Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή και HashimotoΣτρατηγικές για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης με το Hashimoto

Για πολλές από εμάς τις γυναίκες, η τριχόπτωση μπορεί να είναι ένα ενοχλητικό σύμπτωμα που βιώνουμε με το Hashimoto. Με πολλούς τρόπους, τα μαλλιά μας αντιπροσωπεύουν τη θηλυκότητά μας. Όταν βιώνουμε τριχόπτωση, νιώθουμε ότι χάνουμε λίγο από την αίσθηση του εαυτού μας. Η τριχόπτωση ήταν ένα από τα συμπτώματα που μπορεί να βιώνουμε με το Hashimoto.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλές διαφορετικές στρατηγικές που έχουν λειτουργήσει για πολλούς από τους ανθρώπους που έχουν πρόβλημα τριχόπτωσης στο Hashimoto .

 Κάποια ερωτήματα που προκύπτουν είναι:

  • Τι προκαλεί την τριχόπτωση;
  • Πώς μπορεί η προσαρμογή φαρμάκων για τον θυρεοειδή να βελτιώσει την τριχόπτωση;
  • Ποια συμπληρώματα είναι χρήσιμα για την ανάπτυξη των μαλλιών;
  • Μπορεί η ανάπτυξη των μαλλιών να προαχθεί με αλλαγές στη διατροφή;
  • Μπορούν οι τοπικές θεραπείες να είναι ευεργετικές για τη μείωση της τριχόπτωσης;

Στην περίπτωση του Hashimoto, η τριχόπτωση συμβαίνει συνήθως όταν το σώμα μετακινεί πόρους, όπως θρεπτικά συστατικά, για να χρησιμοποιηθούν αλλού στο σώμα.

Τι προκαλεί τριχόπτωση;

Υπάρχουν διάφοροι τύποι τριχόπτωσης, με μεγάλη ποικιλία αιτιών, από κληρονομικότητα, άγχος, έως αυτοάνοσα νοσήματα. Η ανδρογενετική αλωπεκία είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος τριχόπτωσης. Συνήθως, το βλέπουμε ως «φαλάκρα ανδρικού μοτίβου ή ακόμη και« θηλυκή φαλάκρα », με αραίωση κυρίως στο μπροστινό και πάνω μέρος του τριχωτού της κεφαλής. Πολλοί ασθενείς με ανδρογενετική αλωπεκία έχουν οικογενειακό ιστορικό αυτής της κατάστασης. Μπορεί να ξεκινήσει ήδη κατά την εφηβική ηλικία ενός ατόμου, αν και ο κίνδυνος αυξάνεται με την ηλικία. Στις γυναίκες, η περισσότερη τριχόπτωση αυτής της μορφής ξεκινά μετά την εμμηνόπαυση.

Η αλωπεκία είναι μια οξεία, αποσπασματική τριχόπτωση που πιστεύεται ότι συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται λανθασμένα στους θύλακες των τριχών. Εμφανίζεται σε περίπου 2,1 τοις εκατό του πληθυσμού και επηρεάζει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες. Η αιτία της είναι πιθανώς αυτοάνοση και μπορεί να έχει ένα μόνο επεισόδιο ή ύφεση και υποτροπή.

Η Τελογονική απόπτωση τριχών είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος τριχόπτωσης που βλέπουμε με το Hashimoto. Οι κύριες αιτίες του περιλαμβάνουν υψηλούς πυρετούς, τοκετό, σοβαρές λοιμώξεις, χρόνιες ασθένειες, σοβαρό ψυχικό στρες, χειρουργική επέμβαση, υπερβολικό ή χαμηλό ενεργό θυρεοειδή αδένα, ανεπάρκεια πρωτεϊνών, διατροφικές ελλείψεις και ορισμένα φάρμακα. Χαρακτηρίζεται από μεγάλες συστάδες τρίχας που πέφτουν, συνήθως κατά το ντους ή το βούρτσισμα. Συνήθως προκαλεί τριχόπτωση σε διάχυτο μοτίβο, σε ολόκληρο το τριχωτό της κεφαλής.

Τα μαλλιά σου αραιώνουν;

Έχετε αντιμετωπίσει τριχόπτωση με το Hashimoto;

Αν ναι, υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε για να σταματήσουμε την τριχόπτωση και να αποκαταστήσουμε την αίσθηση της εμπιστοσύνης. Μερικές φορές, μόνο μία από αυτές τις λύσεις θα είναι αποτελεσματική στην αποκατάσταση της τριχοφυΐας. Για άλλους, μπορεί να είναι μια πολύπλευρη προσέγγιση.

Η προσαρμοστική φυσιολογία είναι μια έννοια που υποδηλώνει ότι το σώμα μας αναπτύσσει αυτοάνοσες συνθήκες ως προστατευτικό μέτρο για τη διατήρηση της ενέργειας όταν οι πόροι είναι χαμηλοί. Ένα παράδειγμα θα ήταν το σώμα να μην λαμβάνει τη διατροφή που χρειάζεται, είτε από διαταραγμένη πεπτική οδό είτε από περιορισμένη πρόσληψη θερμίδων ή θρεπτικών συστατικών, αναγκάζοντας τον θυρεοειδή αδένα να αισθανθεί κίνδυνο και να ρυθμίσει τον μεταβολισμό του σώματος για να εξοικονομήσει πόρους.

Εξετάστε τη μείωση των θρεπτικών συστατικών

Μια διατροφική ανεπάρκεια βρίσκεται συχνά στη ρίζα της τριχόπτωσης που σχετίζεται με τον θυρεοειδή. Ένας από τους πιο κοινούς ένοχους είναι η έλλειψη σιδήρου, αλλά μερικά άλλα συμπληρώματα μπορεί επίσης να αποδειχθούν αποτελεσματικά στην αποκατάσταση της τριχοφυΐας.

Σίδηρος

Η έλλειψη σιδήρου είναι η κύρια αιτία τριχόπτωσης σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και συχνά είναι ο λόγος που οι γυναίκες με Hashimoto συνεχίζουν να χάνουν μαλλιά παρά τη λήψη φαρμάκων για τον θυρεοειδή.

 Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε έφηβες κοπέλες μελέτησε την επίδραση του χαμηλού σιδήρου στις νέες γυναίκες συλλέγοντας δείγματα ούρων και ορού κοριτσιών με έλλειψη σιδήρου. Τα αποτελέσματα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπήρχε σημαντική συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων T4, TSH και φερριτίνης που μελετήθηκαν στα άτομα και μια ένδειξη ότι η έλλειψη σιδήρου μπορεί να επηρεάσει την κατάσταση της ορμόνης του θυρεοειδούς στα έφηβα κορίτσια.

Στην έρευνά μας σε άτομα με Hashimoto, το 21 % είδε βελτίωση στην κατάσταση των μαλλιών τους αυξάνοντας την πρόσληψη σιδήρου ή φερριτίνης, οπότε σίγουρα αξίζει να διερευνηθεί.

Αναζητήστε μια ολοκληρωμένη επαγγελματική και λειτουργική διατροφή για βοηθήσετε το θυρεοειδή αδένα , στο Διατολογικό μας Κέντρο «Χαριστού Ιουλία» για να σας βοηθήσουμε, να σας καθοδηγήσουμε, ή να συνθέσουμε το κατάλληλο διατροφικό πλάνο - δίαιτα για Υποθυρεοειδισμό ή Hasimoto ή βρογχοκήλη κ.τ.λ.   με στόχο την μείωση του λιπώδους ιστού, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις προσωπικές διατροφικές ιδιαιτερότητες, που θα είναι, εύκολο να το τηρήσετε.

Υπάρχει και η εξ αποστάσεως προσωπική διατροφή (e -diet).H παρακολούθηση του διαιτώμενου / ασθενή   μέσω e-diet γίνεται με αποστολή προγράμματος διατροφής κάθε εβδομάδα ή κάθε 2 εβδομάδες ή 4 εβδομάδες, ανάλογα το πώς θα κριθεί από τον Κλινικό  διαιτολόγο – διατροφολόγο και εξαρτάται από την πορεία του κάθε διαιτώμενου / ασθενή. Γίνεται συμπλήρωση ερωτηματολογίου (ιατρικού, διατροφικού, δραστηριότητας) ώστε το πρόγραμμα να είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες σας και γίνεται αποστολή του προγράμματος διατροφής ή των οδηγιών που επιθυμείτε για την επίλυση του προβλήματος που υπάρχει.

▪ ΕΔΩ θα βρείτε τον σύνδεσμο για να προχωρήσετε σε εξ αποστάσεως ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ διατροφή !

 

 

Πίσω →