Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή και HashimotoΣυμπληρώματα για το hashimoto και την απώλεια βάρους!

Μειώνει την ενέργειά σας, επηρεάζει τη διάθεση σας και προκαλεί αύξηση του σωματικού βάρους που είναι δύσκολο να χάσετε. Η νόσος του hashimoto είναι μια αυτοάνοση διαταραχή που προσβάλλει το θυρεοειδή, οδηγώντας σε μείωση της παραγωγής των ορμονών του θυρεοειδούς, και είναι η πιο κοινή αιτία υποθυρεοειδισμού. Οι θυρεοειδικές ορμόνες ρυθμίζουν το μεταβολισμό, και όταν τα επίπεδα είναι χαμηλά, η ικανότητα του σώματός σας να κάψετε θερμίδες επιβραδύνεται, οδηγώντας σε αύξηση του σωματικού βάρους. Μια υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D, σελήνιο και βιταμίνη Β-12 μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε καλύτερα την ασθένεια, να βελτιώσει τη λειτουργία του θυρεοειδούς και να επιτευχθεί η απώλεια βάρους. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με τα συμπληρώματα (1)

Διατροφή για τη νόσο Hashimoto.

Η απώλεια βάρους είναι δύσκολη, αλλά όχι αδύνατη, για τα άτομα με νόσο hashimoto . Μόλις έχετε τα επίπεδα των ορμονών σας υπό έλεγχο με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, μπορείτε να αρχίσετε να επικεντρωθείτε στην διατροφή σας για την απώλεια βάρους. Η διατροφή για τη νόσο του hashimoto είναι πλούσια σε ολόκληρα τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, φασόλια, άπαχα κρέατα, όπως πουλερικά και τρόφιμα πλούσια σε ωμέγα-3 όπως ο σολομός. Ταυτόχρονα, είναι χαμηλή σε τρόφιμα με προσθήκη λίπους και ζάχαρης. Εκτός από τις επιλογές τροφίμων, θα πρέπει επίσης να ελέγχετε και τις θερμίδες για να προωθήσετε την απώλεια βάρους. Ο διατροφολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να καθορίσετε τις ανάγκες σας σε θερμίδες (2)

Ανεπάρκεια βιταμίνης D και Hashimoto.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D και η νόσος hashimoto έχουν μια σύνδεση. Η ανεπάρκεια μπορεί να σχετίζεται με την αιτία ή την πρόοδο της ασθένειας. Το σώμα σας είναι σε θέση να παράγει βιταμίνη D μέσω της έκθεσης στον ήλιο, η οποία σας βοηθά να καλύψετε κάποιες από τις ανάγκες σας. Αλλά είναι επίσης σημαντικό να παίρνετε επαρκείς ποσότητες βιταμίνης D από τα τρόφιμα που τρώτε. Καλές πηγές περιλαμβάνουν το εμπλουτισμένο άπαχο γάλα ή ο χυμός πορτοκαλιού, ο σολομός, ο τόνος, τα αυγά και τα εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού. Επίπεδα βιταμίνης D από 30 έως 32 ng / ml θεωρούνται επαρκή, αλλά τα επίπεδα των 20 έως 29 ng / mL είναι ανεπαρκή και εάν είναι μικρότερα από 12 ng / ml θεωρούνται ένδειξη σοβαρής ανεπάρκειας της βιταμίνης D(3) .Οι ενήλικες χρειάζονται 600 έως 800 μονάδες βιταμίνης D την ημέρα για καλή υγεία. Μπορεί να χρειαστεί να λάβετε συμπληρώματα βιταμίνης D, εάν έχετε έλλειψη. Σε αυτό μπορεί να σας βοηθήσει κάποιος διατροφολόγος (4).

Ανάγκη για βιταμίνη Β-12 στο Hashimoto.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β-12 είναι συχνή σε άτομα με νόσο hashimoto . Βοηθά στο σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και είναι απαραίτητη για την νευρολογική λειτουργία. Η κακοήθης αναιμία - μια κατάσταση που προκαλείται από την έλλειψη ενδογενούς παράγοντα, η οποία είναι απαραίτητη για την απορρόφηση της βιταμίνη Β-12 - και η κακή πρόσληψη είναι οι πιο κοινές αιτίες της ανεπάρκειας της βιταμίνης. Εάν υπάρχει υποψία ανεπάρκειας, τα συμπληρώματα μπορεί να είναι απαραίτητα. Οι ενήλικες χρειάζονται 2,4 μg βιταμίνης Β-12 την ημέρα. Καλές πηγές τροφίμων περιλαμβάνουν τα εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού, ο σολομός, τα αυγά και το γάλα (5).

Αναζητήστε μια ολοκληρωμένη επαγγελματική και λειτουργική διατροφή για βοηθήσετε το θυρεοειδή αδένα , στο Διατολογικό μας Κέντρο «Χαριστού Ιουλία» για να σας βοηθήσουμε, να σας καθοδηγήσουμε, ή να συνθέσουμε το κατάλληλο διατροφικό πλάνο - δίαιτα για Υποθυρεοειδισμό ή Hasimoto ή βρογχοκήλη κ.τ.λ.   με στόχο την μείωση του λιπώδους ιστού, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις προσωπικές διατροφικές ιδιαιτερότητες, που θα είναι, εύκολο να το τηρήσετε.

Υπάρχει και η εξ αποστάσεως προσωπική διατροφή (e -diet).H παρακολούθηση του διαιτώμενου / ασθενή   μέσω e-diet γίνεται με αποστολή προγράμματος διατροφής κάθε εβδομάδα ή κάθε 2 εβδομάδες ή 4 εβδομάδες, ανάλογα το πώς θα κριθεί από τον Κλινικό  διαιτολόγο – διατροφολόγο και εξαρτάται από την πορεία του κάθε διαιτώμενου / ασθενή. Γίνεται συμπλήρωση ερωτηματολογίου (ιατρικού, διατροφικού, δραστηριότητας) ώστε το πρόγραμμα να είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες σας και γίνεται αποστολή του προγράμματος διατροφής ή των οδηγιών που επιθυμείτε για την επίλυση του προβλήματος που υπάρχει.

ΕΔΩ θα βρείτε τον σύνδεσμο για να προχωρήσετε σε εξ αποστάσεως ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ διατροφή !

 

 

  1.  "Hashimoto's Disease". NIDDK. May 2014. Retrieved 9 August 2016.
  2. Osansky, Dr. Eric. «Losing Weight With Hashimoto’s Thyroid Disease.» Thyroid Nation, 17 july 2014.
  3.  Qamar J, Khan MD, Carol J, Fabian MD. How I Treat Vitamin D Deficiency. J Oncol Pract. 2010;6(2):97–101. [PMC free article] [PubMed]
  4.  . Tamer G, Arik S, Tamer I, Coksert D. Relative vitamin D insufficiency in Hashimoto’s thyroiditis. Thyroid. 2011;21(8):891–96. [PubMed]
  5. http://www.thyroiduk.org.uk/tuk/get_involved/case_studies/B12.html

Πίσω →