Το σελήνιο είναι ένα ισχυρό και απαραίτητο ιχνοστοιχείο που δρα κυρίως ως αντιοξειδωτικό, αντιφλεγμονώδες και εμπλέκεται στην παραγωγή και ενεργοποίηση της θυρεοειδικής ορμόνης.

Το σελήνιο προστατεύει τον θυρεοειδή από οξειδωτική βλάβη, αλλά μια ανεπάρκεια μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους, η οποία μπορεί να επιδεινωθεί από ανεπάρκεια ιωδίου. Όταν έχετε έλλειψη σε σελήνιο, στην πραγματικότητα χάνετε ιώδιο πιο γρήγορα, επομένως αυτές οι δύο ουσίες πρέπει να λειτουργούν σε τέλεια ισορροπία.

Το ιώδιο διασφαλίζει την κανονική παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορεί να είναι σημαντικό να ελέγχετε την κατάσταση του ιωδίου σας πριν από τη λήψη συμπληρωμάτων με σελήνιο.

Το πρόβλημα είναι ότι η συμπλήρωση με ιώδιο μπορεί να αυξήσει τη βλάβη στον θυρεοειδή αδένα σε ασθενείς με νόσο του Χασιμότο.

Το σελήνιο δρα ως «αντιοξειδωτικό του θυρεοειδούς» και είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή θυρεοειδικής ορμόνης και εμπλέκεται στη μετατροπή της Τ4 (λιγότερο ενεργή θυρεοειδική ορμόνη) σε Τ3 (η πιο ενεργή μορφή).

Το σελήνιο προστατεύει τον θυρεοειδή αδένα από τις βλαβερές επιδράσεις της υπεροξειδάσης του θυρεοειδούς (TPO-Ab) και των αντισωμάτων κατά της θυρεοσφαιρίνης (Tg-Ab).

Το σελήνιο μπορεί επίσης να προστατεύσει τον θυρεοειδή δεσμεύοντας τον υδράργυρο και καθιστώντας τον εντελώς αδρανές. Ο υδράργυρος είναι μια σημαντική χημική ουσία που διαταράσσει τον θυρεοειδή, αλλά όχι τόσο σημαντικό όταν υπάρχει σελήνιο.

Το σελήνιο και το ιώδιο είναι περίπλοκα αλληλένδετα στον θυρεοειδή αδένα. Είναι και τα δύο απαραίτητα για την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών. Όταν σε άτομα με έλλειψη ιωδίου χορηγείτε μόνο σελήνιο, επιδεινώνεται και διαταράσσεται ο υποθυρεοειδισμός.

Πίσω →