπορεί να προκαλέσει τεράστια φλεγμονή που δεν έρχεται εύκολα σε ύφεση όσο σε κάποιον που δεν αντιδρά στη γλουτένη. Αυτό θα οδηγήσει σε περαιτέρω διαπερατότητα του εντέρου.

Αυτός είναι ένας άλλος λόγος για τον οποίο πάντα ότι οι ασθενείς με προβλήματα θυρεοειδούς, να αφαιρούν την γλουτένη από τη διατροφή τους, καθώς έχουν κυμαινόμενο αποτέλεσμα στην υγεία. Όχι μόνο είναι άμεσα βλαβερή για τον ίδιο τον θυρεοειδή, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε διαρροή του εντέρου που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε αυτοάνοση κατάσταση. Το καλύτερο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να την αποβάλλετε από τη διατροφή σας εντελώς.

2) Γαλακτοκομικά προϊόντα

Αυτοί που υποφέρουν από δυσλειτουργία του θυρεοειδούς πρέπει να είναι προσεκτικοί, καθώς πολλοί άνθρωποι δεν είναι σε θέση να ανεχθούν πολύ καλά τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Πολλοί άνθρωποι με αυτοάνοσα υποφέρουν επίσης από τα προβλήματα υγείας του εντέρου, όπως μόλις μιλήσαμε. Πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να αφομοιώσουν τα γαλακτοκομικά. Οι ευαισθησίες των τροφίμων μπορούν να εμφανιστούν με συμπτώματα όπως βήχα, άσθμα, βλέννα και δερματικά προβλήματα, αλλά μπορούν να εμφανιστούν ημέρες μετά την κατανάλωση του αντιδραστικού φαγητού. Για το λόγο αυτό, πολλοί άνθρωποι που είναι ευαίσθητοι στα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να μην το γνωρίζουν, δεδομένου ότι τα συμπτώματά τους εμφανίζονται ημέρες μετά την κατανάλωση ενός συγκεκριμένου γαλακτοκομικού προϊόντος.

3) Σόγια

Η σόγια είναι ένα άλλο καυτό θέμα όταν μιλάμε για την υγεία του θυρεοειδούς. Η σόγια μπορεί να προκαλέσει κάποια ενδοκρινική διαταραχή που είναι το τελευταίο πράγμα που θέλετε όταν αντιμετωπίζετε προβλήματα θυρεοειδούς. Η σόγια περιέχει ισοφλαβόνες οι οποίες είναι ένας τύπος φυτοοιστρογόνου και μοιάζει πολύ με το ανθρώπινο οιστρογόνο. Όταν κάποιος καταναλώνει μεγάλες ποσότητες σόγιας, είναι δυνατόν να ταράξει την ορμονική ισορροπία και συγκεκριμένα τα οιστρογόνα στο σώμα. Η ορμονική ανισορροπία μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω προβλήματα θυρεοειδούς. Όταν καταναλώνουμε γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, ο οργανισμός μας δεν τα επεξεργάζονται με τον ίδιο τρόπο που κάνουμε ολόκληρες τροφές που δεν έχουν τροποποιηθεί γενετικά.

4) Ζάχαρη

Το πρώτο πρόβλημα έχει να κάνει με το έντερο. Χωρίς σωστή υγεία του εντέρου, είναι αδύνατο να έχουμε υγιή λειτουργία του θυρεοειδούς. Το ζήτημα με τη ζάχαρη και το έντερο είναι ότι μπορεί να οδηγήσει σε διαρροή του εντέρου αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει μια ανισορροπία στα υγιή βακτήρια στο έντερο που μπορεί να οδηγήσει σε άλλες λοιμώξεις του εντέρου όπως Candida ή SIBO. Η ζάχαρη είναι επίσης φλεγμονώδες τρόφιμο και κάθε είδους φλεγμονή στο σώμα μπορεί να προκαλέσει ασθένειες καθώς η φλεγμονή είναι η αιτία της σχεδόν όλης της νόσου που παρατηρείται σήμερα.

Η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης μπορεί επίσης να προκαλέσει ανισορροπίες του σακχάρου στο αίμα, οι οποίες μπορεί τελικά να επηρεάσουν τα επινεφρίδια.

5) Επεξεργασμένα τρόφιμα

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι μια άλλη ομάδα τροφίμων που είναι γνωστό ότι διαταράσσουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς. Τα τρόφιμα που συσκευάζονται, τα κατεψυγμένα γεύματα, τα σνακ, τα αρτοσκευάσματα και ακόμη και οι μπάρες δημητριακών πρέπει να αποφεύγονται καλύτερα. Παραλείποντας τα επεξεργασμένα και φλεγμονώδη τρόφιμα και πηγαίνοντας για μια πιο υγιεινή διατροφή, θα επιτρέψετε στο σώμα σας να αποκομίσει όλα τα οφέλη που έχουν τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν αυτές οι τροφές. Με την εξάλειψη των φλεγμονωδών τροφών από τη διατροφή σας θα κάνετε ολόκληρο το σώμα σας καλό.

Αναζητήστε μια ολοκληρωμένη επαγγελματική και λειτουργική διατροφή για βοηθήσετε το θυρεοειδή αδένα , στο Διατολογικό μας Κέντρο «Χαριστού Ιουλία» για να σας βοηθήσουμε, να σας καθοδηγήσουμε, ή να συνθέσουμε το κατάλληλο διατροφικό πλάνο - δίαιτα για Υποθυρεοειδισμό ή Hasimoto ή βρογχοκήλη κ.τ.λ.   με στόχο την μείωση του λιπώδους ιστού, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις προσωπικές διατροφικές ιδιαιτερότητες, που θα είναι, εύκολο να το τηρήσετε.

Υπάρχει και η εξ αποστάσεως προσωπική διατροφή (e -diet).H παρακολούθηση του διαιτώμενου / ασθενή   μέσω e-diet γίνεται με αποστολή προγράμματος διατροφής κάθε εβδομάδα ή κάθε 2 εβδομάδες ή 4 εβδομάδες, ανάλογα το πώς θα κριθεί από τον Κλινικό  διαιτολόγο – διατροφολόγο και εξαρτάται από την πορεία του κάθε διαιτώμενου / ασθενή. Γίνεται συμπλήρωση ερωτηματολογίου (ιατρικού, διατροφικού, δραστηριότητας) ώστε το πρόγραμμα να είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες σας και γίνεται αποστολή του προγράμματος διατροφής ή των οδηγιών που επιθυμείτε για την επίλυση του προβλήματος που υπάρχει.

ΕΔΩ θα βρείτε τον σύνδεσμο για να προχωρήσετε σε εξ αποστάσεως ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ διατροφή !

 

Πίσω →