Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή και HashimotoΠρέπει να αποφεύγουμε κάποια τρόφιμα στο χασιμότο;

Η νόσο του θυρεοειδούς Hashimoto είναι ένα από τα πιο κοινά είδη υποθυρεοειδισμού. Είναι πιο σύνηθες σε γυναίκες μέσης ηλικίας και είναι μια ενδοκρινική διαταραχή που προκαλείται από το ανοσοποιητικό σύστημα που επιτίθεται στο θυρεοειδή αδένα. Μετά τη διάγνωση, φαρμακευτική αγωγή δίνεται για τη ρύθμιση των επιπέδων του θυρεοειδούς στο σώμα. Ορισμένα τρόφιμα πρέπει να περιορίζονται στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των φαρμάκων του θυρεοειδούς.

Περιορίστε τις φυτικές ίνες.

Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να αυξήσει το χρόνο διάβασης στο έντερο, επιτρέποντας μεγαλύτερη απέκκριση του φαρμάκου του θυρεοειδή στα κόπρανα. Η φυτική ίνα στη διατροφή θα πρέπει να περιορίζεται στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των θυρεοειδικών φαρμάκων. Τα φρέσκα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και τα δημητριακά ολικής αλέσεως θεωρούνται καλές πηγές φυτικών ινών(1)

Περιορίστε τα τρόφιμα με σόγια.

Τα τρόφιμα με σόγια έχουν επίσης συσχετιστεί με αρνητική αλληλεπίδραση με τα φάρμακα του θυρεοειδή και μπορεί να οδηγήσουν σε βρογχοκήλη σε ορισμένα άτομα. Πηγές σόγιας περιλαμβάνουν το γάλα σόγιας, το τόφου και τα επεξεργασμένα τρόφιμα με απομονώσεις σόγιας. Αυτά τα τρόφιμα θα πρέπει να περιορίζονται στη διατροφή (2)

 1. Γλουτένη:  το Hashimoto συμβαίνει σε μεγαλύτερο ποσοστό στα άτομα με κοιλιοκάκη από ότι στο γενικό πληθυσμό. Τα μόρια γλουτένης είναι παρόμοια με το θυρεοειδή ιστό, και είναι πιθανό ότι το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει το θυρεοειδή αδένα, όπως τη γλουτένη και του επιτίθεται αυτό. Αποφύγετε σιτάρι, κριθάρι και σίκαλη (3).
 2. Η ασπαρτάμη:  Εκτός από άλλες γνωστές τοξικές επιδράσεις της, η ασπαρτάμη φαίνεται να είναι ιδιαίτερα προβληματική για τον θυρεοειδή αδένα (4).
 3. Ιώδιο αλατιού:  Ακόμα κι αν ο θυρεοειδής αδένας εξαρτάται από το ιώδιο για την παραγωγή ορμονών, αυτός δεν είναι ο τρόπος για να το πάρει. Δεν είναι δυνατόν να τρώμε τόσο αλάτι για να πάρουμε τη συνιστώμενη ημερήσια δόση ιωδίου (150 mcg). Είναι επίσης κακό να καταναλώνουμε ένα τόσο μεταποιημένο προϊόν, καθώς οι μορφές πώλησης του συχνά περιέχουν αλουμίνιο και δεξτρόζη. Η χρήση  θαλασσινού αλατιού που είναι μη επεξεργασμένο και περιέχει ιχνοστοιχεία, είναι μια πολύ καλύτερη επιλογή. (5)
 4. Ακόρεστα έλαια  (συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου canola): Τα στοιχεία αυτά συμβάλλουν σε υποθυρεοειδισμό, επειδή περιέχουν πολλές  ω-6 λιπαρά οξέα που προάγουν φλεγμονές, και ταγγίζουν συνήθως πριν από την εμφιάλωση  (6).
 • Άλλες σκέψεις.

Ορισμένα τρόφιμα και συμπληρώματα μπορεί να είναι χρήσιμα κατά τη λήψη θυροξίνης για την αντιμετώπιση του Hashimoto. Έρευνα υποδεικνύει ότι η λήψη συμπληρωμάτων σεληνίου ή τρώγοντας τροφές πλούσιες σε σελήνιο μπορεί να βοηθήσει να αυξήσει την απορρόφηση της θυροξίνης. Οι ξηροί καρποί, το ψωμί, τα δημητριακά, το ρύζι, το πλιγούρι βρώμης, η γαλοπούλα και ο τόνος είναι όλες πηγές σεληνίου στη διατροφή.

Αναζητήστε μια ολοκληρωμένη επαγγελματική και λειτουργική διατροφή για βοηθήσετε το θυρεοειδή αδένα , στο Διατολογικό μας Κέντρο «Χαριστού Ιουλία» για να σας βοηθήσουμε, να σας καθοδηγήσουμε, ή να συνθέσουμε το κατάλληλο διατροφικό πλάνο - δίαιτα για την μείωση του λιπώδους ιστού, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις προσωπικές διατροφικές ιδιαιτερότητες, που θα είναι, εύκολο να το τηρήσετε.

 1. Y Liel, I Harman-Boehm, and S Shany. Evidence for a clinically important adverse effect of fiber-enriched diet on the bioavailability of levothyroxine in adult hypothyroid patients. January 14, 2009
 2. Hampl R, et. al. "Short-term effect of soy consumption on thyroid hormone levels and correlation with phytoestrogen level in healthy subjects." Endocrine Regulation. 2008 Jun;42(2-3):53-61. 
 3. Collin P, Salmi J, Hällström O, Reunala T, Pasternack A. Autoimmune thyroid disorders and coeliac disease. Eur J Endocrinol 1994;130:137–40. ISSN 0804–4643.
 4. Salim Virani, MD, Cesar E. Mendoza, MD, Alexandre C. Ferreira, MD, and Eduardo de Marchena, MD. Aspartame Disease - A Possible Cause for Concomitant Graves' Disease and Pulmonary Hypertension. 2004; 31(1): 105–106.
 5. Mason JB. Vitamins, trace minerals, and other micronutrients. In: Goldman L, Schafer AI, eds. Goldman's Cecil Medicine. 24th ed. Philadelphia, PA: Elsevier Saunders; 2011:chap 225.
 6. Biochem Soc Trans. 2005. 2005 Apr;33(Pt 2):423-7.

 

 

Πίσω →