Οι τροφές που τρώτε μπορεί να επηρεάσουν την υγεία πολλών διαφορετικών οργάνων στο σώμα σας, συμπεριλαμβανομένων του θυρεοειδούς αδένα. Υπάρχουν κάποιες ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των προϊόντων σόγιας για τα άτομα με παθήσεις του θυρεοειδούς, συμπεριλαμβανομένου του Hashimoto. Αν έχετε αυτή ή οποιαδήποτε άλλη νόσο του θυρεοειδούς, δεν χρειάζεται να εξαλείψετε τα τρόφιμα σόγιας από τη διατροφή σας, αλλά θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας για το πώς η σόγια επηρεάζει τη θεραπεία σας.

Νόσος Hashimoto.

Η νόσος Hashimoto, είναι μια κατάσταση στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο θυρεοειδή αδένα. Η ασθένεια εξελίσσεται αργά και μπορεί να διαρκέσει μήνες ή και χρόνια για να είναι κλινικά ανιχνεύσιμη. Αυτή η κατάσταση αποτρέπει το θυρεοειδή αδένα από την παραγωγή αρκετών ορμονών. Τα συμπτώματα του Hashimoto περιλαμβάνουν ξηρό δέρμα, κόπωση, δυσκοιλιότητα, ευαισθησία στο κρύο, τριχόπτωση, ανώμαλες στις περιόδους, αύξηση σωματικού βάρους και ανάπτυξη βρογχοκήλης. Συνήθως μπορεί να διαγνωστεί με εργαστηριακές εξετάσεις που μετρούν τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών και ανιχνεύουν την παρουσία αντισωμάτων που επιτίθενται στον θυρεοειδή αδένα (1)(2).

.Σόγια και λειτουργία του θυρεοειδούς.

Εάν καταναλώνετε προϊόντα σόγιας, ίσως να ανησυχείτε ότι η σόγια μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του θυρεοειδή αδένα. Υπάρχουν ορισμένες ανησυχίες που λένε ότι το να καταναλώνει κάποιος προϊόντα σόγιας μπορεί να κάνει τη λειτουργία του θυρεοειδούς σας λιγότερο αποτελεσματική. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η κατανάλωση σόγιας επηρεάζει την υγεία του θυρεοειδή αδένα, αρκεί να λειτουργεί σωστά και να έχετε επαρκή πρόσληψη ιωδίου (3).

Η σόγια και η απορρόφηση της θυρεοειδικής ορμόνης.

Εάν έχετε Hashimoto, ο γιατρός σας θα σας συνταγογραφήσει πιθανώς συμπληρώματα συνθετικής θυρεοειδικής ορμόνης για την αντιμετώπιση των χαμηλών επιπέδων θυρεοειδικών ορμονών στο σώμα σας. Τα προϊόντα σόγιας μπορεί να παρέμβουν στην απορρόφηση των συμπληρωμάτων συνθετικής ορμόνης του θυρεοειδούς. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να χρειαστεί να έχετε μια υψηλότερη δόση των ορμονών αυτών, αν καταναλώνετε τακτικά σόγια. Θα πρέπει λοιπόν να προσαρμόσει ο γιατρός σας τη δόση της συνθετικής θυρεοειδικής ορμόνης όταν καταναλώνετε προϊόντα σόγιας (4).

Εκτιμήσεις.

Αν ανησυχείτε ότι ο θυρεοειδής σας δεν λειτουργεί σωστά ή ότι η δόση των συνθετικών ορμονών του θυρεοειδούς είναι πολύ χαμηλή, μιλήστε με το γιατρό σας. Εάν παίρνετε συνθετικές θυρεοειδικές ορμόνες για τη θεραπεία του Hashimoto, δεν χρειάζεται να εξαλειφθεί πλήρως η σόγια από τη διατροφή σας. Ωστόσο, αν συνήθως κάνετε μια διατροφή υψηλή σε σόγια, θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας γι 'αυτό.

Αναζητήστε μια ολοκληρωμένη επαγγελματική και λειτουργική διατροφή για βοηθήσετε το θυρεοειδή αδένα , στο Διατολογικό μας Κέντρο «Χαριστού Ιουλία» για να σας βοηθήσουμε, να σας καθοδηγήσουμε, ή να συνθέσουμε το κατάλληλο διατροφικό πλάνο - δίαιτα για την μείωση του λιπώδους ιστού, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις προσωπικές διατροφικές ιδιαιτερότητες, που θα είναι, εύκολο να το τηρήσετε.

  1. 1Lee SL. Hashimoto thyroiditis. Medscape website. http://emedicine.medscape.com/article/120937-overviewExternal Link Disclaimer. Updated February 25, 2013. Accessed November 14, 2013.
  2. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (NIDDK). Hashimoto's Disease. May 2014
  3. Mark Messina and Geoffrey Redmond. Thyroid. March 2006, 16(3): 249-258. doi:10.1089/thy.2006.16.249.
  4. Hampl R, et. al. "Short-term effect of soy consumption on thyroid hormone levels and correlation with phytoestrogen level in healthy subjects." Endocrine Regulation. 2008 Jun;42(2-3):53-61. 

Πίσω →